CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  

Cine adună lacrimile copiilor?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cine adună lacrimile copiilor? 
  
Treceam prin bulevardul Decebal, în faţa unei staţii de autobuz, soarele bătea dogoritor în cap şi totuşi oamenii stăteau înafara refugiului protector, în stânga sau în dreapta, iar la mijloc, pe banca de aşteptare, era aşezată o familie de ţigani.  
  
O fetiţă măruntă, de vreo 3 ani, plângea cu disperare, eliberând nişte lacrimi perfect rotunde, perluţe cu soare, transparente ... scena era dominată de tatăl, un bărbat înalt, - dar care tată nu e mare pentru copilul său mic? – şi urla la fetiţă cu o voce răguşită, dar răsunătoare, ba o mai şi înjura că o bagă undeva dacă nu tace odată ... metode feroce pe scurtă durată ... Toţi din familie stăteau jos, numai micuţa îşi striga amarul către lume, stând în picioare ... nu spre familie ... vorbea cu lumea întinsă despre suferinţă ... omul enervat la culme se ridică şi face un pas ameninţător către pitica, care de spaimă se aşeză forţată pe scaun, dar plângându-şi soarta de copil frustrat în continuare, de data asta cu ceva mai blând ...  
  
Mă uit la băieţaş care stătea liniştit pe bancă, la taică său, care şi-a găsit obiectul muncii înjurând şi ocărind din cale afară pe copila, şi la maică sa, care stătea netulburată pe bancă, nu-i păsa de cea mică nici de preţ de o privire, nu ştiu dacă era gravidă sau nu, dar lingea o îngheţată cu un zâmbet perfid, parcă zicea: na, ţi-ai găsit şi tu să nu asculţi de taică tău ...  
  
Fetiţa era într-un hal de murdărie de nedescris, ca de fapt şi ceilalţi membrii familiei. Lacrimile erau singurele curate la ea şi poate sufletul spontan, încă nedeformat de tehnicile distorsionate ale familiilor sărace (că despre tehnicile contorsionate ale familiilor bogate, aici, nu poate fi vorba). 
  
Oare sărăcia se asociază întotdeauna şi cu mizeria? Poate fi sărăcia lucie, totuşi, curată? Aveam un impuls de a mângâia faţa inocenţei, acolo unde lacrimile căzute în corchini săpau o cărare curată în urma lor, dar simţeam aversiune faţă de mizerie ... revolta mea era maximă, cum poţi tolera o stare atât de jalnică? Dacă aş fi poliţist, aş amenda asemenea părinţi, care nu respectă nici dreptul copiilor la curăţenie, igienă, murdăresc imaginea plină de candoare a unui copil de orice culoare să fie. 
  
Aş fi mângâiat pe micuţă ca tata să vadă că există şi alte metode de a linişti un copil, de a se impune ca părinte, aş fi atins-o cu afecţiune, dar ca să evit cearta, observaţia, revolta expresă, că cine ştie dacă nu m-ar fi înjurat şi pe mine ca să-mi văd de treaba mea, nu am făcut-o! Poate mă ameninţa pentru ingerinţă în intimitatea familiei, care se scurgea printre înjurături şi străzi deschise spre canale. 
  
Şi totuşi de ce plângea cu atâta suferinţă fetiţa? ... că ea nu avea îngheţată?... i-a luat-o maică sa din mână? Dacă avea şi ea îngheţată nu aş crede că ar fi terminat-o înaintea mamei sale ...  
  
Am păşit mai departe fără s-o mângâi, fără să se oprească copila din plâns, fără să termine mama îngheţata ... fără să-şi spele toţi părinţii copiii, măcar atât, de început ... apoi să-i şi iubească. 
  
Aşa suntem crescuţi să nu ne băgăm în viaţa altora, să nu ne legăm de nimeni, mai cu seamă de ţigani ... călcam cu o nemulţumire întinsă în suflet ... lacrimi mari, rotunde şi curate în urma mea, dar şi în faţa mea ...  
  
De atunci clădesc munţi de îngheţată doar pentru copiii întristaţi. 
  
Suzana Deac  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cine adună lacrimile copiilor? / Suzana Deac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 323, Anul I, 19 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Suzana Deac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Suzana Deac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!