CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Corneliu Leu         Ediţia nr. 589 din 11 august 2012        Toate Articolele Autorului

Corneliu LEU - DESPRE REDESCOPERIREA DEMOCRAŢIEI (5)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mulţumindu-le celor care împărtăşesc îngrijorarea exprimată în finalul articolului trecut, ca şi durerea de a descoperi în reacţiile altor politicieni sonorităţi băsesciene, precizez din nou că eu scriu despre golănia adusă de acesta in politică încă de când era la primărie. Dar explicaţia agresivităţii acestei golănii în abordarea problemelor politice, conform incultelor metode dure din comunism, s-a configurat mai clar când a devenit prezidenţiabil şi, şi mai clar, constatând că, prin el, se repetă identic popularitatea lui Ceuşescu la naivitatea sau perfidia intereselor unor lideri occidentali. Clarificări în această direcţie vin mereu devenind din ce în ce mai multe şi nu m-ar mira dacă am afla că şi încurcarea cifrelor privind cvorumul electoral în România face parte dintre actele conştiente cu care metodele lui politice minţeau străinătatea la fel cum minţeau ţara.  
 
Câtă vreme era primar puneam asta pe seama şmecheriei golăneşti care-l caracteriza şi care prindea la cei numiţi cu teamă de ţăranul român „şmecher de Bucureşti”.  
 
Pamfletul meu avea drept scop doar combaterea acestui model de politică a înşelăciunilor şarlataneşti care subminează democraţia. Şi nu mă alarmam pentru că prezenţa lui publică putea să se finalizeze inofensiv, ca în modul în care neastâmpărul sexi al lui Viorel Lis l-a făcut vedetă de televiziune. Băsescu se putea fixa ca unul mai blonziu dintre (bala)oacheşii corupţi sau incapabili care au trecut pe la Primăria Capitalei. Când a venit, însă, la Cotroceni şi i-am văzut căutările de a-şi forma elemente de spionare, control, compromitere şi chiar represiune de gen securitate, cum deprinsese în dictatura pe vapor sau în mediul marinarilor de tip socialist care aveau unele avantaje materiale tocmai pentru că acceptau teroarea unei stricte supravegheri securiste, cu familia lăsată zălog în ţară, nu am mai avut a glumi. Nici măcar când l-am văzut dansând cu ţigănci ruseşti, la fel cum Liş îşi exibiţiona ochii frumoşi şi muşchii potenţi la televiziune. Nu mai era de glumit: omul îşi permitea acte bizare de voinţă personală şi dădea la iveală toate gesturile prin care îşi căuta un aparat de represiune care să-i asigure scaunul. Incapacitatea de a ieşi din metodele securisto-bolşevice cu care avusese succes în tinereţe era şi evidentă, şi abjectă.  
 
Din acest motiv am devenit foarte sensibil când observ sau mi se pare că observ asemenea trăsături la nişte oameni care ar trebui să-l combată. Şi o spun pe şleau: Am avut asemenea tresăriri chiar la prestaţiile domnului Crin Antonescu din scurta campanie care s-a încheiat în joia de dinaintea lui 29. Simţeam cum demagogia lui Băsescu îl molipsise şi, chiar fără să vrea, spunând în fond alte lucruri, îi imita în unele momente şi discursul şi modul hazardat în care făcea promisiuni şi retorica lipsită de fond a unor apeluri sentimentale pe care le lansezi doar când încerci să vezi „dacă ţine şmecheria”. Da: se molipseşte. Din păcate la noi, demagogia nu mai e un subiect de pamflet. Datorită lui Băsescu („ aici banii dumneavoastră”, „vin la primărie”, „să trăiţi bine”, „mogulii”, „duşmanii mei-duşmanii poporului”) ea a devenit în politica noastră un virus pernicios care se molipseşte ucigând ultimele resurse de bun simţ naţional, aducând la suprafaţă josnicia şi cele mai abjecte apucături mahalageşti. De asta Băsescu nu trebuie să dispară; el trebuie stors la vedere de toate năravurile împuţiciunii demagogiei „marilor conducători” de pe vremuri, pentru a face un vaccin care să imunizeze de aşa ceva, pe viitor, clasa politică. Revedeţi accentele băsesciene din pomenitele prestaţii politice şi veţi înţelege de ce încheiam articolul trecut vorbind despre ceva care mă doare. Băsescu nu trebuie imitat în ceea ce crede el că are succes la golanii lui. Băsescu trebuie eradicat printr-un comportament de exemplară rigoare etico-politico-intelelectuală. Băsescu pândeşte şi loveşte cu cele mai perfide mijloace ale interlopului ajuns lider în cinismul politicii bolşevice. Eu nu am glumit vorbind despre genialitatea lui în perfidie. Aici nu e vorba de şcoală sau de învăţătură; cu vechile năravuri poţi şi să te naşti, sau să le absorbi în mediile sordide şi imorale în care te învârteşti. Medii care pot străluci de bogăţie şi de pretenţii, cum era cel al nomenklaturii comuniste la care aproape că nu mai ajungea nimeni; dar, oricâte asemenea pretenţii ar avea, tot abjecte sunt: pe cât de anticulturale, cu atât mai imorale.  
 
Pe asemenea considerente, subscriind la succesul moral al cifrelor acestui referendum, eu cred că nereuşitele lui provin şi din faptul că, abordând o adresă prea largă şi cam neclară, discursul politic al lui Crin Antonescu a fost lipsit tocmai de elementele de filosofie politică liberală, care ar fi avut răsunet în conştiinţele multor oameni care doresc aşa ceva şi aşteaptă aşa ceva. Mulţi intelectuali, mulţi oameni care trăiesc încă sub imperiul admiraţiei unor momente din istoria naţională dirijate cu demnitate de gândirea liberală românească, ar fi aşteptat asemenea accente şi ar fi reacţionat cu plăcere. Mulţi oameni al căror spirit întreprinzător a fost speriat sau chiar anihilat de guvernele în care se tot perinda piticania de Boc, investitori, meseriaşi, comercianţi, ar fi aşteptat o soluţie de politică liberală la drama în care au ajuns. Chiar şi dintre ţăranii atât de obijduiţi de această democraţie cred că s-ar fi ridicat gesturi de interes faţă de o soluţie liberală care să dea perspectivă stării lor precare; ar fi devenit atenţi, ar fi rumegat şi ar fi comentat moromeţian recăpătându-şi acel instinct al ţăranului de a fi atent la măsurile politice care-i pot servi interesul. Lipsa unor asemenea accente care să sublinieze valorile liberale ale momentului a condus, din păcate, la confundarea unui ton vehement cu alt ton vehement; la confundarea promisiunilor, poate reale, ale lui Antonescu, cu minciunile lui Băsescu.  
 
Închei prin exemplul cu diaspora pe care ştim că au manipulat-o vârtos cei mai fideli propagandişti bine finanţaţi în simbria dată din bugetul statului de preşedintele ales. Românii de pretutindeni, cărora la alegerile trecute li s-a spus că: „...Geoana, fiind egal PSD, este egal PCR şi dacă vine la putere reînvie comunismul, ia proprietăţile, desfiinţează bisericile, aduce ocupaţia rusească, etc...”. Acum li s-a strigat să boicoteze fiindcă: „... USL egal PCR, egal... etc, etc...”. Era o manipulare reuşită la care social-democraţii chiar că nu aveau răspuns, fiindcă, în afară, Băsescu este cel mai democrat dintre creştini şi cel mai creştin dintre democraţi, iar oamenii îşi închipuie că ar putea semăna cu cei mai serioşi politicieni democrat-creştini din lume, pe care ei chiar i-au văzut acţionând cu pricepere şi succes pentru popoarele lor.  
 
Ei bine, toate aceste miciuni ar fi put fi spulberate dacă discursul practicat de liderul liberal ar fi avut şi un fond de filosofie politică liberală; ar fi atras atenţia şi asupra nevoii de a afirma valorile liberale; ar fi propus la criză soluţii cu adevărat liberale; ar fi arătat că există în România o adevărată gândire liberală, care nu poate fi calomniată în asemănarea cu comunismul. Un asemenea discurs ar fi luminat şi diaspora căreia Băsescu îi arată pisica cu gheare comuniste; dar i-o arată în altă parte decât buzunarul propriu unde el o ţine şi o hrăneşte.  
 
Dar, în legătură cu acest discurs, nu ştiu încă dacă retorul e de vină, sau cei în numele cărora şi-a exercitat retorica. Adică partidul care ar trebui să ţină sus steagul valorilor liberale.  
 
(va urma)  
 
Corneliu LEU  
Poiana Ţapului  
4 august 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu LEU - DESPRE REDESCOPERIREA DEMOCRAŢIEI (5) / Corneliu Leu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 589, Anul II, 11 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corneliu Leu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Leu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!