CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

CLISURA DUNĂRII – file din istoria ocrotirii sănătăţii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CLISURA DUNĂRII – file din istoria ocrotirii sănătăţii.
 
autor medic primar ftiziolog Ioan NISTORAN
 
   Atunci când ajungi undeva, la o vârsta inaintată, începi să-ţi pui tot felul de întrebări. Oare ce am făcut eu în viaţa asta?
Aşa a gândit şi medicul primar ftiziolog Ioan NISTORAN. Domnia-sa a muncit peste 50 ani în slujba sănătăţii dintr-o zonă nu prea primitoare, şi totuşi a rămas aici unde s-a născut la 12 aprilie 1932, în Moldova Nouă, oraşul fără prea multe perspective, când a terminat Facultatea de Medicină Generală în anul 1957.A hotărât să rămână aici în Clisura Dunării. Şi-a dorit să spună lumii ce a văzut şi ce a făcut timp de aproape 50 ani aici în Alaska României.
A reuşit cu fonduri proprii să-si adune amintiri şi documente, pe care le-a tipărit într-o carte destul de cuprinzătoare, dar nu suficientă pentru a cuprinde multiplele aspecte trăite alături de multitudinea de colegi pe care i-a convins să rămână aici unde nimeni nu avea să mai audă de ei. Aşa a convins-o şi pe soţia sa Lia NISTORAN, şi dumneaei medic pediatru, să vină din Arad aici pe malul Dunării.
     Cartea domnului dr. Ioan NISTORAN este o mică enciclopedie a Clisurii Dunării, căci are şi multe date istorice şi geografice despre această zonă. Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă această zonă trebuie spus că ea cuprinde loclităţile riverane Dunării de la Baziaş şi până la Berzasca, după unii sau până la Orşova după alţii. Lucrarea vorbeşte despre medici şi cadrele medicaledin localităţile; Zlatiţa,   Socol,Câmpia,Divici,Şuşca,Pojejena,Radimna,Măceşti, Moldova Veche,  Moldova Nouă,  Moldoviţa, Cărbunari, Gârnic, Sfânta Elena, Coronini(fost Pescari), Sicheviţa, Gornea, Liubcova, Berzasca, Cozla şi Bigăr.
Acest areal destul de întins pentru vremuri când cele mai moderne mijloace de transport erau caii şi căruţele, să ai grijă de circa 30.000 suflete nu era tocmai uşor. Voi încerca în câteva episoade să aduc în faţa cititorului şi biografii ale celor ce merită să fie cunoscuţi de cât mai multa lume, medicii şi cadrele medicale din această zonă.                    
 
 
Referinţă Bibliografică:
CLISURA DUNĂRII – file din istoria ocrotirii sănătăţii / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 252, Anul I, 09 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!