CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Columna lui Traian
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IONEL CIONCHIN 
  
COLUMNA LUI TRAIAN 
  
MONUMENT UNIC AL ETNOGENEZEI ROMÂNIEI 
  
Profesorul Ionel Cionchin, istoric, scriitor, cercetător ştiinţific, secretarul general al Asociaţiei „Liga Scriitorilor” Filiala Timişoara Banat, a publicat peste 30 de cărţi de o valoare istorică şi ştiinţifică deosebită şi peste o mie de studii, materiale şi articole la revistele din ţară şi străinătate. 
  
Volumul «Columna lui Traian, monument unic al etnogenezei României» este editat în preajma aniversării a «1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian» (12 mai 106 p.Chr.), de la Roma, eveniment marcat şi de Banca Naţională a României, care a emis o monedă de aur. 
  
Lucrarea pune la dispoziţia cercetătorilor şi specialiştilor o serie de probleme controversate ale Istoriei Românilor. Cercetările, reconstituirile şi teoriile profesorului Ionel Cionchin propun o serie de ipoteze privind limba daco-geţilor, simbolistica şi localizarea unor lupte şi aşezări de pe «reportajul în piatră» al Columnei lui Traian. 
  
Prin conţinutul variat, bogat şi interesant, prin analiza extrem de riguroasă şi de serioasă ţinută ştiinţifică, prin tema abordată, volumul se recomandă ca o contribuţie valoroasă la lucrările de referinţă în literatura istorică şi lingvistică.  
  
prof. DOINA DRĂGAN, 
  
Preşedinte Asociaţia „Ligii Scriitorilor”  
  
Filiala Timişoara Banat 
  
ISBN 978-973-132-063-2 
  
P R E F A Ţ Ă 
  
Dintr-o dragoste profundă şi constantă pentru trecutul neamului românesc, pentru adevărurile fundamentale, profesorul Ionel Cionchin, în acest volum, prezintă unul dintre cele mai faimoase monumente ale antichităţii – Columna lui Traian din Roma. Inaugurată la 12 mai 113, acum 1900 de ani, Columna se înalţă şi astăzi în forul construit din porunca împăratului Traian, unic monument conservat în mijlocul câmpului de ruine. 
  
Conţinutul acestui volum a fost publicat, în mare parte, în revistele din ţară («Heliopolis», «Columna 2000», «Clio», «Coloana Infinitului», «Lumina Divină» – Timişoara) şi străinătate («Noi Tracii», «Orizzonti culturali italo-romeni» / «Orizonturi culturale italo-române» – Italia, «Dacia Magazin» – Statele Unite ale Americii, «Cuvântul românesc» – Canada, «Tibiscus», «Vorba noastră», «Timoc Press» – Serbia), bucurându-se de aprecieri pozitive din partea specialiştilor, dar şi a marelui public. 
  
Lucrarea a fost concepută ca un tot unitar, studiul făcându-se pe baza vechilor şi noilor cercetări privind civilizaţia traco-daco-getă. Cartea învederează atributele unei indiscutabile reuşite datorită subiectului tratat, modului de abordare a unei problematici dintre cele mai controversate, în care cercetători de elită, români şi străini, au emis ipoteze – în multe privinţe – destul de divergente, dacă nu chiar contradictorii, dar mai ales personalităţii autorului care nu se ambiţionează în a deţine monopolul adevărului, ci are tactul de a-şi aduce cititorul până în punctul în care îl va descoperi singur. De altfel, încă de la început cititorul este avertizat, dar şi chemat să verifice împreună ipoteze şi teorii privind geneza euro-indienilor, apariţia limbilor şi a scrierii, originea, limba şi religia traco-geto-dacilor, lupta geto-dacilor pentru libertate, spaţiul de formare a poporului român şi a limbii sale. Punctul de plecare îl constituie pelasgii, locuitorii Vechii Europe, care au răspândit civilizaţia în lumea antică, ducând cu ei lexicul arhaic, regăsit la popoarele de la Atlantic la Pacific, conservat în daco-română. 
  
Parte componentă a spaţiului nostru, aparţinând Geţiei lui Dromichaites, ţinutul dobrogean a făcut parte din cele mai vechi timpuri din pământul ancestral, chiar dacă acesta a fost supus vremelnic unor stăpâniri străine. Aici a fost înălţat unul dintre cele mai faimoase monumente de la Dunărea de Jos. Autorul pune o triplă întrebare: Când? În ce împrejurări? Cărei culturi îi aparţine monumentul? Autorul răspunde acestor întrebări, susţinând că între artişti au fost sigur şi geto-daci. Dacă la Adamclisi, în Dobrogea, a fost construit «Monumentul Sacru», la Roma ctitorul splendidului monument a fost Apollodor din Damasc, cel mai mare arhitect al lumii antice. 
  
Columna lui Traian, replică dusă la Roma a Columnei Cerului din Carpaţi, are o triplă valoare: documentară, topografică şi artistică. Scenele Columnei sunt ilustrarea fidelă a textului Dacica sau De Bello Dacico ‘Despre Războiul Dacic', scrisă de ilustrul împărat. Între scenele de pe Columnă autorul a identificat: luptele de la Tapae, de la Dunărea de Jos, asediul Sarmizegetusei etc. Localizarea lor pe teren a fost dificilă, cercetătorii necunoscând ţinuturile româneşti, aşa că uneori apar ipoteze controversate. Ca în Iliada lui Homer, menţionează autorul, în unele lupte «au intervenit şi zeii»: în «Bătălia de la Tapae», Jupiter se afla de partea romanilor, iar «Zeul Infernului» – de partea dacilor; în «Bătălia Sarmizegetusei», «inima Daciei», luptătorii daci asaltaţi de trupele romane şi-au apărat cu eroism cetatea, împărţindu-şi ultimele rezerve de apă.  
  
În lucrare se face referire şi la cele «două genii născute de poporul român»: Zalmoxis şi Mihai Eminescu, «Luceafărul» poeziei româneşti, preţuiţi de istoricul Nicolae Iorga. Dacă Zalmoxis a rămas enigma religiei daco-geţilor, considerat zeu, om, rege şi chiar sclavul lui Pitagora, Mihai Eminescu rămâne cel mai mare poet român, dar şi universal, înălţând în versul său lumea dacică şi pe zeul suprem al acestora, pe care-l numeşte «Zamolxe». 
  
Vasta bibliografie consultată, precum şi notele biografice cuprind lucrări ale scriitorilor antici, dar şi ale cercetătorilor moderni. De remarcat, de asemenea, ilustraţiile şi hărţile prezentate, selectate cu mare grijă, întregind cuprinsul lucrării. 
  
Prin conţinutul şi structura sa, prin bogăţia de date şi fapte folosite pentru tematica abordată, prin cercetarea interdisciplinară, la graniţa dintre istorie şi lingvistică, volumul are o remarcabilă valoare ştiinţifică şi culturală. Lucrarea contribuie la elucidarea unor probleme controversate, informează cititorii că sunt necesare studii complexe utilizând cele mai moderne metode de cercetare.  
  
O carte utilă pentru istoria neamului românesc, acum când se împlinesc 1900 de ani de la inaugurarea valorosului monument, care pentru noi constituie un original, adevărat «act de naştere al poporului român». 
  
Conf. univ. dr. TIBERIU CIOBANU 
  
Prorectorul Universităţii «Ioan Slavici» 
  
Timişoara 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Columna lui Traian / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 948, Anul III, 05 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!