CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  
Autor: Luigi Miţoi         Ediţia nr. 9 din 09 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Chemarile lui Dumnezeu
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Veştile pe care le auzim aduc în sufletul nostru bucurie sau disperare. Copii şi tineri grav bolnavi internaţi pentru operaţii complicate, alţii mor, parcă… prea devreme, lăsând în urmă obsedanta întrebare fără răspuns: DE CE? De ce copii doar de căţiva anişori sunt depistaţi cu boli terminale, de ce copii şi tineri mor lăsând în urmă lacrimi şi durere?

De ce Dumnezeu permite aceste lucruri, unde este El când aceste evenimente se petrec? Ca oricare alt lucru petrecut sub soare, şi aceste realităţi dureroase pot fi judecate fireşte sau duhovniceşte, cu  minte educată în spiritul umanist-ateist, sau cu una disciplinată de voia lui Dumnezeu.
În lumea în care trăim suntem tot timpul chemaţi de părinţi, prieteni, instituţii, responsabilităţi… Sunt chemări făcute de oameni şi chemări făcute de Dumnezeu. Chemările lui Dumnezeu au caracter şi consecinţe veşnice, de aceea trebuie luate în seamă.

1. Prima chemare este chemarea la viaţă. “… Tu m-ai ţesut în pântecele mamei mele” (Psalmi 139:13a). “Mâinile Tale m-au    făcut şi m-au zidit, ele m-au întocmit în întregime” (Iov 10:8). Viaţa este chemarea lui Dumnezeu la existenţă şi omul nu o poate refuza pentru că nu este opţională.
Nici unuia dintre noi nu i se cere părerea dacă vrea sau nu să se nască, ci pur şi simplu ne trezim în existenţă şi  de-aici ... începe totul. Viaţa este darul lui Dumnezeu, şi chiar dacă uneori este prea grea, este totuşi cel mai preţios lucru pe  care-l posedăm. Pentru că Dumnezeu este Stăpânul vieţii, trebuie implicat în administrarea şi organizarea ei.

2. A doua este chemarea la mântuire. “Pocăiţi-vă că Împărăţia cerurilor este aproape” (Matei 4:17). “Dumnezeu… porunceşte acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască“ (Fapte 17:30).
Pocăinţa nu este schimbarea religiei, a bisericii, a confesiunii… ci a vieţii, prin puterea lui Dumnezeu. Nici un om nu este atât de bun ca să se mântuiască singur, sau aşa de rău ca să nu-l poată mântui Dumnezeu. Pocăinţa este reacţia omului la chemarea lui Dumnezeu, fiind opţională se poate refuza. Dar ce om poate fi acela care refuză cerul, iertarea şi mila lui Dumnezeu? Ce motive pot exista pentru o astfel de atitudine? Oamenii nu vor merge în iad pentru că sunt prea păcătoşi, ci pentru că păcătoşi fiind nu s-au pocăit de păcatele lor. Când oamenii se pocăiesc şi cred în jertfa Domnului Isus Hristos, ei devin mântuiţi de păcatele lor. Cineva spunea că Isus Hristos în chimie este soluţia, în finanţe este valoarea absolută, în matematică este ecuaţia care rezolvă problema, în geografie este drumul, în alimentaţie este pâinea şi apa, în construcţii este uşa, între Dumnezeu şi om este Mântuitorul.

3. A treia este chemarea la moarte… “Oamenilor le este rânduit să moară...“ (Evrei 9:27b), “Omul născut din femeie are viaţă scurtă…” (Iov 14:1a). Biblia vorbeşte despre mai multe morţi:
a). moartea spirituală, presupune adormirea spiritului, drept pentru care omul se separă de Dumnezeu.
b). moartea fizică, presupune separarea spiritului de trup, cel din urmă rămânând inert îl îngropăm.
c). moartea veşnică, presupune ca sufletul ieşit din trup să fie trimis în iad la decizia lui Dumnezeu, pentru că în viaţă omul nu s-a pocăit de păcatele lui. Cine se naşte de două ori,  o dată  natural din părinţi şi a doua oară spiritual din Dumnezeu, moare doar o dată, adică moartea naturaă[. Cine se naşte doar o dată, adică naşterea naturală din părinţi, moare de două ori, o dată de moartea naturală şi a doua oară moare veşnic în iad, pentru că L-a refuzat pe Dumnezeu şi schimbarea oferită de El. Moartea naturală nu o putem evita, însă moartea spirituală şi cea veşnică sunt opţionale, omul prin pocăinţă alege pentru ele sau împotriva lor. Moartea este adevăratul examen al vieţii. 

4. A patra este chemarea la judecată… “Oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, iar după aceea vine judecata” (Evrei 9:27).   
Dacă am fi predestinaţi pentru iad sau rai, nu am putea să facem nimic împotriva deciziei divine pentru a schimba situaţia, însă libertatea noastră de a alege Îi dă lui Dumnezeu dreptul să ne judece.
Nu putrefacţia ne stă în faţă, ci judecata lui Dumnezeu, şi nu neapărat pentru că am păcătuit, ci pentru că nu ne-am pocăit de păcatele noastre.
Chemările la moarte şi judecată nu pot fi refuzate, ele nu sunt opţionale.
Dragul meu prieten, faptul că Dumnezeu te-a chemat la viaţă te face responsabil de răspunsul pe care-l dai chemării la pocăinţă. Este singura chemare dintre cele patru unde ai de ales, de aceea eşti responsabil. Celelalte chemări sunt consecinţele acesteia, de aceea te chem la pocăinţă astăzi, te chem la Dumnezeu acum. 

Luigi Miţoi
Biserica Penticostală “Betania”, Chicago


http://www.orizontcrestin.org/index.php?option=com_content&view=article&id=267:chemrile-lui-dumnezeu&catid=53:pastor-luigi-mitoi-&Itemid=62
 

Referinţă Bibliografică:
Chemarile lui Dumnezeu / Luigi Miţoi : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 9, Anul I, 09 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Luigi Miţoi : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luigi Miţoi
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!