CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Minipoeme > Haiku >  
Autor: Valeria Iacob Tamaş         Ediţia nr. 488 din 02 mai 2012        Toate Articolele Autorului

Concurs săptămânal 232, comentarii Corneliu Traian Atanasiu

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
aprilie blând -
nehotărâtă încă
o moară de vânt
 
 
P.I. Gârda  
 
Mi-aduc aminte de imagismul tenebros al lui Emil Botta, pentru care april era unul de-a dreptul întunecos, anotimp al unei adolescenţe trăite teatral, între dramatic şi tragic. Poate că aici nehotărîrea e doar aparent a morii (fără (a)vînt) şi e vorba mai curînd de şovăiala celui ce nu îndrăzneşte să se lupte cu ea.  

Condurul Doamnei -
o ţigancă desculţă
negociază
 

Florentin Frăţilă-Genovel  
 
Cred că puţini au în faţa ochilor floarea despre care e vorba. E suficientă aluzia că tocmai ţiganca desculţă vinde florile atît de sugestiv numite, dar mai ales faptul că vremurile împing tăvălugul terminologic al economiei de piaţă peste realităţi mult mai trainice şi e păcat că nimeni nu se mai tocmeşte asupra preţului. Globalizarea uniformizează nepermis. Trist şi un pic vesel.  

rumoare surdă -
amiaza respiră în
tremur de frunze
 

Corneliu T. Atanasiu  
 
Armonia primăverii definitv instalate. Nicio stridenţă, rumoarea aduce la un numitor comun toate zgomotele, le împleteşte într-un freamăt şi un murmur confuz, armonic. În amiază apare acea saturaţie care cere aşezarea la umbra frunzarului pentru a-i savura calma nelinişte.  

via uscată -
în beciul bunicului
înflorit vinul
 
Cornel C. Costea  
 
Semnele sînt simptomatice. A dispărut cel care avea grijă de gospodărie. Şi deasupra pămîntului via neîngrijită s-a uscat, şi în beci, vinul netras la vreme în alte vase a făcut floare. Alt vin nu va mai fi, iar cel vechi e trezit.  

ploaie de vară -
beţivii intră-n crâşmă
cu gâtul uscat
 
 
P.I. Garda  
 
E clar că ploaia nu le umezeşte gîtul. Le trebuie altă udătură. Ploaia e doar un pretext pentru a se refugia în crîşma primitoare.  

salcie la mal -
mâţişorii mângâind
pisica moartă
 

Cezar F. Ciobîcă  
 
Chiar fără să fie marcat cu alte caractere, salcie la mal aminteşte de textul unei vechi melodii şi face trimiteri lirice care se continuă în acelaşi registru şi în versul median. Dar mîţişorii sînt ambigui şi scena capătă dintr-o dată altă turnură. Neaşteptată.  

tot mai puţine
de-acum stelele în geam -
cireşi înflorind
 

Cezar F. Ciobîcă  

Poemul calchiază, în sens invers, un altul mai vechi al Valeriei Tamaş: mai cade-o frunză – / de-acum soarele întreg / în fereastră. Sau chiar: Geamul cât palma - / florile de liliac / acoperă cerul. Fapt îmbucurător care arată că se pot folosi cu succes ca şabloane vechile structuri sau idei. O anume abundenţă e conjugată cu o penurie.  
 
baston rătăcit -
bunicul răsfoind de zor
abecedarul
 

Claudia Ramona Codău  
 
Una din interpretări este ivirea unei noi urgenţe care îl zăpăceşte pe bunic. Întoarcerea la abecedar, odată cu nepotul, cred, îl copilăreşte şi îl revigorează oarecum. Şi aici există un şablon recent: primii paşi în ham – / bastonul bunicului / singur in cuier, care sugerează aceeaşi derutare a bunicului către interesele nepotului.  
Referinţă Bibliografică:
Concurs săptămânal 232, comentarii Corneliu Traian Atanasiu / Valeria Iacob Tamaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 488, Anul II, 02 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Valeria Iacob Tamaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valeria Iacob Tamaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!