CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Minipoeme > Haiku >  
Autor: Valeria Iacob Tamaş         Ediţia nr. 695 din 25 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Comentarii, Corneliu Traian Atanasiu, despre poemele premiate

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

un singur tacâm -  

inimi îngemănate  

pe ceaşca de ceai  

 

Ana Urma  

 

Un poem cu o atmosferă intimistă, cantonat în universul domestic al celui rămas singur. Privirea este trimisă către tacîmul pus pentru o singură persoană, dar modelul de pe ceaşcă adaugă o anume sfîşiere tăcută şi misterioasă în tabloul care nu mai este doar o natură moartă. O linişte poate apăsătoare, poate plină de o infinită nostalgie. Un poem fără fisură.  

 

vînt toată ziua -  

o grămadă de gînduri  

nelalocul lor  

 

Corneliu Traian Atanasiu  

 

Ce face vîntul o zi întreagă? Mută lucrurile de ici, colo după capriciile rafalelor. Dacă e mai puternic, rupe uscăturile şi le doboară la pămînt. Şi mai puternic, provoacă adevărate dezastre. Nu e firesc ca, într-o asemenea zi, cel care are timpul sau e nevoit să contemple nestatornicia vîntului, să nu-şi mai găsească şi să nu-şi mai recunoască gîndurile? Ordinea interioară a fost nimicită, nimic nu mai e la locul lui, iar unele dintre gînduri par de-a dreptul smintite. Un singur cuvînt, cu jocul său de sensuri, mută fapta vîntului în cutia craniană, la graniţa necuviinţei.  

 

stâna pustie -  

doar ceaţa mai umple  

doniţele  

 

Cezar Florin Ciobîcă  

 

Poemul de faţă se aşează în descendenţa acelora care apelează la stîna părăsită unde se întîmplă tot felul de evenimente paradoxale. Dacă la sălaş a rămas paznic doar un cojoc, e firesc ca stihiile să fi preluat sarcinile celor plecaţi şi ceaţa să umple doniţele. Doar şi în sensul, mai personalizat, că e vorba, de o atribuţie vocaţională. Ce zmei beau ceaţa, rămîne de mărturisit în alt haiku.  

 

fanfara în parc -  

file din partituri în  

vals cu frunzele  

 

Doina Bogdan  

 

Să fie vorba de o fanfară adevărată? Mai cînta ea valsuri şi azi? De ce nu. Dar, în închipuirea noastră nostalgică, valsul pare unul de adio: notele, melodia, filele, foile, frunzele se îndepărtează într-un vîrtej irezistibil spre un trecut irecuperabil.  

 

prima ninsoare –  

din cărucior sugarul  

întinde mâinile  

 

Petru-Ioan Gârda  

 

Mai liniar decît cele anterioare, poemul de mai sus surprinde gestul de candoare cu care sugarul ar vrea să-şi apropie tot ce e nou pentru el în această lume în care, deocamdată, totul are consistenţa imaculată a fulgilor de zăpadă.  

 

şuierat de tren -  

ultimul cocor se pierde  

în albastru  

 

Cristina Oprea  

 

Şi trenul, şi cocorii, după o scurtă urmărire cu privirea se pierd în spaţiul invizibil, terestru sau aerian. Se duc undeva unde poartă cu ei şi aspiraţiile noastre nerostite, citite doar în nostalgia care ne umple ochii. O strofă din Echinocţiu de toamnăa lui Blaga merită să fie citită în prelungirea acestei porniri nostalgice:  

 

Vino totuşi să strigăm de-acolo de pe creste,
să strigăm după cocorii care pleacă
şi-n vuietul de mîntuire
o ţin către limanul dincolo de fire.
În cumpăna şi-n sfîşierea
acestui ceas prejmuitor,
vino, străfundul neguros, rumoarea ce ne-neacă
să le lăsăm sub noi - şi de pe dealul cel din urmă
cu semne-nchipuind în vînturi libertatea
să strigăm după triunghiul călător.
 

Referinţă Bibliografică:
Comentarii, Corneliu Traian Atanasiu, despre poemele premiate / Valeria Iacob Tamaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 695, Anul II, 25 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Valeria Iacob Tamaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valeria Iacob Tamaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!