CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  
Autor: Corina Diamanta Lupu         Ediţia nr. 25 din 25 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Confidente
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Miroase a zahăr ars, a scorţişoară şi a vanilie. Un volum cu versuri de Lamartine a rămas deschis pe masă, la poezia “Le Lac”. Veioza din dormitor, uitată aprinsă, îmbracă într-o lumină difuză podeaua lustruită şi pereţii zugrăviţi în calcio vecchio. E cald şi aproape întuneric. Soarele a apus şi o ultimă rază răzleaţă aureşte albumul de fotografii aflat pe noptieră. De pe coperta lui ovală, o femeie din epoca victoriană contemplă şalul de mătase chihlimbarie, aruncat pe spătarul vechiului fotoliu tapisat cu catifea verde. Femeia are ochi de un gri spălăcit, profil nostalgic şi umeri de porţelan, ce par transparenţi în decolteul rochiei de culoarea aburului. Ceasul de pe măsuţa rotundă ticăie în cadenţă şi orhideele din vază respiră calm, în liniştea din jur. Un telefon se aude sunând. Perdelele de organza tremură uşor în bătaia vântului, în timp ce stelele răsar una câte una. Noaptea creşte, trimiţându-te cu gândul la arome de ciocolată caldă şi prăjituri, la scene de dragoste din filme mute, la somn şi la cearşafuri moi şi albe. Este o seară obişnuită, o seară ca oricare alta. 

Astă seară însă, decorul acesta se schimbă. Totul este special, pentru că este seara din ajunul Zilei Recunoştinţei. Iar ajunul este întotdeauna mai frumos decât sărbătoarea însăşi. Ajunul începe cu nelinişte şi încântare, cu daruri, cu amintiri din alte seri de ajun, cu o masă frumos împodobită, cu lumini strălucitoare şi calde. Ne simţim înfriguraţi şi uşor stânjeniţi în hainele noi, cumpărate special pentru această ocazie, ochii noştri zâmbesc şi la fel zâmbesc şi ochii celorlalţi, miroase a parfum şi a flori şi toţi suntem fericiţi. 

Seara din ajunul Zilei Recunoştinţei are în ea mireasma amintirilor din vacanţele copilăriei. Nu-i aşa că de fiecare dată, vacanţa începea cu acea jumătate de zi de după terminarea ultimelor cursuri? Nu-i aşa că ne bucuram de ajunul ei? Ne doream să prelungim acele momente, tocmai pentru că fiecare zi de vacanţă însemna pentru noi, o sărbătoare. 

Şi mai seamănă ajunul cu ceva... Seamănă cu acel moment special, când de ziua de naştere, invitaţii noştri ne aşteaptă să ne punem o dorinţă şi să suflăm în lumânări. De fiecare dată, trăim emoţia acelei clipe, pe care am vrea să o păstrăm, să o retrăim de-a lungul anului. Şi parcă ne este teamă că s-ar putea să ne punem o dorinţă oarecare şi nu pe cea care trebuie. 

Iar dacă ar trebui să descriem apoi, frumuseţea acelui moment când ne-am rostit în gând şi în inimă, dorinţa, am spune: fragi stropiţi cu zahăr, cremă de ciocolată, o bluză albă din dantelă, apusurile din San Francisco, o carte nouă, pe care o doream de mult şi am găsit-o din întâmplare, într-o librărie modestă de cartier, o dimineaţă de întâi ianuarie în parcul pustiu, îngheţată de migdale servită în felii de pepene galben, câteva fire de nisip descoperite în toiul iernii pe şlapii purtaţi astă vară la plajă, un buchet de liliac cules după o ploaie caldă de primăvară, un instantaneu în care deşi am făcut tot posibilul să avem o mină gravă, fotograful a surprins ceva ridicol în cadru, un coş cu cireşe coapte şi pudice, o stradelă îngustă,  străjuită de castani bătrâni cu umbră deasă, pahare de cristal sau pur si simplu..., AJUN. 

Ajunul Zilei Recunoştinţei este asemenea acelui moment când de ziua de naştere, ne punem o dorinţă şi apoi suflăm în lumânări. De aceea, ce-ar fi să Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ce a fost bun şi frumos peste an, iar apoi, să ne gândim la o dorinţă pentru anul care vine? Şi pe lângă această dorinţă, să nu uităm să fim buni, prietenoşi, altruişti, să dăruim recunoştinţă, să fim recunoscători pentru ceea ce avem. Şi pentru că am început aceste rânduri, amintind numele lui Lamartine, le voi încheia cu spusele sale. “Recunoştinţa nu se prescrie niciodată, dacă memoria e bună şi inima dreaptă.”
  

Referinţă Bibliografică:
Confidente / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 25, Anul I, 25 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!