CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

Comemorare-Gib.I.Mihăescu (1894-1935 )
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Comemorare Gib. I. Mihăescu (1894-1935)  
  
76 de ani de la moarte  
  
Articol de EMIL ISTOCESCU 
  
S-au scurs prin clepsidra timpului, iată, 76 de ani de la trecerea prozatorului Gib. I. Mihăescu la cele veşnice. Era atunci, la 19 octombrie 1935 o toamnă aurie, cu podgoria natală a scriitorului plină de rod, când acesta, după o suferinţă atroce a fost răpus de o boală galopantă şi înmormântat trei zile mai târziu în cimitirul oraşului. 
  
Moartea prematură, la doar 41 de ani şi jumătate a lui Gib. I. Mihăescu a umplut de durere sufletele membrilor familiei, colegilor de breaslă, scriitori şi jurnalişti,concitadinilor, iar literatura a pierdut pe unul dintre cei mai talentaţi şi moderni prozatori din perioada interbelică. 
  
Emil Istocescu 
  
Deoarece ajunsese la deplină maturitate creatoare şi căpătase o cuvenită notoriete, dispariţia sa atât de neaşteptat şi la o aşa vârstă, au făcut ca evenimentul înhumării să capete caracter de interes naţional, la care au participat reprezentanţi ai Societăţii Scriitorilor Români, ai Direcţiei Presei din Ministerul de Externe, unde scriitorul fusese funcţionar între 1930-1935. 
  
Înmormântarea s-a hotărât să fie la Drăgăşani, pentru ziua de marţi 22 octombrie, la orele 14,30 Cu autorizaţia specială a patriarhului Miron Cristea, corpul neînsufleţit al celui care fusese Gib.I.Mihăescu a fost depus la Biserica Albă, unde a stat sâmbătă şi duminică toată ziua şi unde, parohul bisericii i-a făcut câteva slujbe scurte. 
  
La Drăgăşani se constituise un comitet din partea primăriei, condus de Mişu Mihalescu, naşului defunctului şi primar al urbei, comitet având misiunea de a se ocupa de toate etapele ceremoniei funerare. 
  
La ora 16, cortegiul funebru a pornit de la casa defunctului pe străzile Sf. Ilie şi Traian. Urmau în ordine : autorităţile, publicul, corporaţiile, delegaţia comunei Călina (învăţătorii de la şcoala primară şi o mulţime de rude din neamul Stegăreştilor), şcolile primare, şcoala profesională de fete, de meserii, gimnaziul Brătianu, muzica militară şi armata. O companie de onoare din regimentul de jandarmi Drăgăşani, comandată de locotenentul Ion Mihuţoiu, a dat onorul. De la Bucureşti veniseră pentru a asista la ceremonia funerrară, printre alţii Pamfil Şeicaru, Nichifor Crainic, Cezar Petrescu, Adrian Maniu, Cella Delavrancea, Apriliana Medianu, Al. Philippide, Radu Vulpe, Mircea Libros, Dragoş Vrânceanu, Lascăr Sebastian, N. Carandino, N. Crevedia, Emil Ciuceanu., Petre Comarnescu.Acesta a vorbit din partea Direcţiei generale a teatrelor: 
  
,,Exprim aici regretul fără de liman pentru greaua pierdere pe care literatura dramatică o încearcă prin moartea ilustrului autor al ,,Pavilionului cu umbre” În bogatele şi substanţialele sale viziuni epice. Gib. Mihăescu s-a dovedit întotdeauna un povestitor la care desfăşurarea evenimentelor nu se petrecea niciodată lin şi fără de vâltoarea conflictelor, dualismelor, opoziţiilor. Dramatismul mişcă întreaga sa epică, dându-i o forţă şi un ritm pe care puţini alţii le mai dovedeau în literatura noastră. Şi-n personajii şi-n viaţa pe care o împânzea în jurul lor, crescând ca noaptea peste coclauri, se săvârşea o îndoită desfăşurare” 
  
* 
  
Simţim nevoia să atragem atenţia că, deşi acest mare prozator a fost reabilitat, că i s-au dedicat monografii atotcuprinzătoare, cu analiza operei, i s-au reeditat operele în mai multe ediţii, s-au făcut doctorate despre autor şi operă(Mihail Diaconescu, Vladimir Dogaru, Florea Ghită), s-a ridicat un bust în centrul oraşului, omul şi opera nu se cunosc de tânăra generaţie de elevi sau alte categorii de adolescenţi. 
  
Elevi de la Colegiul care poartă numele scriitorului, întrebaţi dacă ştiu cine a fost Gib Mihăescu ne-au declarat senin că ar fi un negustor de altădată al târgului. Nici muzeul memorial nu e vizitat de tinerii noştri şcolari, preferând barurile şi discotecile. Cui îi revine misiunea nobilă de a propaga cultura sănătoasă în rândul acestora? 
  
Bustul scriitorului, în Drăgăşani (1997) 
  
,,Trăim azi din plin emoţia clipei, având în faţă, turnat în bronz, chipul lui Gib, aci găsindu-şi locul drept şi meritat, aducându-ne astfel un sfânt fior de eternitate. Gib nu este singur, el trăieşte în noi, e nespus de viu, prin amintiri de lumină, iar luna, stelele îi vor mângâia fruntea mereu şi peste el nu va ninge uitarea“ (Ion M. Negreanu- profesor nonagenar, drăgăşănean, la dezvelirea bustului pe 10 mai 1997) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Comemorare-Gib.I.Mihăescu (1894-1935 ) / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 293, Anul I, 20 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!