CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Chirilă Enescu, CARTEA TIPĂRITĂLA BLAJ AFLATĂLAEPISCOPIA SEVERINULUIŞI STREHAIEI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CARTEA TIPĂRITĂLA BLAJ AFLATĂLAEPISCOPIA SEVERINULUIŞI STREHAIEI  

Chirilă Enescu, muzeograf, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier  

 

Cu ocazia implementării proiectuluiPregătirea resurselor umane pentru valorificarea şi protejarea patrimoniului cultural naţional,de către Episcopia Severinului şi Strehaiei, prin unul dintre obiectivele convenite prin contractul de finaţare şi anume digitalizarea evidenţei bunurilor de patrimoniu deţinute de Episcopia Severinului şi Strehaiei, s-a realizat, anul trecut şi informatizarea evidenţei bunurilor culturale din depozitul de carte veche al eparhiei noastre.  

Acest demers de ordin tehnic, şi anume acela de a realiza şi încarca evidenţa bunurilor culturale într-o baza de date digitală, a constituit punctul de pornire al unui studiu de ordin ştiinţific concentrat în principal pe carte veche editată şi tiparită în vechea tipografie de la Blaj, aflată în depozit. (Depozitul de carte veche al Episcopiei Severinului şi Strehaiei s-a înfiinţat la începutul anilor 80 prin colectarea din tren, din parohiiile aflate pe raza judetului Mehedinti, a cărţiilor mai vechi de anul 1830).  

Până în momentul de faţă, vechea tipografie şi tipăriturile de la Blaj înregistrează în bibliografia de specialitate, studii şi materiale noi, care fiecare în parte vin să contureze cât mai fidel poziţia şi importanţa pe care a ocupată centrul tipografic de la Blaj în modelarea spirituală a românilor din spaţiul intra şi extra carpatic. Tipăriturile blăjene, după cum se ştie, au circulat atât în Transilvania, unde au fost identificate cele mai multe exemplare, cât şi în restul României, dovadă fiind fondurile de carte veche constituite de instituţiile publice şi unităţiile de cult. Un exemplu în acest sens este depozitul de obiecte religioase şi carte veche al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Aici se păstrează exemplare din aproape toate titlurile editate la Blaj, chiar în adevărate stocuri: Strastnicul din anul 1753 se păstreaza în peste 36 de exemplare, Evanghelia din 1765 în 21 de exemplare, Apostolul din 1767 în 22 de exemplare, etc.  

Fără a intra prea mult în complicata istorie a tipografiei, care se pare că mai necesită completări prin cercetări de arhivă şi aprofundare istoriografică, deoarece se au în vedere mutarile pe care le-a avut Episcopia Greco-Catolică, de la Alba Iulia la Făgraş(1721) şi mai apoi la Blaj, sub patronajul căreia a funcţionat tipografia, momentul funcţionarii unei tipografi la Blaj este legat de un document emis de Maria Terezea, care indica, în anul 1746, printr-un decret imperial înfiinţarea unei tipografii în Principatul Transilvaniei.  

În istoria tipografie de la Blaj se disting trei perioade:  

  • prima etapă este aceea stabilită încă de Timotei Cipariu şi Academia Română, si anume, de la începuturi, (1747, când se traduc şi se tipăresc ordinele împăraţeşti până în anul 1830 (în confermitate cu Bibliografia Românească Veche).
  • a doua etapă este cea cuprinsă între anii 1831 - 1918, până la Unirea României Mari
  • a treia etapă cuprinde perioada interbelică până la desfiinţarea Mitropoliei Blajului şi a tipografiei acesteia în anul 1948.

Înainte de a prezenta câteva din tipăriturile de la Blaj aflate în depozitul de carte vecheal Episcopia Severinului şi Strehaiei, pe care dorim să le publicăm într-un catalog, subliniem că ar fi imperios necesară o cercetarea din partea specialistilor în materie a detaliior privind conţinutul teologic la cărţilor de cult editate la Blaj şi implicaţiile de ordin confesional pe care acestea le-au generat în rândul clerului şi mernilor ortodocşilor deopotrivă.  

Cele 78 de cărţi din depozit se distribuie în 11 titluri. Dintre acestea şapte titluri sunt într-o ediţie şi patru titluri sunt în două ediţii, după cum uremează:  

Antologhion 1781 (1-exemplar),  

Apostol două ediţii: 1802 (4-exemplare), 1814 (11-exemplare),  

Biblia 1785 (2-exemplare),  

Evanghelia două ediţii: 1776 (1-exemplar), 1817 (3-exemplare),  

Liturghier,1807 (1-exemplar),  

Minologhion,1781 (2-exemplare),  

Molitvenic 1815 (4-exemplare),  

Octoih două ediţii: 1792 (2-exemplare), 1825 (10-exemplare),  

Penticostar 1808 (18-exemplare),  

Strastnic două ediţii:1753 (1-exemplar), 1773 (2-exemplare),  

Triod două ediţii: 1800 (10-exemplare), 1813 (4-exemplare).  

………………………………………………………………………………….  

Surprindem aici două aspecte:  

 

Primul aspect face referire la faptul că în secolul al XVIII în Mehedinţi predomină cartea de Râmnic, urmată de cea de la Bucureşti şi doar aproximativ 15 exemplare provin de la alte centre: Blaj, Sibiu, Buzău, Viena.  

Al doilea aspect face referire la faptul că secolul al XIX-lea aduce cu sine o răsturnare a raportului cantitativ dintre centrele tipografice. Succesiunea polilor de tipărire şi difuzare a cărţii religioase trece de la Râmnic şi Bucureşti, centre tipografice reprezentative pentru secolul al XVIII lea, către Buda în primul rând, urmând Blajul cu o pondere semnificativă, apoi Neamţ, Bucureşti, Râmnic, Sibiu către secolul al XIX -lea.”  

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Chirilă Enescu, CARTEA TIPĂRITĂLA BLAJ AFLATĂLAEPISCOPIA SEVERINULUIŞI STREHAIEI / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 894, Anul III, 12 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!