CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Corneliu Leu         Ediţia nr. 584 din 06 august 2012        Toate Articolele Autorului

Corneliu LEU - DESPRE REDESCOPERIREA DEMOCRAŢIEI (3)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Referindu-mă la această redescoperire, exultam în articolul trecut la gândul că un număr de opt milioane de votanţi români au reînceput a percepe altfel decât păguboasă democraţia noastră contemporană şi a-şi face datoria faţă de ea. Am simţit chiar impulsul de a-mi exprima speranţa că vom ajunge să fim şi mai mulţi de partea aceasta a conştiinţei civice. Dar am ezitat sub zodia inventarierii obiective care mă obligă să-i iau în calcul şi pe cei care au preferat absenteismul. Deoarece acest absenteism poate fi explicat într-un alt mod astăzi, când impulsul a venit de la un alt fel de vot. Da, ziua de 29 iulie a mai marcat un succes: Înţelegerea diferenţei dintre votul decizional şi votul opţional.  
 
Astfel, găsim în mare măsură şi explicaţia absenteismului: Când e chemat să-şi exprime opţiunea sau, mai rău, o opţiune ambiguă sau, şi mai rău, când nici măcar nu are încredere că, până la urmă, aceasta va realiza ce vrea el, sau ce are el nevoie, omului nu-i dă ghes nici un fel de conştiinţă politică. În vreme ce, atunci când îi e limpede că votul său e o decizie în funcţie de care va beneficia sau nu de ceva, nevoia de afirmare politică funcţionează de la sine. Dacă politicienii români vor fi atât de limitaţi, de absurzi şi de meschin îngropaţi în interesele lor de gaşcă şi vor pierde acest success de psihologie politică dobândit astăzi, înseamnă că vor deturna destinul naţional pentru alte decenii, aşa cum l-au deturnat după ce, în 1989, o lume întreagă ne admira în direct, tocmai pentru entuziasmul politic de care dădeam dovadă.  
 
Ajungem prin asta a le aduce lor, fără înconjur, acuzaţia de provocatori ai absenteismului politic românesc. Acuzaţie adresată direct meschinăriei perfid- profitoare a politicianului român, aşa cum s-a configurat el până acum. Cel care, cum spuneam, nu a dat altă alternativă alegătorului decât de a alege între două sau mai multe rele. Şi l-a împins astfel spre blazare: „Tot un drac; nu se merită să mă obosesc; nu am ce aştepta de la asemenea pungaşi; şi cu, şi fără votul meu, ei tot ce au interes la buzunar vor face!” ... Etc ... etc ...  
 
Replicile pot fi diferite, mai decente sau mai vulgare, mai egoiste sau mai explicative, dar consemnând aceeaşi psihologie a totalei neîncrederi, a repulsiei faţă de cel care ştii că te înşeală şi te stoarce şi, cel mult, a resemnării. Neîncrederea şi resemnarea duc la pasivitate, la rupere a comunicării ca între duşmani; sau, ca faţă de un duşman de care încerci să te izolezi cufundându-te în tristeţea neajunsurilor tale. „Dă-i în puii mei cu votul lor!” – spunea cel pe care îl citam alatăieri, om care ar fi vrut să voteze, dar care îşi dădea seama că este manipulat de asemenea şarlatanii, încât simţea nevoia să se dezică şi de vot, numai să nu-i fure „ăştia” şi masa de prânz pe care deja o plătise ... Cum aş putea să nu-l cred şi să nu-i înţeleg refuzul de a se mai apropia de politică?!... Din „fericire” (dramatică fericire!), am menţionat că există şi acea stare de repulsie faţă de şarlataniile la care eşti supus iar, spre deosebire de neîncredere şi resemnare, repulsia se poate schimba în revoltă, în hotărârea de a schimba ceva.  
 
Ei bine, acesta cred eu că a fost motorul care, după mulţi ani de pasivitate (vezi speranţa escrocilor că „mămăliga nu explodează”) a adus la vot 8.459.053 de români făcând din ei persoane nu numai responsabile, dar şi conştiente că votul lor poate decide ceva. Spre deosebire de alte ocazii electorale, aceştia nu mai ajungeau la urne minaţi de dezamăgirea de a tot căuta răul cel mai mic. Mesajul politic era clar de a curma un anume rău, iar marea majoritate a lor era chiar decisă asupra modului cum putea fi curmat. Ceea ce înseamnă că electoratul românesc redescoperea valenţele drepturilor democratice pe care şi le poate exercita, le punea în funcţiune, îşi decidea, dacă nu soarta, cel puţin starea prezentă.  
 
Dacă politicienii români nu-şi dau seama de acest salt în conştiinţa electoratului, dacă nu se conving odată că se pot pune cinstit în slujba lui numai şi numai cultivând această recăpătare de conştiinţă decizională, înseamnă că rămân nişte simpli aventurieri acaparatori. Acaparatori de putere nemeritată, acaparatori de avantaje ilicite.  
 
Poate veni cineva să afirme că votul acesta a fost mai uşor, mai limpede, fiind categoric şi lipsindu-i tromboanele politicianiste. Îi voi da dreptate: Da, aşa a fost; dar nu asta e important. Important este faptul conştientizării care s-a produs; faptul conştientizării care după 22 de ani s-a reeditat şi nu mai are nimeni voie să-l neglijeze sau să-l îndepărteze la modul criminal, cum s-a întâmplat la toate alegerile de până acum, când partidele, sau pretinsele partide politice nu erau în stare decât să ne scârbească şi să ne îndepărteze făcându-ne oferta de a alege din mâzga murdară, ceea ce ni se părea ceva-ceva mai curat. Adică, îndemnându-ne, oricum, să ne murdărim şi noi degetele.  
 
De asta, atunci când am exultat la aflarea cifrei electorale, am ezitat, m-am reţinut a exprima şi speranţa că ea va creşte. Pentru că-mi dădeam seama ca, în acest joc, acum, în momentul de faţă, mingea nu este la alegătorul care, aşa cum a dovedit-o, ar putea face mai mult. Ci la politicianul care încă nu ştiu dacă e capabil să se apropie de idealul rolului său.  
 
Mingea e la el; şi depinde de onestitatea lui, de fermitatea lui, de dragostea lui pentru adevăr, de repulsia lui faţă de şarlataniile cu care mediul politic nociv încearcă să-l obişnuiască, pentru ca să ne redresăm ca electorat redescoperind valorile democraţiei. Aici nu mai este o problemă de prag statistic, ci de suflet, de caracter şi, de ce n-am spune-o măcar pentru cei cărora le place să dea lecţii, sfaturi sau copite: De mândrie românească!  
 
(va urma)  
 
Corneliu LEU  
Poiana Ţapului  
2 august 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu LEU - DESPRE REDESCOPERIREA DEMOCRAŢIEI (3) / Corneliu Leu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 584, Anul II, 06 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corneliu Leu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Leu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!