CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comunicate >  

Comunicat de presă
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FEDERAŢIA NAŢIONALĂ A ROMÂNILOR PERSECUTAŢI ETNIC 
  
“PRO MEMORIA 1940-1945” 
  
Cluj-Napoca, B-dul Eroilor nr. 2, tel. 0264-597579; 0741-766886 
  
COMUNICAT DE PRESĂ 
  
În ziua de 12 octombrie 2013, între orele 10,00 – 19,00 în sala 150 a Facultăţii de Mecanică a Universităţii “Politehnica” din Timişoara, sub egida Federaţiei Naţionale a Românilor Persecutaţi Etnic “PRO MEMORIA 1940-1945”, s-a desfăşurat simpozionul ”Ardealul pământ românesc” ediţia a V-a, organizat de Asociaţia Foştilor Refigiaţi, Strămutaţi şi Expulzaţi din Ardealul de Nord - ARDEAN Timişoara,.afiliată la FNRPE.. 
  
Participanţii la simpozion şi-au exprimat nemulţumirea şi revolta faţă de evoluţiile negative din societatea românească vizând: retrocedările ilegale de imobile, tentativele de reanimare a unor sechele administrative staliniste de tristă amintire, lipsa de reacţie a autorităţilor publice faţă de acţiunile concertate împotriva unităţii şi integrităţii ţării, de subinare a economiei naţionale şi de distrugere a mediului. 
  
Dacă nu se iau măsuri urgente pentru curmarea evoluţiilor negative din societatea românească, riscăm să lăsăm moştenire urmaşilor noştri o ţară deşertică, depopulată şi dezmembrată, îndatorată peste măsură şi fără nici o perspectivă pentru tânăra generaţie. 
  
Faţă de această situaţie, participanţii la simpozion solictă  
  
Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului României următoarele: 
  
1. Să se ia măsuri urgente pentru curmarea retrocedarii ilegale de imobile foştilor proprietari sau urmaşilor acestora, care au fost despăgubiţi pentru aceste proprietăţi în cadrul procesului optanţilor, a imobilelor care au fost în administrarea Statusului Catolic Ardelean şi a retrocedărilor pe baza unor documente false. Considerăm că este necesară anularea tuturor restituirilor abuzive şi restabilirea situaţiei anterioare, fie şi pe calea instanţei de judecată. 
  
2. Să se excludă orice variantă de reconstituire a Regiunii Autonome Maghiare, o relicvă administrativă şi politică stalinistă de tristă amintire, constituită pe criterii etnice. Orice autonomie teritorială pe criterii etnice trebuie considerată un atentat la integritatea şi suveranitatea ţării şi pedepsită ca atare. Apreciem că orice discuţie pe tema ”Ţinutului Secuiesc” este inutilă şi neavenită, având în vedere rezultatele ultimului recensământ al populaţiei României, potrivit căruia s-au declarat secui un număr nesemnificativ de persoane. Pe de altă parte, ”scaunele secuieşti” sunt entităţi administrative revolute, ele aparţin Evului Mediu. După instituirea Monarhiei Austro-Ungare (Dualismul austro-ungar), autorităţile maghiare de la Budapesta au decis imediat, în 1867, desfiinţarea scaunelor secuieşti, iar în locul lor au apărut mai multe comitate (vármegyék). Reforma administrativă de după 1870 a confirmat redistribuirea secuilor în mai multe comitate alături de alte etnii, secuii nemaiavând privilegiul autonomiei. Scaunele secuieşti au rămas desfiinţate de administraţia ungară şi la reforma administrativă din 1876, teritoriul rămânând împărţit în comitate. Într-o Europă Unită ar fi absurd să revenim la o structură administrativă dinainte de 1867 şi să creăm în mijlocul României enclave - bantustane, constituite pe criterii etnice. Pentru soluţionarea mai fermă a acestei probleme vă rugăm să aveţi în vedere şi respingerea de către Comisia Europeană a cererii liderilor UDMR, PPMT, CNS, privind acordarea autonomiei pe criterii etmice. 
  
3. Să se solicite urgent şi imperativ, instituţiilor publice să reprime energic orice fel de acţiuni care aduc atingere unităţii şi integrităţii Statului Român ori aduc atingere valorilor unanim acceptate de Uniunea Europeană. România, ţară membră a Uniunii Europene, nu poate constitui teatrul unor manifestări şovine, iredentiste şi antisemite. România nu este un sat fără câini, în care să facă vizite private şi să lanseze tot felul de provocări demnitarii unor ţări vecine, unde sunt reabilitaţi şi comemoraţi criminali de război sau autori ai unor opere extremiste, şovine şi antisemite. Trebuie interzisă arborarea de drapele şi de însemne neautorizate de Statul Român. 
  
4. Federaţia noastră cere imperios să se interzică folosirea cianurilor pentru tratarea minereurilor aurifere şi exploatarea rezervelor de minerale si gaze ale ţării prin metode agresive pentru mediu. 
  
5. Mai solicităm, în baza drepturilor cetăţeneşti prevăzute şi garantate prin Constituţie, să se interzică tăierea ilegală şi iraţională a pădurilor, exportul lemnului neprelucrat, sub formă de buşteni sau cherestea, din avuţia Ţării. Este necesară obligarea tuturor agenţilor economici care taie arbori să împădurească o suprafaţă dublă din acelaşi sortiment de arbori. 
  
6. Introducerea în programa şcolară, alături de studierea Holocaustului, şi studierea persecuţiilor economice, sociale sau politice la care au fost supuşi românii din Transilvania şi lupta lor pentru egalitate în drepturile constituţionale cu minorităţile conlocuitoare. Membrii federaţiei noastre sunt foarte dezamăgiţi de prestaţiile tuturor guvernelor post-decmbriste de la Bucureşti, care nu au fost capabile să stopeze discriminarea românilor ardeleni în propria lor ţară şi să rezolve respectarea drepturilor cetăţeneşti ale acestora, în baza legislaţiei naţionale şi la standardele Uniunii Europene. 
  
7. Cerem acreditarea în regim de urgenţă a Complexului muzeal ”Andrei Bojor”din Mureşenii de Câmpie, comuna Palatca, jud. Cluj, ca ”Muzeu Naţional al Refugiaţilor”, care să funcţioneze direct în subordinea Ministerului Culturii. Acest complex muzeal este unic în ţară, el a fost construit cu efortul foştilor refugiaţi, expulzaţi şi deportaţi din perioada 1940-1945. El cuprinde şapte clădiri, obiecte, carţi şi documente referitoare la prigonirea românilor din Transilvania, la crimele horthysto-fasciste săvârşite la Ţaga-Sucutard, Mureşenii de Câmpie şi la Holocaustul evreilor ardeleni. În cadrul Muzeului funcţionează şi un Centru pentru studiul istoriei şi sociologiei refugiului românesc. Pentru a putea funcţiona la parametri normali şi pentru a putea fi dezvoltat, în viitor, este necesară trecerea lui în directa subordine a Ministerului Culturii.  
  
Informaţii mai detaliate despre acest muzeu pe site-ul: WWW.muzeulrefugiatilor.eu 
  
Timişoara, 12.oct.2013  
  
CONSILIUL DIRECTOR ÎN NUMELE CĂRUIA SEMNEAZĂ: 
  
prof. univ. dr. ing. Barbu I. Bălan 
  
preşedinte executiv al FNRPE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Comunicat de presă / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1019, Anul III, 15 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!