CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Atitudini >  

Chipul lui Iisus, în locul în care un suflet s-a ridicat la cer
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Chipul lui Iisus a apărut în Săptămâna Luminată în preajma locului în care, cu o lună în urmă, a decedat fulgerător un locuitor din Cajvana, judeţul Suceava. 
  
Portretul lui Iisus Hristos, aşa cum este redat în iconografia creştină 
  
Chipul, apărut în partea superioară a uşii unei hale de producţie care a aparţinut cândva fermei de stat din Cajvana, hală amplasată pe terenul aflat acum în proprietatea lui Gavril Iacoban, este cât se poate de vizibil şi conturează portretul lui Iisus Hristos, aşa cum este el redat în iconografia creştină. Cu o lună în urmă, într-un perimetru învecinat, şi-a pierdut viaţa, în timp ce încerca să mute un buştean, Vasile Tofan, în vârstă de 58 de ani.  
  
Tragicul accident a marcat atât familia decedatului, cât şi întreaga comunitate căjvăneană, întrucât era un om vrednic şi apreciat de toţi cei care l-au cunoscut. 
  
Un semn că „aşa a vrut bunul Dumnezeu” şi că sufletul îşi va găsi odihna în Rai 
  
Chipul, care s-a ivit ca o minune în Săptămâna Luminată, a fost observat de viitoarea soţie a fiului decedatului, care, foarte credincioasă, s-a rugat Domnului să dea un semn asupra tragediei care s-a întâmplat, un semn că „aşa a vrut bunul Dumnezeu” şi că sufletul răposatului îşi va găsi odihna în Rai. Chipul lui Iisus, care se profilează în grundul cu care a fost protejată de rugină uşa de metal, are privirea îndreptată către locul în care a murit Vasile Tofan. Vestea s-a răspândit imediat şi duminică, de Armindeni, ziua proorocului Ieremia şi ziua în care se serbează rodul pământului, locul a fost împânzit de oameni, căjvănenii venind în număr mare să vadă minunea. 
  
Nu mai era loc pentru maşinile care soseau acolo şi, aşa cum am aflat de la subcomisarul Ionel Gheorghiasa, şeful Poliţiei Oraşului Cajvana, doi agenţi de poliţie au fost la faţa locului pentru a supraveghea zona şi a preveni orice eveniment produs de aglomeraţie.  
  
„O apariţie divină” 
  
Oamenii se închinau, pomeneau numele lui Vasile Tofan şi fotografiau cu telefoanele mobile imaginea de pe uşa halei. Minune dumnezeiască sau doar o simplă impresie stimulată de imaginaţie, chipul lui Iisus de la Cajvana constituie evenimentul despre care vorbesc în aceste zile toţi locuitorii din zonă. În această primăvară, în localitatea Deta, la 43 km de Timişoara, în locul în care - în urma unui grav accident de circulaţie - au murit doi tineri care se aflau în autovehiculul izbit de o cisternă, chipul lui Iisus a apărut pe scoarţa unui copac. „O apariţie divină”, spuneau cei care au văzut portretul de pe scoarţa copacului de la Deta, aşa cum spun şi locuitorii Cajvanei despre chipul conturat în grundul de pe uşa halei. 
  
Tiberiu COSOVAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Chipul lui Iisus, în locul în care un suflet s-a ridicat la cer / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 124, Anul I, 04 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!