CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Ştefan Doru Dăncuş         Ediţia nr. 314 din 10 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Colocviul Naţional „Zilele Poeziei Iustin Panţa”, ediţia a X-a, Sibiu, 4-5 noiembrie 2011
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

Material primit din partea conducerii USR – filiala Sibiu  

 

În acest an, PremiulNaţional de Poezie Iustin Panţacare este susţinut financiar de USR, a fost substanţial îmbunătăţit, ca valoare în bani, prin aportul unui sponsor de la Târgovişte, în persoana scriitorului Ştefan Doru Dăncuş, vechi prieten al lui Iustin Panţa şi locuitor al Sibiului prin anii 1990, din partea Revistei „Singur”.  

 

În zilele de 4 şi 5 noiembrie 2011 s-a desfăşurat la Sibiu, în spaţiul generos oferit de Biblioteca ASTRA şi în organizarea Revistei Euphorion şi a Filialei Sibiu a USR (cu sprijin financiar de la Uniunea Scriitorilor şi Consiliul Judeţean Sibiu), ediţia a X-a a Colocviului Naţional „Zilele Poeziei Iustin Panţa”. În acest an, pe 27 septembrie s-au împlinit zece ani de la plecarea dintre noi a poetului Iustin Panţa, care ar fi împlinit, în 6 noiembrie, 47 de ani. Colocviul a avut în centrul atenţiei prezentarea unui film în care poetul sibian citeşte din opera sa, acasă la el, pe strada Rahovei din Sibiu, filmat de Alexandru Uiuiu în 1999. Reîntâlnirea numerosului public, între care şi a domnului profesor Aurel Panţa, care ne onorează întotdeauna cu prezenţa sa, cu imaginea şi vocea lui Iustin Panţa a fost emoţionantă, ca şi evocările care au urmat, datorate unor literaţi care i-au fost apropiaţi poetului sau în decursul anilor s-au apropiat cu interes de opera sa: Nicolae Oprea, Ion Mureşan, Alexandru Uiuiu, Dumitru Chioaru, Ion Dur, Ioan Radu Văcărescu, Silviu Guga, Radu Vancu, Dragoş Varga. Prima zi a Colocviului s-a încheiat cu acordarea Premiului Naţional de Poezie Iustin Panţa al Uniunii Scriitorilor din România pentru debut în volum. În acest an, juriul alcătuit din Nicolae Oprea (preşedinte), Mircea Martin, Al. Cistelecan, Alex Goldiş, Claudiu Komartin, Dumitru Chioaru şi Andrei Terian au acordat premiul poetului Andrei Dosa din Braşov (care a fost publicat, acum câţiva ani, în revista SINGUR), pentru volumul „Când va veni ceea ce este desăvârşit”, Editura Tracus Arte, 2011. În acest an, premiul, care este susţinut financiar de USR, a fost substanţial îmbunătăţit, ca valoare în bani, prin aportul unui sponsor de la Târgovişte, în persoana scriitorului Ştefan Doru Dăncuş, vechi prieten al lui Iustin Panţa şi locuitor al Sibiului prin anii 90, din partea Revistei „Singur”. Despre semnificaţia premiului şi despre volumul premiat au vorbit Andrei Terian şi Ioan Radu Văcărescu.  

A doua zi a Colocviului a avut în atenţia poezia românească de azi, în cadrul unei mese rotunde cu titlul „Noua poezie românească”, în prim planul discuţiilor fiind poeţi şi critici tineri de azi, din ţară şi de la Sibiu: Andrei Terian, Dragoş Varga, Claudiu Komartin (premiant din 2003 al Premiului Iutin Panţa), Radu Vancu, Rodica Şinca (tânără debutantă cu volumul „Suflet cenuşiu”, Editura Junimea, 2011, volum lansat cu această ocazie şi prezentat de Dumitru Chioaru şi Valentin Mureşan), Daniela Popa (şi ea premiantă a aceluiaşi premiu, în 2008), Anatol Grosu şi alţi tineri poeţi din gruparea „Zona nouă” a studenţilor sibieni etc. Colocviul s-a încheiat cu recitalul poeţilor prezenţi, la care au participat, liber şi democratic ca întotdeauna, toţi poeţii prezenţi în sală, de la consacraţi ca Joachim Wittstock, Ion Mureşan, Dumitru Chioaru, până la cei mai tineri, elevi de la liceele sibiene şi studenţi la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.  

Referinţă Bibliografică:
Colocviul Naţional „Zilele Poeziei Iustin Panţa”, ediţia a X-a, Sibiu, 4-5 noiembrie 2011 / Ştefan Doru Dăncuş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 314, Anul I, 10 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ştefan Doru Dăncuş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Doru Dăncuş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!