CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Corneliu Vasile         Ediţia nr. 671 din 01 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Corneliu VASILE - SĂRBĂTOAREA UNUI ORAŞ EUROPEAN: ZILELE CRAIOVEI, 2012
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anul acesta, Zilele municipiului Craiova au fost mai frumoase ca oricând, cel puţin până vineri, inclusiv, vremea fiind însorită. O mulţime de meşteri populari au venit să-şi expună produsele, din toate regiunile României, în corturile instalate în piaţa Teatrului Naţional, iar obiectele lucrate în casă, de mână (handmade), au fost expuse în English Parc, în faţa Primăriei.  
 
De la Universitate până în Calea Unirii, sute de expozanţi au atras mii de craioveni şi de alţi vizitatori, în special din localităţile Olteniei. Circulaţia rutieră a fost total întreruptă pe anumite porţiuni din centrul frumoasei capitale a Olteniei istorice, iar de-a lungul străzii Alexandru Ioan Cuza s-au instalat, pe o parte a străzii, cuptoare, grătare,tăvi uriaşe cu toate bunătăţile, iar pe cealaltă parte corturi mari, cu mese şi bănci unde cei care sărbătoreau puteau bea o cafea, o răcoritoare, sau mânca viţel la proţap, mici, cotlete, tochitură, peşte prăjit etc.  
 
Remarcabile spectacolele muzicale în aer liber, concertele şi colecţiile de ceramică românească, de port popular românesc, de miere, caşcaval, ustensile de bucătărie, velinţe, instrumente muzicale, dulciuri etc. În Piaţa Prefecturii şi în multe alte locuri, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” a instalat mese sau rafturi de bibliotecă, unde trecătorii puteau citi după voie cărţi aflate în această veche instituţie culturală.  
 
În Piaţa mare, Ziua recoltei a adus galben-portocaliul dovleacului de copt, albastrul prunelor şi porumbelor, roşul ardeilor kapia sau iuţi –ţârul oltenesc -, galbenul-roşcat al mierii şi albul imaculat al brânzei de oaie sau de capră. Pe Calea Unirii, alte chioşcuri şi corturi cu tot felul de flori, ceramică, preparate de casă, tablouri, mărunţişuri de tot felul.  
 
Instituţiile culturale ale Craiovei şi-au adus o importantă contribuţie la Zilele Craiovei, prin simpozioane, colocvii, lansări de carte, întâlniri cu scriitorii din Oltenia, din ţară şi din străinătate,etc. Astfel,s-au organizat un târg de carte, la bibliotecă, o expoziţie la Filarmonica „Oltenia”, spectacole dramatice la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”(„Beranger” de Eugen Ionescu, „Tartuffe” de Moliere sau „O noapte furtunoasă” de I L.Caragiale), premierea concursului literar organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, colocviile revistei „Scrisul românesc”, spectacole date de Teatrul pentru Copii şi tineret Colibri, spectacole ale Ansamblului folcloric „Maria Tănase”.  
 
În paralel cu aceste acţiuni, s-au desfăşurat o procesiune religioasă de Sf.Dumitru, patronul oraşului, concursuri sportive, un autoshow, un show aviatic la aeroport, mese rotunde, dezbateri, bursa comunitară de afaceri sociale Heineken. Este foarte greu de prezentat în totalitate Zilele Craiovei, însă impresia generală, a tuturor vizitatorilor, a fost de realizare impecabilă, ceea ce confirmă statutul de mare oraş, capitală regională, pe care îl are Craiova. Am văzut şi în vestul Europei astfel de sărbători sau braderii, aceasta nefiind cu nimic mai prejos, participanţii putând crede că sunt în Occident, în plus beneficiind de minunatele spectacole, întreceri, concerte extraordinare, oale de lut, ii, sau produse ale locului („produits du terroir”) cu arome, culori şi gust cum numai în România se găsesc.  
 
Corneliu VASILE  
sfârşit de octombrie 2012  
Craiova  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu VASILE - SĂRBĂTOAREA UNUI ORAŞ EUROPEAN: ZILELE CRAIOVEI, 2012 / Corneliu Vasile : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 671, Anul II, 01 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corneliu Vasile : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Vasile
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!