CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Violetta Petre         Ediţia nr. 249 din 06 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Constanţa Bălaşa Donosa despre poezia Violettei Petre
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Acest articol al Constanţei Bălaşa Donosa , pictor-grafician din Brăila mi-a declanşat o mare emoţie şi bucurie pe care am vrut s-o împărtăşesc şi vouă , prietenilor mei...  
  
Comentariu publicat de Constanta Abalasei -Donosa  
  
POEME VIOLETE de la pământ, până DINCOLO DE CER  
  
Comentariu la poeziile Violettei Petre ,  
  
Curănd, am primit în dar de la poeta Violetta Petre, două cărţi ale domniei sale , editate la Ed. PIM, Iaşi , în anul 2010 .  
  
Citind din ele şi analizându-le cu plăcerea ochiului, am remarcat că  
  
toate cărţile apărute la această editură sub egida” Universul Prieteniei” Iaşi ,  
  
apar sub cele patru anotimpuri din primăvară până-n vară, din toamnă pâna-n iarnă, legănând versurile talentaţilor poeţi, ca-n Anotimpurile compzitorului A.Vivaldi .  
  
Poemele violete, pot fi însoţite de orice floare violet răsărita primăvara-n martie, de oricare amurg violet la ţărm de mare pe-nserat, sau toamna-n pădurile fardate şi iarna pe zăpezile albe,de gri şi violet încărcate .  
  
Fără a cunoaşte autorul poemelor violete, citindu-le , poţi face cu multă uşurinţă portretul său prin cuvinte, ca şi cum ar fi pictat pe pânză cu titlu :  
  
„Prietena în violet”. Violet / culoare sfântă, ce urcă spre ceruri .  
  
„În toamna asta violet ...  
  
Eu am desprins dintr-un buchet  
  
Şi lacrimi ce plouau tristeţi ...  
  
Le-am îngropat printre scaieţi ...  
  
( În toamna asta violet)  
  
Dacă gândim sub aspectul pictural, şi scaietele floare nenobilă, este un derivat al violetului .  
  
„ În toamna asta tristă ce coboară  
  
Cu lacrimi ce încep să doară  
  
Eu am minunea mea cochetă  
  
O primăvară ... violetă .”  
  
( Trec toamnele pe lângă noi)  
  
Autoarea poemelor cu rang de violet, îmi duce imaginea minţii, cu ani în urmă pe când dânsa era o copilă sau o domnişoară cochetă, o bună creştină, însă cu disperare în ruga ei către bunul Dumnezeu, cere pocăinţa( deşi nu a greşit ) găndind că păcatele-i sunt mai mari decât nisipul mării ( dorind iubire s- au mângăiere în nopţile pline de singurătate, fiindu-i dor de cel ce nici n-o ştie, ea iubind ca o nebună) spre a putea privi spre înălţimea cerului,ostenită fiind de atâtea lacrimi de dor şi aşteptare,de teamă sau tristeţe .  
  
Prin poezia cuminte şi timidă de culoare violet, poeta doreşte atât de mult să privească la cerul limpede, unde ar putea zări pe Vistierul nostru , dătător de bunătăţi sufleteşti .  
  
Poate-n ruga neântreruptă, autoarea poeziilor din volumul” Dincolo de cer”, face o sinteză a lucrurilor şi a cuvintelor . Se hrăneşte din cuvinte alese şi se mişcă prin vigoarea gândită altfel, prin încăpăţânarea primenirii gestionate frumos care o liniştesc sau îi pregătesc sufletul pentru sărbătoare.  
  
Credinţa autoarei, o face să aibă un spirit mai puternic în dorinţa de a realiza lucruri mari .  
  
„La pieptul Tău primeşte-ne din nou,pre noi  
  
Cei păcătoşi şi care am trădat porunci  
  
Îţi suntem ori pierdute şi pierduţii prunci  
  
În iaduri pământene pictate cu noroi ...  
  
( Sfântă Mărie, primeşte-ne la tine)  
  
Şi cum Creatorul ne-a dat posibilitatea ca noi să trăim în două lumi, una  
  
pozitivă şi alta negativă, Violetta Petre, caută lumea în” Dincolo de cer”, in care-şi poate îndeplini visurile, iar pentru reuşita lor, ea crede din ce şi ce mai mult. Întocmai de la poemele violete, vedem dorinţa autoarei, ca bunul  
  
Dumnezeu, să-i fie complice în toate energiile ei, spre a i le controla. Iată cum : în „ Schimbarea la faţă, Izvorul tămăduirii, Bunavestire, Minunea de Crăciun, Puterea credinţei „.  
  
În cele două volume,” Poeme violet şi Dincolo de cer”, desenele apar ca nişte piese de grafică alb /negru, sau ex-librisuri, menite să creeze poeziei un interval de linişte, de respiro prin emoţia continuă a versului . Privite cu  
  
atenţie, desenele devin interpretări ale unei singure imagini , silueta feminina, sau poate starea autoarei. Toate la un loc se metamorfozează,deve-  
  
nind în gândurile sale dorinţa de a trăi cu inima şi sufletul, sub umbra totală a Atotputernicului . 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Constanţa Bălaşa Donosa despre poezia Violettei Petre / Violetta Petre : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 249, Anul I, 06 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Violetta Petre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Violetta Petre
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!