CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Corneliu Florea         Ediţia nr. 932 din 20 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Corneliu FLOREA - SALVAŢI ROŞIA MONTANĂ (7) – CREDINŢĂ ÎN FORŢELE NOASTRE, ÎMPOTRIVIRE UNITĂ, REUŞITĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Munţii noştri aur poartă  
Noi cerşim din poartă-n poartă!”  
(spusă cu durere de moţi,  
scrisă de Octavian Goga)  
 
Cred în cei ce se opun cu argumente şi idei cinstite proiectului RMGC (Roşia Montană Gold Corporation). Sunt foarte mulţi cetăţeni români luminaţi, ce cred că putem reuşi prin noi înşine. Am urmărit în ultima vreme multe informaţii, interviuri, mese rotunde, dezbateri publice pe această temă. Marea majoritate, de la cetăţenii Roşiei Montane la academicieni, de la iubitorii Munţilor Apuseni la cercetători şi specialişti, se opun categoric acestui proiect, care ne bagă pe gât câteva miliarde de dolari şi ne desfiinţează identitatea, tradiţia, istoria şi ne lasă fără aur. Printre cei ce se opun cu argumente competente am să mă opresc la cadrele didactice din Academia de Ştiinţe Economice care au publicat un material intitulat 24 argumente contra proiectului RMGC, nici un argument pentru. Este un material academic de 15 pagini, ce spulberă toată propaganda gabrielenilor din Toronto. Este, după părerea mea, unul dintre cele mai clare, raţionale şi complete materiale care spulberă proiectul RMGC ce se sprijină numai pe propagandă, aranjamente, comisioane.  
 
Redau, telegrafic, demonstraţia raţională a cadrelor didactice contra RMGC:  
 
1) prezentarea şi performanţele companiei „„Gabriel Resources”” sunt slabe şi incompetente, gabrielenii nu sunt specialişti în minerit ci doar nişte investitori, cu banii naivilor, în explorare şi dezvoltare  
 
2) „Gabriel Resources” a obţinut licenţă de exploatare prin aranjamente subterane nu prin licitaţie publică cum trebuia după lege  
 
3) După încheierea contractului şi obţinerea licenţei, „Gabriel Resources” şi-a însuşit noi terenuri inclusiv în vatra comunei Roşia Montană, ce este pe lista monumentelor istorice protejate.  
 
4) „Gabriel Resources” calcă în picioare Legea Minelor care nu permite activităţi minere pe terenurile cu situri arheologice sau monumente istorice, guvernul şi parlamentarii închid ochii.  
 
5) Nu este în interesul ţării această mega-exploatarea rapidă a aurului, pentru că Banca Naţională are aur în lingouri peste valoarea impusă de UE.  
 
6) Daca s-ar aproba proiectul RMGC, „Gabriel Resources” se va extinde si la alte exploatări, ceea ce măreşte aria dezastrului mediului.  
 
7) Utilajele gigantice, camioane de 150 de tone, şi substanţe toxice cu mari cantităţi de cianura sunt foarte dăunătoare comunităţii şi mediului.  
 
8) „Gabriel Resources” este incapabilă tehnic şi financiar să demareze şi să realizeze un asemenea mega proiect, se bazează pe inginerii financiare de bursă şi hazarduri favorabile pe parcurs.  
 
9) „Gabriel Resources” are experienţă limitată în exploatare, însă se bazează pe succes prin propagandă şi jonglerii de bursă  
 
10) Neîncrederea în datele furnizate în proiect, fiindcă variază de la un raport la altul, în funcţie de preţul aurului la bursă, în timpul crizelor preţul aurului creşte întotdeauna.  
 
11) Vestigiile arheologice sunt mai preţioase decât aurul rămas după optsprezece secole de exploatare!  
 
12) „Gabriel Resources” nu a fost capabil să facă exploatarea rentabilă anterior, între anii 2000 şi 2006, când capacitatea de exploatare era de trei ori mai mică decât în noul proiect RMGC.  
 
13) Neîncredere în angajamentele şi graficul lui „Gabriel Resources” datorită abaterilor şi amânărilor din trecut  
 
14) Proiectul RMGC a fost anulat definitiv de către Curtea Supremă, în 2008, pentru nerespectarea legii cu privire la protejarea siturilor arheologice.  
 
15) Proiectul RMGC este slab întocmit fără să ţină cont de marile riscuri care le generează.  
 
16) Relocarea sau strămutarea a circa 2000 de oameni (900 de familii) este un sacrilegiu.  
 
17) RMGC nu va aduce un beneficiu regiunii, localnicilor ci probleme de mediu pe termen lung, pentru că RMGC pleacă cu aurul, miliardele intră pe mâna guvernaţilor de Bucureşti, cei din Munţii Apuseni rămân la fel de săraci.  
 
18) Până acum „Gabriel Resources” a făcut bani prin emiterea de acţiuni la bursă şi în numele aurului din Roşia Montană unde a făcut investiţii foarte puţine dar multă propagandă.  
 
19) Atitudine nedreaptă, agresivă a „Gabriel Resources” faţă de locuitorii afectaţi de proiectul companiei.  
 
20) Înstrăinarea cu atâta nepăsare a bogaţilor naturale şi calamitatea adusă mediului sunt sacrilegii la adresa generaţiilor viitoare.  
 
21) Proiectul RMGC este opus unei dezvoltări durabile, el produce numai un dezastru durabil.  
 
22) Roşia Montană face parte din patrimoniul naţional ca zonă protejată datorită monumentelor naturale, de asemenea se află şi pe lista monumentelor istorice, ceea ce conform legilor şi reglementărilor interzice proiectul RMGC.  
 
23) Conform PSA (Producţion Sharing Agreement) – care face recomandări în asemenea proiecte ce se încheie între stat şi investitor, precizează că produsul finit (aurul şi argintul în cazul de faţă) revine 80% statului şi 20% investitorului ori la Roşia Montana e tocmai invers.  
 
24) Comparând cu alte megaproiecte de exploatarea a aurului din lume, vedem că prin contractul secret încheiat cu „Gabriel Resources” cetăţenii români sunt grosolan manipulaţi şi înşelaţi de ambele părţi semnatare ale contractului.  
 
Mi-am permis, pentru clarificarea realităţii, să reproduc telegrafic cele 24 de puncte de vedere ale cadrelor didactice ale Academiei de Studii Economice pentru că sunt competente şi conţin esenţa impactului dezastruos al proiectului RMGC.  
 
Dacă am repetat, şi voi mai repeta, anumite puncte ce conţin opinii asemănătoare ale unor academicieni, cercetători, oameni de cultură, ziarişti autonomi şi mai ales ale localnicilor prin vocea lucidă, hotărâtă şi curajoasă a lui Eugen David, preşedintele Asociaţiei „Alburnus Maior” vom ajunge la concluzia că avem, cu toţii, drepturi legitime şi raţionale să ne opunem acestui proiect. Iar dacă ne vom uni şi vom fi mai activi vom reuşi să oprim acest proiect.  
 
Corneliu FLOREA  
august 2012 – iulie 2013  
Winnipeg - Canada  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu FLOREA - SALVAŢI ROŞIA MONTANĂ (7) – CREDINŢĂ ÎN FORŢELE NOASTRE, ÎMPOTRIVIRE UNITĂ, REUŞITĂ / Corneliu Florea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 932, Anul III, 20 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Corneliu Florea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Florea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!