CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Graţia folclorului românesc la Movila Miresii - Brăila
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Concursul judeţean de muzică populară  

Zestrea Movilenilor  

Ediţia a IV-a  

2013-2014  

 

Şcoala Gimnazială Movila Miresii, jud. Brăila a organizat astăzi, 31 mai 2014, Concursul Judeţean de muzică populară ,,Zestrea movilenilor”, ediţia a IV-a.  

Concursul a avut loc la Căminul Cultural din comuna Movila Miresii şi a început la orele 10.00.  

Prezentatorii evenimentului au fost doi elevi movileni din clasa a VII-a care au făcut o frumoasă descriere concursului Zestrea Movilenilor şi care, în numele şcolii pe care au reprezentat-o, au adus mulţumiri invitaţilor speciali, precum şi tuturor celor prezenţi în sală.  

S-au adus mulţumiri speciale Consiliului Local Movila Miresii prin reprezentantul acestuia, primarul Dumitru Panţuru care a acordat premiile în bani, dar şi profesorului de muzică care s-a ocupat de organizarea acestui minunat concurs, prof. Ionel Laurenţiu.  

Scopul activităţii este să descopere tinere talente din rândul elevilor şi să promoveze cântecul popular românesc. Să trezească sentimente de adâncă preţuire pentru folclor, pentru poporul român, pentru frumos, pentru magica putere pe care ne-o dă muzica populară în vreme de bucurie sau restrişte.  

Înainte de a lăsa cântecul să răsune, primarul localităţii movilene, Dumitru Panţuru a salutat pe cei prezenţi în sală, a urat bun venit oaspeţilor din judeţ şi a felicitat organizatorii care au făcut posibilă derularea acestei ediţii. Şi-a menţinut poziţia de a fi în continuare alături de şcoală, exprimându-şi dorinţa de a reuşi pe viitor extinderea acestui concurs şi în afara graniţelor judeţului Brăila.  

Înainte de a dori succes tuturor celor înscrişi în competiţie, nu a uitat de Ziua de 1 iunie şi a urat ,,La mulţi ani!” copiilor prezenţi.  

Şi-a exprimat încântarea de a împărţi un moment atât de frumos cu cei din sală, directorul Şcolii Gimnaziale Movila Miresii, prof. Mirela Brezuică, care a subliniat scopul concursului, acela de a promova cântecul popular românesc.  

,,E de datoria noastră – a subliniat sursa citată - să ajutăm elevii să descopere semnificaţia cântecului popular de la vârste fragede. Să nu lăsăm ca evenimentele lumii mondene să aştearnă praful peste adevăratele noastre valori - tradiţiile, iar lada de zestre a movilenilor să poată fi redeschisă cu ocazia fiecărei ediţii a acestui concurs.” În finalul alocuţiunii sale, a adus mulţumiri primarului movilean pentru susţinerea de care a beneficiat şcoala în organizarea activităţii de astăzi şi a dorit succes tuturor participanţilor.  

 

Armonia frumosului reflectată prin folclor  

Juriul concursului Zestrea movilenilor a avut următoarea componenţă: prof. Ionuţ Vlad - preşedintele juriului, d-na Constanţa Mustăţea – din partea Primăriei locale, prof. Mirela Brezuică - director Şcoala Gimnazială Movila Miresii, prof. Veronica Sinca şi prof. Florica Munteanu.  

Concursul s-a adresat elevilor din clasele V-VIII, din şcolile din judeţul Brăila şi a avut trei secţiuni, după cum urmează:  

Secţiunea I: solişti vocali clasele V-VI;  

Secţiunea a II-a: solişti vocali clasele VII-VIII  

Secţiunea a III-a: grupuri vocale  

Proba de concurs a constat în interpretarea a două melodii celebre din muzica populară românească, cu sau fără acompaniament instrumental.  

Şcolile care s-au înscris în competiţie au fost următoarele: Şcoala Gimnazială Chiscani, Şcoala Gimnazială Jirlău, Şcoala Gimnazială Şuţeşti, Şcoala Gimnazială Gradiştea, Şcoala Gimnazială Viziru, Şcoala Gimnazială Victoria şi, desigur, Şcoala Gimnazială Movila Miresii care a fost gazda evenimentului.  

D-na Gabriela Popa, director al revistei InfoZone Media, prezentă în sală, a profitat de organizarea concursului de muzică populară şi a acordat, cu ocazia Zilei mondiale a dansului , două diplome omagiale, una primarului movilean Dumitru Panţuru, pentru susţinerea tradiţiei populare româneşti, iar cea de-a doua, directorului şcolii din localitate, prof. Mirela Brezuică.  

O prezenţă plăcută a acestui concurs a fost Nicoleta Ghelase, elevă a Liceului de Arte Brăila, fostă elevă a şcolii din Movila Miresii, care a încântat sala cu un colaj de cântece interpretate atât în debutul concursului, cât şi în momentele deliberării juriului. O adevărată încântare a izvorât din inimile celor prezenţi când Nicoleta, movileanca înzestrată de Dumnezeu cu o voce de aur, a înterpretat piese din portofoliul folcloric românesc.  

Premiile obţinute au fost următoarele:  

Secţiunea I:solişti vocali clasele V-VI;  

Menţiune: Lăptucă Daniela , Şcoala Gimnazială Movila Miresii  

Premiul III:Pătrânoiu Alexandra, Şcoala Gimnazială Jirlău  

Premiul II:Husein Daniela, Şcoala Gimnazială Şuţeşti  

Premiul I: Neacşu Andreea, Şcoala Gimnazială Chiscani  

La secţiunea a II-a: solişti vocali clasele VII-VIII, s-au obţinut următoarele rezultate:  

Menţiune: Golea Alina, Şcoala Gimnazială Movila Miresii  

Premiul III:Dumitru Alexandru, Şcoala Gimnazială Gradiştea  

Premiul II: Băjenaru Veronica, Şcoala Gimnazială Viziru  

Premiul I: Giol Georgiana, Şcoala Gimnazială Victoria  

La ultima secţiune, aceea a grupurilor vocale, premiile au fost obţinute astfel:  

Menţiune:  

Grupul vocal Flori de câmp, Şcoala Gimnazială Jirlău  

Grupul vocal Grădişteanca, Şcoala Gimnazială Gradiştea  

Premiul III: Grupul vocal Dunărenii, Şcoala Gimnazială Chiscani  

Premiul II:Grupul vocal Movilenii, Şcoala Gimnazială Movila Miresii  

Premiul I:  

Grupul vocal Rapsodia, Şcoala Gimnazială Şuţeşti  

Grupul vocal Nectar, Şcoala Gimnazială Viziru  

Cu vădită părere de rău, preşedintele juriului, prof. Ionuţ Vlad, a spus că în această ediţie nu se poate acorda trofeul, deoarece din sală, concurenţii cei mai bine pregătiţi, cei de la Şcoala Gimnazială Viziru, s-au prezentat cu piesa de anul trecut, obţinând astfel doar Premiul I. Celelalte grupuri participante, se pare, nu s-au ridicat la înălţimea exigenţelor trofeului mult râvnit.  

 

Fiecare clipă a vieţii ne transformă ireversibil  

Ziua de 31 mai 2014 va rămâne consemnată în inimile celor prezenţi ca un adevărat deliciu sufletesc.  

Imaginaţi-vă cât de încântător este să vezi cum răsună notele muzicii populare din inimi micuţe, pline de inocenţă. Glasuri care ne-au reamintit cât de speciale sunt vasele în care Divinitatea alege să-şi toarne creaţia!  

Că fiecare moment al vieţii ne transformă ireversibil ştiam deja, însă astăzi, spaţiul movilean ne-a dăruit încă un mănunchi de astfel de clipe unice, pline de beatitudine sufletească.  

Şi astfel, folclorul, acel izvor al trăirilor lăuntrice din om, care ne-a alinat de-a lungul vremii dureri şi doruri, ne-a răsfăţat cu adevărate mărgăritare ce-au strălucit pe scena Căminului Cultural Movila Miresii, astăzi, în ultima zi a lunii florilor.  

Felicitări tuturor participanţilor, coordonatorilor, organizatorilor şi autorităţilor locale movilene care au dovedit încă o dată că una din priorităţile sale este educaţia şi susţinerea copiilor, atât în activităţi şcolare cât şi extraşcolare.  

 

Cornelia Vîju  

Referinţă Bibliografică:
Graţia folclorului românesc la Movila Miresii - Brăila / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1247, Anul IV, 31 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!