CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

Copilul, temă majoră pentru literatura universală
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Copilul, temă majoră pentru literatura universală 
  
Eseu de Al.Florin ŢENE 
  
Se pare că literatura pentru copii există din momentul constituirii literaturii. Aceasta cuprinde un mare număr de opere, dintre care-unele- fac parte din literatura universală, şi în decursul vremii-au fost anexate acestui domeniu de literatură pentru copii. Cărţi ca:Alexandria, Esopia, Halima, etc. Au fost preluate de literatura pentru copii din domeniul literaturii populare scrise. Altele, ca: Don Quijote de la Mancha, Robinson Crusoe, Guliver, Hukleberry Finn, Chiar unele opere ale lui Tolstoi, Puşkin, Cehov, Anatole France etc. Fac parte din capodoperele literaturii universale. În afară de acestea, există o serie de cărţi ce aparţin unor scriitori pentru copii, printre aceştia sunt: Perrault, Colodi, Andersen, Lewis Carrol, Fraţii Grim, Ion Creangă, Titina Nica Ţene, etc. Tot în această zonă s-ar putea încadra basmele populare culese de Ispirescu, Ion Pop-reteganu, unele cărţi de aventuri ale lui Jules Verne, unele lucrări cu caracter ştiinţifico-fantastice, precum şi unele lucrări educative fără pretenţii artistice. După cum se observă evantaiul literaturii pentru copii este foarte deschis. 
  
Spre deosebire de domeniul amintit mai sus există şi un domeniu al literaturii care zugrăveşte chipuri de copii al cărui evantai se adaugă în cea mai mare parte la literatura pentru copii. Această literatură în care copilul apare ca personaj principal al unei opere literare şi care zugrăveşte aspecte ale copilăriei este de dată mult mai recentă şi alcătuieşte un sector aparte al literaturii.( vezi Viaţa ca o punte, de Titina Nica Ţene, ed. DACIAxxi, 2011).Acest aspect l-a ilustrat S.Iosifescu în Oameni şi cărţi, Bucureşti, E.S.1946, p.207-233. 
  
Literatura pentru copii cuprinde şi opere literare în care personajele sunt oameni maturi sau fiinţe fantastice, ba chiar şi plante, animale sau lucruri, care prind viaţă în fabule. 
  
Literatura clasică elină şi latină este preocupată de prezentarea vieţii omului matur. Personajele Iliadei şi ale Odiseei ale lui Homer sunt trecute de vârsta tinereţii. Ahile, Hector, Priam, Agamemnon, Ulysse- toţi sunt bărbaţi maturi, trecuţi de treizeci de ani. Prezenţa unor tineri ca Oreste, Pilade, Haemon, precum şi a unor tinere ca Antigona şi Ismena, la Sofocle, nu schimbă cu nimic caracterul de bază al literaturii greşeşti care- prin excelenţă- este preocupată să înfăţişeze virtuţile şi patimile bărbaţilor. 
  
Literatura Evului mediu-preocupată de elementele etice şi religioase-prezintă tot omul matur. De abia din Renaştere se mai simte în literatură necesitatea prezentării artistice a tânărului, care păşeşte temerar pragul vieţii.Deşi Divina Comedie a lui Dante- prezintă în primul plan pe eroul central, aflat în călătoria spre Infern, purgatoriu şi paradis, descoperim în această superbă operă şi destinele unor tineri şi tinere ca Francesca da Rimini, Paolo Malatesta, Betrice, etc. 
  
În literatura franceză, copilul ca personaj literar apare ca o creaţie romantică la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Primul scriitor preocupat de zugrăvirea copilăriei, de conturarea acestei vârste ca personaj literar, este Jean Jaques Rousseau. Emile este una din operele remarcabile ale literaturii universale care dezvăluie un aspect nou al vieţii. În această operă apărută în 1762 şi considerată ca un tratat de educaţie- stă ideea că omul se naşte bun, dar societatea îi modifică în rău caracterul: L`homme este bon par nature; il este corrompu par la societe. Această carte este şi prima operă literară care demonstrează necesitatea revoluţiei, a unei revoluţii care să acorde omului atributul demnităţii prin instaurarea unei epoci de libertate, egalitate, fraternitate. 
  
În secolul al XIX-lea, copilul devine personajul principal al unor povestiri şi romane de reputaţie universală. Charles Dickens, în literatura engleză, este cunoscut prin acele opere ale sale în care zugrăveşte aspecte ale copilăriei.Astfel, David Cooperfield este un roman cu caracter autobiografic în care- pe lângă farmecul copilăriei din secolul al XIX-lea- sunt oglindite în tonuri mohorâte şi principalele instituţii din Anglia timpului său.Oliver Twist este relatarea artistică a aventurilor unui copil încăput pe mâinile unor bandiţi. Nikolas Nickleby-fiind un roman din tinereţe- zugrăveşte întâmplările triste ale micului Smike. 
  
În literatura franceză, Alphonese daudet prezintă viaţa unor copii în mediul şcolar- în cunoscutele sale romane: Le petit Chose(Piciul ), apărut în 1868, şi Jack- în 1876- adevărate capodopere de observaţie subtilă şi poezie. Jules Verne prezintă şi el unele aspecte ale vieţii unui copil pus în situaţia de a se descurca într-o serie de împrejurări grele în Un căpitan la 15 ani. 
  
În literatura italiană s-a impus pe plan mondial cartea lui Edmondo de Amicis: Coure-Inimă de copil, iar în literatura nordamericană, cărţile lui Mark Twain, printre care:Prinţ şi cerşetor, Hucklebery Finn şi Tom Sawyer. 
  
În literature rusă a secolului XIX-lea au apărut o serie de cărţi în care este descrisă copilăria, printre care: Cronica unei familii semnată de Acsakov, Copilăria lui Nichita de A. Tolstoi. Toate aceste opere- notează L.I. Timofeev în Literatura sovietică rusă, Buc.1951, p.5-descriu o copilărie care poate fi numită normală. La aceste opere s-ar putea adăuga acele romane ale lui Dostoievski, care prezintă psihologia unor copii cu o sensibilitate bolnăvicioasă., ca:Suflet de copil şi Precocii. 
  
* 
  
În literatura română, Creangă scrie- în această perioadă a secolului XIX-lea-Amintiri din copilăriei, operă intrată de mult în patrimoniul literaturii universale. După el abordează tema copilului Ion Slavici, Al.Vlahuţă, I.L.Caragiale şi Barbu Delevrancea. Această literatură sublinia criticul Mihai Ralea „a fost preocupată, printr-o tardivă reminiscenţă de rousseauism, de alcătuirea sufletească a copilului cu zbuciumul şi micile ei tragedii.”( Valori, Editura Fundaţii, buc. 1935, p.151). 
  
În secolul XX-lea, literatura română continuă să se preocupe de sufletul copilului şi al adolescentului. În prima parte a acestui secol au apărut opera valoroase care oglindesc copilărie, semnate de : Ion Călugăru, Panait Istrate, Elena Farago, şi George Mihail Zamfirescu- servidu-se şi de exemplul lui Gorki. Un loc aparte- în această perioadă- îş ocupă acele opere ale lui M.Sadoveanu în care e zugrăvită copilăria unor fiinţe ca Lizuca, benoni, Băieţel, Niculăieş Onişor, etc, din opere ca Măria sa Puiul Pădurii, Dumbrava minunată, Cele mai vechi amintiri, Ani de ucenicie, Un om necăjit, în care înfăţişează cu măiestrie neegalată lumea deosebită a copilăriei. La rândul său Ion Agârbiceanu, Ionel Teodoreanu care- în Uliţa copilăriei şi La Medeleni- ne-a lăsat o frescă artistică reuşită a copilăriei. 
  
Tema copilului este abordată şi de Marin Preda care prezintă copilăria lui Nicolae Moromete, aşa cum Titina Nica Ţene oglindeşte propria sa copilărie într-o carte de excepţie Viaţa ca o punte. 
  
Zaharia Stancu în Desculţi prezintă viaţa satului prin ochii lui Darie. Dumitru Corbea, în Singura cale, zugrăveşte şi el aspecte ale unei copilării umbrite de mizerie. 
  
În zilele noastre, Titina Nica Ţene, o poetă talentată, pune în versuri cizelate până la calonfilie, secvenţe din viaţa copilului împletită cu mediul înconjurător. 
  
Aceste opere contribuie la redimensionarea spirituală a oamenilor, la asanarea morală a societăţii. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Copilul, temă majoră pentru literatura universală / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 313, Anul I, 09 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!