CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Loredana Ionaş         Ediţia nr. 50 din 19 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

Comunicare fara frontiere:
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Două lumi, două culturi, două civilizaţii diferite... S-au întâlnit ieri, în sala mare a Primăriei Oradea, cu prilejul evenimentului cultural româno-nipon intitulat „Comunicare fără frontiere", în cadrul proiectului realizat de LEX Institute for Language Experience, Experiment & Exchange, Hippo Family Club Japan & Angela Pugna, în parteneriat cu Primăria Oradea, Prefectura Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Palatului Copiilor şi Elevilor, Muzeului Ţării Crişurilor, Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" şi Primăria Remetea. Moderator a fost tânăra orădeancă Angela Pugna, cea care a făcut posibilă implementarea acestui proiect în România. 

„E o mare bucurie să vă avem azi (n.r. - ieri) în mijlocul nostru. Prezenţa dvs. aici îmbogăţeşte această sală, unde zâmbetul şi culorile sunt de obicei mai palide... Suntem martorii unui eveniment cultural deosebit, iar pentru asta îi mulţumesc domnişoarei Angela Pugna care a avut curajul să viseze împreună cu membrii proiectului său, iar acum acest vis s-a împlinit", a spus viceprimarul Biro Rozalia. În continuare, reprezentantul municipalităţii a oferit conducerii delegaţiei japoneze o carte în limbile română, maghiară şi engleză despre Bihor, în vreme ce oaspeţii niponi i-au făcut cadou un lanţ de cocori, simbol al prieteniei şi al păcii în Japonia. 

Viceprimarul Oradiei a vorbit apoi despre legătura Oradiei cu Hiroshima, prin intermediul activităţilor artiştilor fotografi din România, menţionând că din acest punct de vedere artistul fotograf Ştefan Toth A. FIAP, preşedintele AAFR, a avut o expoziţie de fotografii în Hiroshima, iar artişti japonezi au expus fotografii la Oradea. Mesajul Excelenţei Sale Aurelian Neagu, ambasadorul României în Japonia, a fost citit, apoi, de Veronica Tirbea, după care Tea Tocai, elevă în clasa a XII-a B la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", a prezentat tradiţii şi obiceiuri specifice acestor meleaguri, urmate de un scurt istoric al României. 

Cel mai aşteptat moment a fost cu siguranţă programul folcloric. Acesta a debutat cu o suită de dansuri de pe Valea Crişului, prezentate de membrii Ansamblului „Florile Bihorului" de la Palatul Copiilor şi Elevilor, urmat de un moment muzical susţinut de orchestra ansamblului formată din prof. Marius Marcu, conducătorul orchestrei, la taragot; insp. prof. Ioan Fluieraş, la acordeon; prof. Petru Şinca, la vioară cu goarnă, şi elevul Ionuţ Pop, la tobă. Frumoasele costume populare, mişcările ritmate şi vocea inconfundabilă a tinerei interprete Anamaria Gal i-au ţinut cu răsuflarea tăiată pe oaspeţii din Japonia, care i-au urmărit şi fotografiat minute în şir. 

Un moment unic a fost acela în care artiştii noştri i-au luat la dans pe invitaţi înlănţuindu-se, cu mic, cu mare, în tradiţionalul dans popular "Periniţa". S-a dat apoi citire mesajului Excelenţei Sale Natsuo Amemiya, ambasadorul Japoniei în România, care a transmis felicitări tuturor participanţilor la acest proiect şi organizatorilor. 

Tot în cadrul programului cultural, elevii de la Cercul de icoane pe sticlă, lemn şi metaloplastie din cadrul Palatului Copiilor şi Elevilor Oradea au adus lucrări realizate de ei, sub coordonarea profesorilor Gheorghe Costea şi Radu Şuşman, dar au făcut şi demonstraţii live de pictură - icoane pe sticlă şi lemn. De asemenea, Viorica Lezeu din Drăgoteni, comuna Remetea, le-a dezvăluit oaspeţilor niponi meşteşugul încondeierii ouălor, iar Catiţa Stan, din Remetea, soţia meşterului Alexandru Stan, a venit pregătită să le dezvăluie arta prelucrării lemnului. Nici japonezii nu s-au lăsat mai prejos, oferindu-le alor noştri momente de dans folcloric japonez, chiar dacă nu sunt profesionişti. Apoi, pentru a afla mai multe despre misterioasa cultură japoneză, s-au organizat patru ateliere de lucru, în cadrul cărora oaspeţii niponi le-au prezentat gazdelor ceremonia ceaiului, expoziţii de kimonouri şi de caligrafie japoneză, precum şi alte activităţi specifice Extremului Orient. 

Loredana IONAŞ
18 august 2010 

  

 
  

Referinţă Bibliografică:
Comunicare fara frontiere: dialog romano-nipon in municipiul de pe Cris / Loredana Ionaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 50, Anul I, 19 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Loredana Ionaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Loredana Ionaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!