CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Eugen Oniscu         Ediţia nr. 593 din 15 august 2012        Toate Articolele Autorului

CLADIND PENTRU ETERNITATE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Viata este un dar frumos, pur, uneori de neinteles. S-al sfarami este dureros, sa traiesti frumos insa e sublim, inaltator. Iar oamenii se avanta cu viteza in a sfarma acest dar sau al inalta printr-o viata inobilatoare, cucerita de frumosul absolut. In cadrul acestui articol doresc sa dezvolt un pasaj din cartea Geneza, cu ajutorul altor versete biblice. ,,Acestea sint familiile fiilor lui Noe, dupa spita neamului lor, dupa neamurile lor. Si din ei au iesit neamurile care s-au raspandit pe pamant dupa potop.” (Geneza 10:32)  
 
Avem un verset care ne arata geneza unei generatii. Dupa potop din fii lui Noe se naste o generatie avand framantarile ei, idealurile la care aspira, valori pe care dorea sa le mentina si tanjind dupa valori pe care nu le avea. Era o generatie cu o sete enorma de viata avand teama ca nu cumva tragedia potopului sa se mai repete. In inimile lor aceasta sete de viata striga: ,,Nu voim sa murim, nu voim sa fim distrusi de un al doilea potop.”  
 
Iar in Geneza (11:1) sta scris: ,,Tot pamantul avea o singura limba si aceleasi cuvinte.” O singura limba dar avand caractere diferite. Iafet si Sem au transmis neamului lor o influenta divina care i-a modelat pe acestia ajutandu-i sa devina copii ai lui Dumnezeu. Insa Ham celalalt fiu al lui Noe a transmis si el urmasilor sa-i o influenta ce i-a condus pe acestia departe de standardele divine si la razvratire fata de autoritatea lui Dumnezeu. Insa as dorii sa merg mai departe pe firul pasajului biblic. ,,Pornind ei inspre rasarit, au dat peste o campie in tara Sinear; si au descalecat acolo. Si au zis unul catre altul: Haidem! sa facem caramizi, si sa le ardem bine in foc.” Si caramida le-a tinut loc de piatra, iar smoala le-a tinut loc de var. Si au mai zis: Haidem! Sa ne zidim o cetate si un turn al carui varf sa atinga cerul, si sa ne facem un nume, ca sa nu fim imprastiati pe toata fata pamantului.” (Geneza 11: 2-4)  
 
Pentru un timp toti urmasii lui Noe au locuit impreuna acolo in munti unde corabia s-a oprit. Dar pentruca au inceput sa aiba stiluri de viata diferite s-au despartit. Cei care se indepartau tot mai mult de planurile divine pentru viata lor au decis sa construiasca o cetate si un turn imens. De ce acest plan? Nu doreau ca sa se imprastie pe tot pamantul asa cum le spusese Dumnezeu. Doreau sa infiinteze o monarhie care cu timpul sa stapaneasca peste tot pamantul. Apoi ei nu il credeau pe Dumnezeu pe cuvant, nu aveau incredere in legamantul Sau incheiat cu Noe ca reprezentant al neamului omenesc de dupa potop. Nu credeau in promisiunea Sa ca nu va mai aduce potopul pe pamant. Doreau sa aiba siguranta salvarii in caz ca potopul va mai veni. Interesant ca nu s-au orientat spre construirea unei corabii dupa modelul celei a lui Noe. Ei considerau ca ascultarea lui Noe fata de Creator nu insemna libertate si fericire. Planuiau ca constructia turnului sa aiba o inaltime mai mare decit apele potopului, iar daca aveau sa ajunga pina la nori cu turnul credeau ca vor stabili cauzele potopului.  
 
Versetul cheie al acestui pasaj biblic se afla in Geneza 11:5. ,,Domnul S-a pogorat sa vada cetatea si turnul, pe care-l zideau fii oamenilor.” Isus Hristos sa coborat s-a vada ce zideau fii oamenilor. O parte din turn era gata, unele incaperi erau pline de imagini ale zeitatilor la care ziditorii se inchinau, de asemenea foloseau alte incaperi pentru locuit. Hristos le-a cantarit inimile si mintile lor incarcate de atata ura impotriva sa, si a simtit atmosfera lor morala rece si ucigatoare. Filozofia dupa care isi ghidau viata atat de ditrugatoare chiar si pentru ei, coborisera atat de mult in adancimile intunericului spiritual. Exista si astazi o categorie de oameni care au urmatoarea mentalitate: ,,Comuniunea cu Dumnezeu si lectura Bibliei ne interzic fericirea, bucuria, realizarile in orice domeniu. In religie trebuie sa crezi sa te supui orbeste unor dogme aspre ce iti fac viata grea care si asa este destul de grea. Iar tinerii nu pot gusta viata din belsug. Intr-un cuvant religia nu va schimba starea lucrurilor prezente, ba inca o va ingreuna foarte mult fiind o povara in plus.” Aceasta mentalitate are la baza necunoasterea celei mai mari revelatii data omului ma refer la Persoana, caracterul si lucrarea publica ale lui Isus Hristos descoperite in Cartea Cartilor. Dar mai presus de orice iubirea tainica descoperita la Golgota din care incepem sa prindem licariri de lumina care pe masura ce contemplam mai mult aceasta jertfa a iubirii cresc, panorama Golgotei devine mai ampla.  
 
Iar pasajul biblic continua: ,,Si Domnul a zis: ,,Iata, ei sunt un singur popor, si toti au aceeasi limba; si iata de ce s-au apucat; acum nimic nu i-ar impiedica sa faca tot ce si-au pus de gind. Haidem! Sa Ne pogoram si sa le incurcam acolo limba, ca sa nu-si mai inteleaga vorba unii altora.” Si Domnul i-a imprastiat de acolo pe toata fata pamantului; asa ca au incetat sa zideasca cetatea.” ( Geneza 11:6-8) Le-a fost incurcata limba si nu s-au mai putut intelege pentru a construi mai departe. A urmat spaima, confuzie, violenta care a adus varsare de sange. O parte a turnului cea mai inalta a fost daramata iar ziditorii s-au imprastiat. Acei oameni au fost in fata planului de mantuire si au ales sa nu conlucreze cu Hristos pentru a fi salvati.  
 
Exista claditori astazi? Pentru a raspunde la aceasta intrebare un lucru trebuie observat cu maxima atentie la ziditorii turnului Babel, ei zideau in lumea vizibila turnul. Dar in acelasi timp ei zideau si in lumea lor interioara, in mintea si inima lor ei cladeau prin gandurile lor, prin atitudinile lor pline de rautate. Cladeau caractere din care lipseau iubirea si bunatatea. Exista in acesti oameni o plinatate a puterii intunericului, precum dorinta de a face rau, apasare, brutalitate, iubirea de sine, nedreptatea manifestata in toate formele ei. De retinut Hristos s-a coborat la acesti oameni sa vada ce fac pentruca ii iubea. Dar sa aprofundam insa intrebarea daca astazi mai exista claditori?  
 
Raspunsul este da si am sa explic de ce sustin acest lucru. Orice om rational cladeste prin ocupatia pe care o are, si mai ales prin viata sa interioara. Un om este un univers de ganduri, idei, pasiuni, valori, un univers mai mare sau mai mic depinde de capacitatea si educatia fiecaruia dar mai ales de comuniunea sa cu Creatorul sau. Cu totii ne cladim astazi propriul caracter fie conlucrand cu Divinitatea, fie intorcand spatele planului de mantuire iar consecintele vor venii in urma alegerilor pe care le facem. Hristos se pogoara mereu sa vada ce construim noi fiii oamenilor, ce planuri avem, ce am mai realizat in orice domeniu al vietii. De fapt a trai inseamna a construi, a aseza o temelie la baza vietii noastre, a ne forma obiceiuri, a iubi, a experimenta licari de fericire. Exista in noi dorinta de a incheia turnul vietii noastre care poate fi un turn Babel sau o citadela a iubirii si bunatatii.  
 
,,Dupa harul lui Dumnezeu, care mi-a fost dat, eu, ca un mester zidar foarte intelept, am pus temelia si un altul cladeste deasupra. Dar fiecare sa ia bine seama cum cladeste deasupra. Caci nimeni nu poate pune o alta temelie decat cea care a fost pusa, si care este Isus Hristos.” (1Corinteni 3:10-11) Apostolul Pavel a fost un mare mester zidar in domeniul spiritual, un claditor intelept, unul care a cladit pentru el si pentru altii, asta inseamna conlucrarea divino –umana in procesul mantuirii personale. Versetul ne spune fiecare sa ia bine seama cum cladeste pentruca lucrarea fiecaruia va fi evaluata.  
 
Ce cladim un turn Babel sau un caracter si o viata dupa modelul divin? Omenirea a cladit in toate timpurile si planuieste ce va cladi si in viitor. Doresc ca Dumnezeu sa ne ajute sa fim claditori ai iubirii agape, ai sperantei, ai idealurilor care tind spre un triumf al binelui.  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
CLADIND PENTRU ETERNITATE / Eugen Oniscu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 593, Anul II, 15 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Eugen Oniscu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Oniscu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!