CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Contează ce spune Poetul şi nu cum spune? sau şi una şi alta?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Interpretare critică de Al.Florin ŢENE 
  
Contează ce spune Poetul şi nu cum spune? Sau şi una şi alta? 
  
Pentru mulţi, poetul trece drept un seismograf al sufletului omenesc, iar limbajul său drept unul din cele mai transitive şi metaforice cu putinţă. Contează aşadar ce spune Poetul şi nu cum spune. Ca şi când ceea ce spune n-ar depinde câtuşi de puţin de modul în care spune. 
  
De-alungul vremii despărţirea conţinutului de formă a constituit dintotdeauna un tic al gândirii comune, rupture dintre idee şi stil nefiind decât o consecinţă sau, mai exact, o variantă a lui.Se mai afirmă că stilul este doar un înveliş, o anvelopă şi că ar exista un stil al ideii. 
  
Regretabil este faptul că uneori chiar poeţi de prestigiu cultivă o asemenea reprezentare sau o întreţin involuntar prin modul în care scriu poezie. Nu stilul face Poezia-spun ei.Dar ce? Talentul, curajul opiniei, originalitatea metaforei pe care o promovează, acuitatea ideilor, profunzimea lor? Dar toate acestea fac stilul.Cum poate un poet să fie ferm în exprimarea ideii şi exitant în expresie, metaforizând poezia şi confuz în formulare? Destul spre a ne face să înţelegem că nu există gândire strălucită în expresie mediocră.Croce avea, desigur, drepatea lui. 
  
Cei ce dispreţuiesc şi discreditează efortul stilistic se revendică de la doctrinele moderne ale autenticităţii, la rândul lor o reluare radicalizată a anti-convenţionalismului romantic. 
  
De unde până unde un vers încâlcit ori altaul banal-curgător să reprezinte indicii de autenticitate? De ce să identificăm neapărat autenticul într-o deficienţă, într-o neîmplinire, într-o lacună? Poezia “fără stil”, cum este cea a optzeciştilor şi a posmoderniştilor, nu este de loc mai autentică decât aceea, aşa-zicând, „cu stil”. Întrebarea este însă dacă putem vorbi de o poezie „fără stil” şi de alta ”cu stil”, dacă nu cumva există o singură poezie a cărei autenticitate se măsoară după cum este percepută de cititor, sau după criterii specifice. 
  
În orice caz, a avea stil în poezie nu înseamnă a scrie „frumos “, adică aobţine prin simetri mai mult sau mai puţin facile o anume rezonanţă a versurilor sau a scălda poezia într-o baie de imagini. Nu, stilul nu se confundă cu înclinaţia metaforizantă, după cum poezia cu adevărat frumoasă nu constă în rotunjirea caligrafică a expresiei şi nici nu se reduce la preferinţa pentru formele lustruite până la calofilie. 
  
Departe de a fi exclusiv o problemă de formă, stilul angajează poetul în întregime. Efortul creator authentic are loc într-un plan în care conţinutul şi forma nu se mai pot disocia. Autenticitatea în poezie ca şi în proză, înseamnă tocmai această adecvare deplină care conduce la o unitate inextricabilă. Stilul nu e, aşadar, un simplu instrumente şi nici, cu atât mai puţin, un adaus decorative, el este o prezenţă în profunzime. 
  
Adevărata poezie trebuie să îndeplinească exigenţa unităţii indestructibilă între idee şi expresie. E o iluzie de neavizat sau o prejudecată de poet adunat din cârciumi, positivist care susţine că numai metafora care înveleşte ideea contează în poezie, restul fiind formă goală, farmec auxiliar, graţie stilistică inutilă. Efect de sinteză organică dar şi de reverie, stilul unui poet adevărat se recunoaşte în primul rând prin darul formulării exclusive, al expresiei irepetabile şi memorabile.Ceea ce spune poetul în versurile sale este atât de exact nuanţat încât nu poate fi respus în alt fel, nu poate fi reformulate fără pierderi.Aşa s-a întâmplat cu epigonii poeziilor lui Eninescu. 
  
Proba poetului stă în capacitatea de adecvare şi de expresie, de abstractizare a realităţii, în măsura în care aici se finalizează demersul său, cu toate virtuţile care l-au făcut posibil.Astfel abordând lucrurile, limbajul încetează să mai aibă pentru poet o valoare instrumentală, devenind o putere ale cărei prodigii se cer provocate şi păstrate, într-un cuvânt, cultivate. 
  
După cum se cunoaşte, literatura- ca şi proza- vânează adevărurile omului care nu sunt deloc neutre şi, în plus, cât se poate de nuanţate şi abstractizate. Calitatea artistică a poeziei este o şansă, dacă nu o condiţie, de a accede la o asemenea complexitate. Mijloacele apparent precare ale sugestiei sunt în realitate mai eficiente faţă cu infinitul sufletesc. Mişcarea de înaintare şi de repliere instantanee şi parţială a gândului pe care o presupune sugestia e mai adecvată în acest domeniu de fragilă consistenţă decât distincţia netă şi definitivă. Ceea ce nu înseamnă că sugestia ar pulverize afirmaţia. Doctrina simbolistică a “vagului “ trebuie depăşită. În poezie indeterminarea are sau trebuie să aibă o funcţie determinatoare. Evident, aşa zisa imprecizie de penumbre din poezia lui Nichita este departe de a reprezenta o insuficienţă artistică. Sugestia nu este contrariul exactităţii. În poezie irizările aproximează mai bine obiectul în loc să-l reducă. Calitatea artistică a poeziei nu se confundă însă cu sugestia şi nici cu metafora. Ea înseamnă în primul rand solidaritate deplină şi exclusivă a conţinutului cu forma: ceea ce se spune nu poate fi spus mai bine decât a fost spus.Aceasta reprezintă originalitatea.Expresia care aderă la idee este privilegiu poeziei 
  
Cea dintâi condiţie a naturaleţii rămâne însă, oricum, adecvarea, legătura organică între conţinutul intelectual şi forma verbală a unei gândiri poetice. Din arta teoremei poetul poate desprinde un îndemn: „ maximum de gând învelit în carapacea metaforei în minimum de cuprindere“. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Contează ce spune Poetul şi nu cum spune? sau şi una şi alta? / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 367, Anul II, 02 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!