CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Cuvinte >  
Autor: Constantin T. Ciubotaru         Ediţia nr. 1177 din 22 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Constantin T CIUBOTARU - LUCRARE DE CONTROL

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sunase de intrare. În clasă nu era nici un elev. Ştiam că aveuseseră sportul şi trebuia să vină de la stadion. În clasă a intrat doar şefa şi alţi doi elevi.
- Domnule profesor, noi am hotărât ca astăzi, fiindcă avem două ore cu dumneavoastră, să mergem la un film. Ca să nu vă plictisiţi ne-am gândi să vă dăm o lucrare de control. Am citit cartea „Insula fericirii” de George Roca, (Editura ANAMAROL Bucureşti, 2013). pe care ne-aţi dat-o s-o comentăm. E ok! Sunt doar 25 de poezii. În cele două ore... acum noi vă rugăm să consemnaţi, măcar în câte o frază, un rezumat al fiecărei poezii. Nu uitaţi, vă notăm, aşa cum faceţi şi dumneavoastră! O clipă, poftim, aveţi şi foi numerotate, semnate de noi.  


Elevii au plecat râzând! Mi-ai facut-o! Să declar că e vina mea? Că eu i-am apreciat pentru iniţiativă? Ştiţi la fel de bine ca mine ce ar însemna să refuz! Aşa că mă apuc de treabă.  


1. Ştiaţi că Australia a devenit o insulă? Aşa declară textual George Roca. Şi nu o insulă oarecare, ci Insula fericirii! Fiind propretate personală autorul îşi permite să se copilărească şi declară că această ipostază este similară cu ceea ce noi numim fericirea. (Insula fericirii, pag,19).  

2. Întreb, nu pentru că sunt un (Geor)gică-contra, ci un C.T.C. (adică un Control Tehnic de Calitate). Dacă şi ceilalţi cititori credeţi că lumea începe la om din momentul când ne punem ntrebări. Da, istoria omenească e plină de indivizi care se vând pentru arginţi. N-ar trebui să se uite că avuţiile sunt amăgitoare. Azi Netul a devenit cu adevărat o avuţie pentru multă lume. (De unde începe lumea,, pag.23).  

3. Eu, musiu Jorj, ce mă fac dacă m-am molipsit de proză. Vă invidiez că aveţi unde evada. Prozatorii se pare că au primit arest la domiciliu! (Evadarea, pag,27).  

4. Nu-mi plac vietăţile împăiate, chiar dacă ar fi poleite O ucidere mascată.(La muzeu, pag.29).  

5. Tipul ne fură zilele, somnul, nopţile. Păgubit e poetul. (Hoţul, pag.31).  

6. Dacă eşti departeee de România şi te macină doru' de acasă, cauţi nişte fotografii cu capre negre, made in Carpaţi şi reciteşte „Moartea căprioarei”, de Nicolae Labiş. (Căprioara nebună, pag,33).  

7. „Poem pentru adolescenţi” a devenit text şi l-a cântat o fată la chitară. A crezut că George este în sală şi l-a poftit pe scenă. Probabil că vorba ei n-a putut străbate 10.000 km, dar a fost aplaudat/ă. Întreabă dacă poate să cânte într-un text... „Cromatică austrliană” (pag. 83-94)  

8. Când se va inventa un avion din carne şi oase, cu plete blonde, promit să accept oferta. (Îmbrăţişare, pag.43).  

9. „La cinematograf” a devenit trecut istoric. Cei doi tineri de azi au dispărut la Discotecă. (pag.47).  

10. „De ziua ta” în loc de floarea care păstrează spinii pe coadă, fata preferă inelul de logodnă. (pag.49).  

11. Hoţule! De ce-ai furat ideea de la Crusoe? De ce uneori preferăm să fim singuri în furnicarul oraşelor. De ce nu putem afişa zilele, orele când ne-am dori vizitele? Şi din partea cui! (Singur, pag.51).  

12. La o lucrare de control se poate copia. Dar la lecţia cu „Sărutul”? (pag.57).  

13. Aş vrea să fac cunoştinţă cu Mira matale. A mea s-a numit Miranda! A nu se confunda cu Piranda! „Mir” înseamnă pace, ”Anda” e abreviere de la Miranda! (Mira Fujita, pag.57).  

14. Alecsandri afirma că „tot” românul e poet. „Tot” îndrăgostitul trebuia să precizeze. Voi da o lucrare de control cu următoarelle subiecte.
A. Iubita mea se numeşte poezia.
B. Definiţi sărutul.
C. Subiectele sunt la alegere.
(Poemul, pag.59).  

15. Micul şi Marele Univers este în noi. Stelele fiecăruia poartă alt nume, dar tot stele sunt! (Micul univers, pag. 63).  

16. Super meseriaş comentariul despre „ai noştri”, Cu ce v-a supărat constructorul Meşterul Manole? (Eminescu, pag.67).  

17. Eu aş numi poezia „Daruri”.Te rog... la viitoarea ediţie! (Rugă, pag71).  

18. Sunt cuvinte cheie pentru a fi fericiţi. Vă rog să faceţi din ele un covor zburător! Pentru o pereche! (Mă bucur! pag.75).  

19. O întrebare pentru Lady D: Poţi ucide pe cei răi cu vorba? (Dialog cu Lady Di, pag,77)  

20. Nu mai vreau să văd roşul în faţa ochilor! Indiferent de culoarea politică, de simbolistică! (Roşu, pag.83).  

21.Inima albastră, floare bleo (sau bleu... daca sună mai bine... dar nu rimează!), Deci:
„Floare bleo/ Oricum ai fi,/ te iubesc,/ pentru mine eşti mişto!/”. (Albastru, pag.89).  

Atât am reuşit să scriu. Elevii au năvălit în clasă. Şefa lor mi-a luat foile din faţă. Negru, culore a fericirii în Africa. (Roşu şi negru,pag.85)
- N-aţi scris nimic despre patru poezii. Sunteţi penalizat cu un punct!. A! N-aţi trecut pe curat! Încă un punct. Nota opt!
- Scuze, şefa! Sunt incluse la Răspunsul nr. 7. Dar eu vă notam numai după ce citeam şi ce aţi scris!
- Nu ne interesează, aşa ne fac unii domni profesori. Bine, treacă de la noi! Nota nouă!
- Vă rog să treceţi nota în catalog, ziceu, şi le întind documentul şi stiloul.
O clipă de linişte, apoi zvârluga de şefă:
- Pe moment s-a uitat să se includă şi această rubrică. Dar noi o avem în cap şi v-o comunicăm la prima revedere după ce terminăm liceul. Ca să nu fiţi supărat vă promitem un punct în plus pentru „lecţia” de azi. Vă mulţumim că nu ne-aţi pus „absenţi” pe toţi Şi vă rog să ne mai împrumutaţi cartea, poate o mai dicutăm şi la lecturi suplimentare.
---------------------------------
N.B
Vă mulţumesc anticipat pentru aprecieri. Sper că e bine! O recenzie minimalistă despre cartea autorului româno-australian George Roca, „Căutând insula fericirii”.
Cu toate cele bune, mergem mai departe.

Constantin T CIUBOTARU
Roşiorii de Vede
20 martie 2014
 

Referinţă Bibliografică:
Constantin T CIUBOTARU - LUCRARE DE CONTROL / Constantin T. Ciubotaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1177, Anul IV, 22 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Constantin T. Ciubotaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constantin T. Ciubotaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!