CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Dona Tudor         Ediţia nr. 367 din 02 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

CÂND PORŢILE RAIULUI STAU DESCHISE...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Prin copilăria copiilor mei mi-am mai trăit încă o dată propria copilărie.  

Toate treburile casnice ale sfintelor sărbători ne făceau, pe mine şi pe fratele meu, părtaşi la toate cele câte se întâmplau prin bucătărie: spărgeam nuci, frecam gălbenuşuri, curăţam usturoi şi câte şi mai câte...  

În casă era un miros aparte de vanilie, de scorţişoară, de cuişoare, în curte, florile liliacului se vedeau printre frunze ca nişte făclii mov iar micsandrele îşi desfăceau bobocii în miresme încremenitoare...  

Plecam la Slujba de Înviere şi, acum pot să mărturisesc, pentru noi, copiii, bucuria cea mare, dupa ce luam lumină, era că puteam să ciocnim ouă.  

Aşteptam ciocnitul ouălelor ca pe un ritual aparte. Îl pregăteam din timp. Mai întâi cu privirea. Căutam, îndelung în coş, oul care avea aspectul învingătorului. Mai ţuguiat, mai rotunjit, cu coaja groasă, să nu se dea bătut. Ciocneam întâi cu tata, apoi cu mama, după care începea mult aşteptata întrecere: noi între noi, copiii.  

Ne strângeam la drum, în fata porţii, la băncuţă, pe laviţă şi ciocnitul ouălelor era pe luate, pe schimbate, pe văzute şi pe nevăzute...  

Se lăsa şi cu plâns, se lăsa şi cu râs. Ne făceam în ciudă, unii altora, în naivitatea jocului...  

Peste ani, aveam să văd aceleaşi chipuri preocupate de ciocnitul ouălelor la copiii mei.  

Concentraţi să strângă în mânuţă oul vopsit, dupa zicerea sfânta, "- Hristos a înviat!” “- Adevărat a înviat!", îi auzeam, când pe unul, când pe celălalt, "te-am bătut!!!".  

Jucau, sau pe luate, sau pe schimbate, ori pe văzute, ori pe nevăzute.  

Bucuria copilăriei mele o regăseam în bucuria copilăriei lor şi, un timp de altădată se înfăşura cu unul de acum. Săptămâna Luminată am simţit-o dintotdeauna ca una a tihnei, a aşezării sfătoase pe lângă cei dragi, cu tot ce-ţi trebuie în casă pentru sărbătoare: ouă roşii, cozonac şi miel.  

Băncuţa copiilor mei era în faţa blocului şi, îi auzeam, de la fereastra bucătăriei, pe ceilalţi copii cum mă strigau : "- Mama lu' Cristi! Mama lu' Florina!"...  

Cu sau fără uliţă, pe asfalt, în case cubice etajate, în altele făcute din sărăcie şi în cele pline cu bogăţie, rumoarea jocului de copil are în ea armonii de înger. Lumină, sacrificiu şi purificare.  

Într-o zi mi-am zis: “Ce frumos ar fi fost să le fi făcut o fotografie la fiecare, în fiecare an, cu mânuţele care ciocneau ouă!”  

Dar acum e tarziu. Anii au trecut. Fotografia aceea nefăcută a rămas în mintea mea.  

O să mă uit la ea când oi închide pleoapele. Altminteri sorb cu nesaţ fericirea din Săptămâna Luminată.  

E săptămâna când porţile raiului stau deschise…  

 

23 aprilie 2009  

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
CÂND PORŢILE RAIULUI STAU DESCHISE... / Dona Tudor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 367, Anul II, 02 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Dona Tudor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dona Tudor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!