CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Maria Diana Popescu         Ediţia nr. 93 din 03 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Centrul pirateriei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Unde ne sînt patrioţii de combativitate demnă, despre care vorbeşte istoria, patrioţii care să se impună prin calităţi civice, prin acţiuni proprii, în momente de supremă încordare, precum cele de astăzi, cînd mizeria socială şi haosul capătă puteri? Dar devotamentul şi abnegaţia diplomatului, a politicianului român de altădată, duse pînă la capăt pentru un ideal extraordinar sau în favoarea unor virtuţi excepţionale, cum ar fi loialitatea faţă de ţară şi moralitatea? În aceste momente de nesiguranţă şi de decădere morală generală, politica şi diplomaţia s-au redus la profesiuni bine remunerate, de mică eficienţă şi autoritate, ele însele devenind cuibul tuturor corupţiilor. Cine îşi mai îndreaptă azi atenţia asupra marilor portrete istorice din care să preia învăţăminte şi probe de virtute, ca apoi să vină cu remedii, cu soluţii pentru o convieţuire ideală în graniţele noastre? Singurele capacităţi de acţiune, utile societăţii, în folosul idealurilor naţionale - ideologia politică, oricare ar fi ea, virtutea şi morala - au fost treptat înlocuite cu practici speculative, corupţie şi injustiţie.  
 
Conducătorii postdecembrişti vor rămîne în istorie, însă ca unii dintre cei mai corupţi, în fruntea celor mai decăzute demersuri, care au condus la decădere economică şi politică a ţării noastre, în condiţiile în care plecasem de la independenţă economică. Lipsiţi de patriotism, se înţelege că aceşti mercenari s-au pretat la orice acţiune, conştienţi că, prin puterea pe care o mînuiesc şi pentru care iau sume fabuloase, se pot bucura de orice drept şi de autoritate în defavoarea poporului, însuşindu-şi astfel cele mai bune prăzi din patrimoniul economic românesc. De la borna de la care îşi luaseră startul libertatea şi democraţia, România ar fi trebuit să fie astăzi centrul şi şcoala diplomaţiei europene. Ţara noastră a avut şi are excelenţi oameni de cultură, din rîndul cărora s-ar fi ridicat ambasadori şi politicieni care să-i reprezinte cu onoare interesele în lume şi să lanseze o linie de conduită aptă unei emancipări veritabile a societăţii româneşti. Fără aceştia, România, cu braţele şi autoritatea externă amputate, este tîrîtă în sclavia Marelui Capital străin, care în ultimul an nu a făcut decît să-şi accentueze dominaţia, prin mijloace de-a dreptul teroriste.  
 
Consecinţele conducerilor dezastruoase se reflectă în toate domeniile. Morala a devenit odioasă şi străină oricărui ideal creştin, contextul fiind animat de un puternic impuls fanatic, promovat de toate mijloacele posibile: juridice, comerciale, artistice, media, dar îndreptat spre hedonism. Decăderea prin excesul acestor manifestări de tip carnavalesc atinge punctul culminant în momentul în care România îşi ştirbeşte independenţa politică, dar mai cu seamă pe cea economică, şi se îndreaptă spre o fatală cădere în hău. Aceste simptome asociate condiţiilor politice şi sociale pregătesc, nu numai în ţara noastră, scena unui timp de mari contradicţii, de ample şi de inevitabile schimbări. Tot mai multe state, printre care şi România, se află într-o stare de apatie generală, subjugată de exaltarea conducătorilor ei, care ignoră pericolele dinspre orizontul extern. Marele Capital, uriaş centru de trafic mondial, de unde se exercită acţiuni de piraterie asupra popoarelor, continuă să supravegheze, să controleze şi să trateze statele lumii ca pe nişte teritorii aservite multiplelor interese de ordin militar şi comercial. Legendară, desigur pînă la un punct, va rămîne declanşarea acestei a treia mari crize economice mondiale, ca fiind startul decadenţei morale absolute a Puterii Supreme Mondiale, care a hotărît decenii la rînd, aprig şi intempestiv, destinele atîtor popoare, supuse capriciilor distrugătoare, încît nimeni, nu va fi scutit de cruzimea consecinţelor ei pe termen lung.  
 
Personalităţi politice şi istorice ale lumii, pe cît de proeminente, pe atît de josnice în fapte imorale, au degradat ambianţa unor axe ale evoluţiei civilizatoare ale planetei, impunînd prin forţă militară, ideologică sau economică o disciplină cu un rang fără seamăn de dur. La ce să se aştepte omenirea în următorii ani, avînd în vedere semnele evidente ale bolii morale şi economice ale capitalismului? La anarhie şi la mutaţii sociale profunde, mult mai greu de asimilat. Omenirea are nevoie de un model de înţelepciune, de un promotor al unor timpuri în care, prin reconsiderarea tradiţiilor, să se pună bazele unei alte realităţi sociale şi economice.  
 
Maria Diana Popescu, Agero  
www.art-emis.ro  
 
Referinţă Bibliografică:
Centrul pirateriei / Maria Diana Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 93, Anul I, 03 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Maria Diana Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Diana Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!