CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comunicate >  
Autor: Ştefan Lucian Mureşanu         Ediţia nr. 535 din 18 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

COMUNICATUL ASOCIAŢIEI NAŢIONALE CULTUL EROILOR „REGINA MARIA”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ca membru al Consiliului Director al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria" din România, considerând că cititorii site-ului trebuie informaţi şi de astfel de manifestări care se petrec în ţara noastră, am considerat să vă fac cunoscut comunicatul emis de ANCE "Regina Maria", trimis către Guvernul României, dar şi altor instutţii de mare importanţă din ţara noastră. Suntem întru totul de acord că România îşi are locul în marea familie a Europei, dar şi de faptul că tradiţiile strămoşeşti, ale fiecărui popor în parte, trebuie respectate cu sfinţenie. 
  
În rândurile de mai jos dăm spre citire Comunicatul:  
  
R O M Â N I A 
  
ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ CULTUL EROILOR 
  
„REGINA MARIA” 
  
Sub patronajul de onoare al 
  
MINISTERULUI APĂRĂRII NAŢIONALE 
  
şi sub patronajul de onoare spiritual al 
  
PATRIARHIEI BISERICII ORTODOXE ROMÂNE 
  
BIROUL EXECUTIV CENTRAL  
  
COD FISCAL nr.4505235 
  
Bulevardul Ion Mihalache, nr.124-126, Sector 1, Bucureşti 
  
Anul fondării 
  
1991 
  
COD POSTAL:011179 
  
Tel:021 224.26.51-3/120, Fax: 021 224.26.47 
  
Nr.75, din 28.05.2012 
  
COMUNICATUL 
  
ASOCIAŢIEI NAŢIONALE CULTUL EROILOR „REGINA MARIA”  
  
În legătură cu înhumarea rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc 
  
Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” îşi exprimă indignarea şi îngrijorarea faţă de acţiunile autorităţilor din Ungaria conjugate cu cele ale unor lideri locali, reprezentanţi ai autorităţilor locale, privind intenţia agresivă de a înhuma la Odorheiu Secuiesc, rămăşiţele lui Nyiro Jozsef. 
  
Membrii Asociaţiei noastre, care îşi consacră timpul şi efortul păstrării memoriei eroice a poporului român, conservării cimitirelor şi operelor comemorative de război, consideră ofensatoare această acţiune desfăşurată pe teritoriul nostru naţional, cu implicarea directă a Parlamentului Ungariei şi fără acordul expres şi explicit al autorităţilor române. 
  
Intenţia de a utiliza în această acţiune, ceremonialului specific Ungariei, cu imnul de stat şi drapelul acestei ţări, cu garda militară în ţinuta honvezilor, precum şi vizitarea de către un număr foarte mare de cetăţeni unguri a fostei graniţe a Ungariei în centrul Ardealului nu este decât o rememorare nostalgică a situaţiei din timpul Dictatului de la Viena. 
  
Ne întrebăm dacă este moral, democratic şi civilizat, ca un stat vecin şi prieten, membru al Uniunii Europene, să se comporte atât de ofensator faţă de poporul român. 
  
Oare ne-am pierdut suveranitatea asupra teritoriului naţional şi autoritatea politico-administrativă în unele zone, ca să se întâmple astfel de lucruri? 
  
Din documentarea noastră rezultă fără dubii, că Nyiro Jozsef a fost un susţinător activ al Partidului „Crucile cu Săgeţi” condus de Ferenc Szalasi, forţă politică responsabilă moral pentru crimele abjecte împotriva evreilor din Ungaria, respectiv din Transilvania ocupată de hortişti, şi împotriva multor cetăţeni români nevinovaţi. 
  
Activitatea sa jurnalistică şi literară din perioada războiului a fost impregnată de ideologia fascistă, de radicalismul ultranaţionalist şi şovin, antisemitism, antiromânism şi xenoobie. 
  
Într-un document din Arhivele Statului, din Cluj Napoca, se arată că în zilele premergătoare intrării în Transilvania a trupelor de ocupaţie hortiste, Nyiro Jozseh, împreună cu alte persoane, lideri locali maghiari, a instigat la crimă, bătăi în rândul românilor şi a distrugerii bisericilor ortodoxe din Cluj, Floreşti şi Someşeni. 
  
Un reprezentant al minorităţii maghiare, Geza Hegedus îl prezintă pe Nyiro ca un instigator la război, instigator la asasinate în masă, criminal de război în sensul penal al termenului. 
  
Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” protestează împotriva acestei restauraţii a memoriei unui nazist – antisemit şi antiromân, în numele zecilor de mii de evrei din Transilvania ocupată, trimişi în lagăre şi exterminaţi în numele morţilor români de la Trăsnea, Ip şi Moisei, în numele miilor de refugiaţi români şi în numele tuturor militarilor români căzuţi pentru eliberarea Ardealului de Nord-Vest. 
  
Suntem solidari cu poziţia Guvernului României de a stopa această încercare ofensatoare şi ne-europeană a Parlamentului Ungar şi a primăriei din Odorheiu Secuiesc, de a cinsti memoria unui personaj reprobabil, pe care orice societate civilizată îl dezavuează. 
  
Sperăm, de asemenea, că Ungaria va înţelege în cele din urmă că politica de forţă şi cea a faptului împlinit pe teritoriul altui stat este neavenită şi contravine normelor europene. 
  
Noi, care ştim câtă durere au provocat extremismele, nu dorim reactivarea resentimentelor, în acest climat fragil al crizei prin care trece Europa. 
  
Biroul Executiv Central al Asociaţiei Naţionale 
  
Cultul Eroilor „Regina Maria” 
  
PREŞEDINTELE A.N.C.E. 
  
„REGINA MARIA” 
  
Gl. Bg. 
  
Petre STOICA 
  
ss. indescifrabil 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
COMUNICATUL ASOCIAŢIEI NAŢIONALE CULTUL EROILOR „REGINA MARIA” / Ştefan Lucian Mureşanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 535, Anul II, 18 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ştefan Lucian Mureşanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Lucian Mureşanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!