CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Ce este poezia şi cu ce se mănâncă?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ce este poezia şi cu ce se mănâncă? 
  
Latinii spun- ABYSSUS ABYSSUM INVOCAT, adică neantul cheamă neant. Poezia, ca toate artele frumoase, trăieşte o criză după alta. Majoritatea autorilor se hrănesc , din păcate, încă în lumea iluziilor. Arta, aici fiind inclusă şi poezia, evident, are o vechime de mii de ani. Dacă religia este o necesitate, poezia nu este. Se poate trăi foarte bine şi fără. Cineva spunea că poezia adevărată îi face pielea de găină. Regret, orice ştire teribilă la Tv poate avea un efect similar sau mai „tare”. Autobuzul care s-a răsturnat în Muntenegru, mineri blocaşi în subterană, cutremure şi tsunami pe glob, foametea şi genocidul din diverse zone ale lumii ar trebui să ne facă pielea, nu numai pielea, sufletul să sângereze. Dramele noastre intime, mă iubeşte, nu mă iubeşte cineva, etc. sunt flori pe câmpie. Poezia nu este panaceul dramelor noastre personale. Psihologia, psihiatria sunt ramuri ştiinţifice. Desigur, cei care au parcurs cât de cât drumul poeziei, au înţeles că orice act cultural se înscrie într-o tradiţie. Iar tradiţia este bună în prima etapă a formării unui artist. Nu poţi repeta experienţele înaintaşilor. Cineva îmi spunea cu naivitate că el scrie din inimă şi că NU A CITIT NICIO POEZIE A ALTUI AUTOR, ca să nu fie influenţat. O, sancta simplicitas. Dumnezeu să-l aibă în pază, că nu mai trăieşte. Am ascultat poemele sale – curat Enăchiţă Văcărescu. Fără să ştie el refăcea drumul poeziei. Nu se poate, aşa cum nici lectura extinsă la tot ce s-a scris în 3000 de ani , prin absurd, nu ajută la nimic în lipsa unui foc divin. Poezia trebuie să fie, aşa cred, quia absurdum est, trebuie să pară a fi un nou născut care vorbeşte. Nimic nou sub soare nu este valabil pentru un artist adevărat. Orice poezie care îmi aminteşte de alt autor din sec. XXI, XX, XIX şi îndărăt mi se pare suspectă, depăşită ca termen de valabilitate. Cântarea Cântărilor din Biblie este scrisă de aproape trei mii de ani, desigur nu de regele Solomon, care avea alte griji. Cine să o mai întreacă? Homer,Dante, Shakespeare ne-au dat ce este mai bun. Ce mai vrem? Ne luăm la întrecere între noi ca la un concurs şcolar. Vai, vai, nu mi-au plăcut concursurile, deşi am participat, am mau ciupit un premiu, o menţiune. Nix! Vise plăcute. Prima şi ultima întrebare a artistului este – am ceva nou de spus, într-o exprimare personală sau tac şi ascult? Scrieţi, băieţi, numai scrieţi, era un îndemn pentru dezvoltarea limbii româneşti. Acum limba română, ca bogăţie este la nivelul limbilor de circulaţie internaţională, ba poate fi mai originală. De scris, oricine poate să scrie, dar să nu se laude că este scriitor. Dumnezeu nu a rupt sacul pentru toţi. El doar pune mâna pe creştetul unuia. Poate că omul nici nu ştie ce noroc a da peste el. Dacă ştie, e şi mai bine. Dar păsări sunt multe, una este Cea Măiastră. Subsemnatul nu se laudă şi nu se crede Alesul. Asta ştie Dumnezeu. Iar de crezut, credem cu toţii.  
  
BORIS MARIAN. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ce este poezia şi cu ce se mănâncă? / Boris Mehr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1067, Anul III, 02 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!