CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Ce este, este!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

„Cunoaşterea înseamnă putere” e un aforism vechi şi foarte precis, care, din păcate, a fost mult timp folosit într-un mod vag şi oarecum neglijent. Marele filosof, Socrate a spus odinioară: „ştiu că nu ştiu nimic, şi nici măcar asta nu ştiu …”.  

În anul 1991, regretatul prelat Papa Ioan Paul al II-lea scria: „ Dacă acum ceva timp, factorul decisiv de producţie era pământul, iar mai târziu capitalul, astăzi factorul decisiv e chiar omul, omul şi cunoaşterea sa”. Şi câtă dreptate a avut, pentru că iată acum, cunoaşterea chiar înseamnă putere, cu adevărat. Într-adevăr, creierul uman e capabil să întreacă în performanţă cel mai puternic computer de pe pământ. În februarie 1996 lupta şahistă dintre computerul specializat produs de IBM, Deep Blue, şi Gari Kasparov s-a încheiat cu victoria omului. Aşadar, John F. Kennedy a avut dreptate când a zis că „omul e totuşi cel mai extraordinar computer dintre toate”.  

Cei mai puţin optimişti vor clătina uşor din cap şi vor spune: bine, bine, dar chiar nu este nimic nou sub soare. Şi vom tinde să le dăm dreptate, într-un anumit fel , pentru că în anul 1455, când Johann Guntenberg a inventat tiparul, omenirea a cunoscut prima revoluţie a cunoaşterii. Mai târziu, după aproximativ 500 de ani, când în casele oamenilor au pătruns radioul şi televiziunea s-a trecut la cea de-a doua revoluţie a cunoaşterii. Şi, într-adevăr, anii '90, când s-a deschis "cutia Pandorei" – internetul – a marcat începutul celei de-a treia revoluţii a cunoaşterii. Ultima etapă se diferenţiază net de celelalte două prin cel puţin două caracteristici esenţiale: amploarea şi viteza cunoaşterii.  

În lumea globalizării actuale, când întregul mapamond suferă o nouă reaşezare, iar ordinea politică mondială înregistrează profunde schimbări, există nevoia de identificare a tuturor aspectelor, inclusiv a faptului că omenirea parcurge o nouă eră: societatea cunoaşterii. Astăzi puterea stă în a controla resursa cea mai rară: inteligenţa umană. Fie că vorbim de Statele Unite ale Americii, Japonia, China, Germania sau Turcia există o luptă acerbă pentru supremaţia cunoaşterii. Aşadar, cunoaşterea este noul câmp de luptă, pentru ţări, uniuni, corporaţii. Acum are loc aşa numitul „război rece al cunoaşterii”.  

Statisticile ne amintesc faptul că din numărul total de oameni de ştiinţă care au existat de-a lungul istoriei omenirii, cei mai numeroşi sunt cei care trăiesc în prezent. Când armata SUA a luptat în războiul din Vietnam, doar 15% din soldaţi aveau diplomă de colegiu. În operaţiunea „Furtună în deşert”, aproximativ 99% din militari erau absolvenţi de studii superioare. Este bine sau rău, nu ştim exact, dar putem considera că acum creierele sunt mai puternice decât statele. Aşadar, se trece de la forţa muşchilor la încordarea minţii.  

Putem afirma fără teama de a greşi că totul se întoarce cu susu-n jos şi pe dos. Nimic din ce a fost nu mai rămâne la fel. “Cutia Pandorei” a fost deschisă. Secretul s-a aflat. Internetul există. "Ce este, este!", spune Dalai Lama. Ne întrebăm ce urmează sau dacă există cale de întoarcere?  

Ştefan POPA  

 

Referinţă Bibliografică:
Ce este, este! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1071, Anul III, 06 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!