CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Celula vieţii ca iluminarea destinului în romanul DISTANŢE de Dora Alina Romanescu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE  
  
Destinul ca iluminare a celulei vieţii în romanul “ Distanţe“ de Dora Alina Romanescu 
  
O prozatoare de anvergură ce ne aminteşte de Hortensia Papadat Bengescu, născută în Iveşti (Galaţi ), este Dora Alina Romanescu, ce a văzut lumina zilei tot într-un sat, dar din Ardeal, pe numele ei adevărat Saveta Bachiş Georgescu. 
  
Autoare a zece cărţi, în majoritate romane, Dora Alina Romanescu este o prozatoare ce stăpâneşte arta narativă, în care se regăseşte condensată întreaga splendoare barocă a imaginaţiei. Romanele acesteia se pot înscrie în noul curent literar proglobmodernul ce vine după postmodernismul incoerent care a promovat echilibristica unor texte ce nu exprimau mai nimic.Prozatoarea este un degustător al cuvintelor ce dau sens vieţii, un exponent a prozei secolului XXI, scormonind freamătul vieţii cotidiene, trăgând în imagini rapide chipul realităţii. 
  
În romanul “Distanţe “,apărut iniţial în 2004 şi reeditat în 2010 la Editura Pescăruş, 2010, autoarea omagiază sub un văl transparent părinţii săi şi dascălii din comuna natală Rebra, din ţinutul năsăudean, dar conectând acest spaţiu istoric cu Mangalia, reşedinţa actuală a autoarei. 
  
Acţiunea romanului se desfăşoară pe mai multe planuri în care personajul principal Radu Scurtu, ajuns medic la Mangalia, singurul copil al lui Ştefan şi nepotul bunicilor Anei şi Iacob Scurtu, se interferează, pe mai multe planuri, cu acţiuni paralele în care personajele se circuitează cu acţiunea “firului roşu “ al naraţiunii. Practic romanul este o cronică de familie, amintindu-mi de naraţiunea lui Petru Dumitriu. 
  
Întâmplarea face ca de la început Radu, întorcându-se pe melegurile bunicilor într-o Dacie, în ajunul Crăciunulu, să găsească în drum o copilă tremurând de frig, când întunericul pusese stăpânire pe natura înconjurătoare, pe care a luat-o la bunici.Aceştia văzând că este înfrigurată, o îmbăiază şi o aşează în patul unde adoarme instantaneu. Din acest punct naraţiunea se dezvoltă, se amplifică, ajungând, în final, după ani buni, încărcaţi de evenimente, la aceaşi fată, pe nume Ioana, cu care Radu, ajuns medic şi director de spital, îşi uneşte destinul pentru tot restul vieţii. 
  
Autoarea are o predilecţie pentru epicul ipotetic, care e o formă de scenariu imaginar, spre percepţia fabulos-poetică, spre radiografierea, în ton melancolic, a cotidianului.Amestecul registrelor, planurile naraţiunii au aceiaşi tonalitate, iar înfăţişarea compozită a acestora e o probă de consecvenţă. Sunetul personal este indiscutabil şi ceea ce face şi mai convingător acest roman este siguranţa tonului, fineţea observaţiei, intuiţia amănuntului semnificativ. Dora Alina Romanescu ştie să vadă esenţialul în spuma realităţii şi să-l extragă fără căutări crispate. Imaginaţia e o formă de înălţare a realului din prezent spre viitor, un efect al perspectivei narative:”Teodora s-a ciupit ca să se convingă că-i trează şi că ei i se întâmplă aşa ceva. Trecuse printr-o căsătorie cu un bărbat gelos şi violent, apoi intrase în politică şi era preocupată de munca ei, considerându-i pe bărbaţii din jur doar tovarăşi de echipă, fără să-i ajungă vreunul la suflet “. 
  
Încă de la început frazele romanului par smulse dintr-o operă perfectă: observaţia rapidă a gestului esenţial, detaşare, impetuozitate în relatare.Maturitatea naraţiunii nu lasă să se întrevadă nici un semn al tatonării. 
  
Schimbările unghiului de vedere sunt, de altfel, foarte frecvente, sugerând, prin aceasta, şi o atitudine superioară faţă de retorica genului. Faptele sunt relatate dintr-o perspectivă omniscientă, acărei premeditare nu poate fi pusă la îndoială.Alternanţa aceasta produce şi aerul realităţii romanului, la limita dintre relatarea concretă a faptelor şi reverie colorată.Textul se construieşte pe măsură ce se naşte, însoţindu-se de comentariu precum melcul în cochilie, romanul fiind o realitate în oglindă. De la început până la sfârştul fericit al naraţiunii, prozatoarea ţine ştacheta ridicată, fără nici un tremur al mâinii. Spiritul analitic funcţionează ca un bisturiu.Prin tehnici narative destul de rafinate, travestiri naratoriale, descrierea romantică, Dora Alina Romanescu arată un talent cu totul remarcabil în disecarea societăţii în care trăieşte, încât acuitatea observaţiei pare nu o dată un mijloc de a plonja în intimitatea misterioasă a realităţii. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Celula vieţii ca iluminarea destinului în romanul DISTANŢE de Dora Alina Romanescu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 616, Anul II, 07 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!