CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Marina Glodici         Ediţia nr. 1 din 01 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Cine pe cine controleaza?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

O plagă cu care am rămas de pe vremea regimului totalitarist este năravul unora din societate de a ţine controlul asupra semenului, colegului ori a vecinului său. Ceea ce este extrem de periculos. 

A existat o categorie de persoane care dădeau informaţii la diferite instituţii, precum poliţie ori securitate şi se alegeau probabil şi cu bani pentru aşa ceva. Ei, acum, aceştia se străduiesc să-şi păstreze „mâna de lucru” şi au grijă de câte cineva din societate. 

Observ cunoscuţi care nu întreţin relaţii de amiciţie sau prietenie cu tine, dar pun pe altcineva să te spioneze, să afle totul ce faci. Pentru ce oare? Pentru simplul fapt că le stă în fire şi acum trebuie să le spun că obligatoriu va trebui să-şi schimbe practica, şi în primul rând mentalitatea. Dictatura, totalitarismul, dorinţa de subordonare absolută a celuilalt, dorinţa de a intra în lucruri strict legate de intimitatea individului duce la o practică infracţională care este pedepsită de Codul penal, dar şi de Constituţia României. 

Unii dintre oamenii de afaceri şi-au pus cameră de supraveghere (şi bine au făcut, dacă este vorba despre domeniul public) pentru protecţie. Însă unii vor să ştie chiar tot despre angajaţi, ori cine ştie despre cine. Aici vreau să spun că e inadmisibil să ştie mai multe decât trebuie, respectiv ”Ce tie nu-ti place altuia nu face!”. 

Am întâlnit oameni care au în subordine angajaţi pe care îi conduce prin corupţie, manipulare şi control. Întâi izolează persoana în cauză şi este interesat de tot ce vorbeşte cu subordonaţii lor. Apoi îi blochează orice legături pe care nu le pot controla. Şi a fost o mare perioadă de timp în care oameni aflaţi în situaţia aceasta nu au simţit că a fost o revoluţie în societate. Pentru că aceşti ”controlori” sunt pregătiţi bine, nu se tem de nimeni deoarece sunt susţinuţi de o parte dintre cei care au parvenit şi au scopuri obscure sau cum se spune în popor despre lup şi-au „schimbat părul, dar năravul ba”. 

Această practică de spionaj personal duce la formarea de controverse, dar chiar la o devianţă, respectiv ruperea legăturilor dintre indivizi. Ceea ce ar putea genera dezechilibru şi o stare generală degradată din punct de vedere al relaţiilor sociale. De aceea sunt şi atâtea nerealizări deoarece practica „controlului” este specifică persoanelor autoritare. Contrar unui stat democratic. 

Desigur că răutatea, lipsa de toleranţă şi respect faţă de cei din jur îi determină pe unii să aibă grija „caprei vecinului” sau mai ştiu ce alt motiv tot meschin şi neonorabil să fie la mijloc? 

Remediul la asemenea manifestări antipersoană porneşte de la fiecare individ în parte, de la o analizare amănunţită a sinelui şi de o hotărâre puternică de a fi autentici şi corecţi în raport cu concetăţenii şi cu întreaga societate în care ne ducem existenţa de zi cu zi. 

  

Referinţă Bibliografică:
Cine pe cine controleaza? / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1, Anul I, 01 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!