CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Cezarina Adamescu         Ediţia nr. 470 din 14 aprilie 2012        Toate Articolele Autorului

CE-A FOST DE SPUS, S-A TOT SPUS - tabletă spirituală în Sâmbăta Sfântă a Patimilor - CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TABLETĂ SPIRITUALĂ 
  
CE-A FOST DE SPUS, S-A TOT SPUS 
  
Ultima zi de post creştin ortodox. Sâmbăta Mare. Cred că această zi e cel mai greu de trecut. Bucatele sunt pe masă şi aburesc. Mielul a fost tăiat. Isus e în mormânt. Cozonacii se întrec în arome. Ouăle îţi surâd pastelat pe platou. Vinul are brumă pe sticlă. 
  
Cum să rezişti tentaţiei de a gusta câte puţin din toate? 
  
Miroase a ciorbă de miel şi-a drob. Friptura numai ce trebuie pusă în cuptor. Toate sunt pregătite. Domnul Iepuraş a golit toate supermarketurile de cadouri legate cu fundiţe roşii. Cutii şi cutiuţe colorate. Fleacuri, nimicuri, gablonzuri. 
  
Aaaaa...gospodina a uitat sau n-a prea avut timp să meargă la biserică, să se spovedească, să se împărtăşească. Ei şi ce? Bărbatul şi copiii să fie mulţumiţi. 
  
Isus Cristos poate să mai aştepte sub giulgiul său cernit, spălat pe picioare de Maria Magdalena, uns cu arome de femeile mironosiţe. 
  
Ar mai fi de împăcat şi pupat cu vecinii şi cu prietenii cu care s-a ciondănit tot anul. Dar ei sunt la biserică. Nu-i nimic. S-or împăca odată şi odată. Sau poate nu. Ce-a fost de spus, s-a spus. 
  
Morţii aşteaptă şi ei ouă roşii (măcar cojile) şi firimituri de coznac, să se înfrupte şi ei. Dar mai ales, aşteaptă LUMINA PASCALĂ. Să le lumineze veşnicia. 
  
O singură frază mai trebuie rostită, cu răspunsul de rigoare:  
  
Hristos a înviat! 
  
Adevărat că a înviat! 
  
O frază care conţine în ea toată Istoria Mântuirii omeneşti. Este partea din Misterul Credinţei: „Moartea Ta o vestim, Doamne şi Învierea Ta o mărturisim, până când vei veni!” 
  
La noapte, învie Domnul şi vine în casele noastre în chip de Lumină Sfântă. 
  
Vom găsi destule cuvinte, destulă smerenie, să le rostim, fără a avea sentimentul că am contribuit şi noi la Răstignire? 
  
Depinde de fiecare din noi, cum vom rosti Crezul creştin: cu buze vopsite, spurcate de vorbe grele, sau cu buzele curate şi arse de îngeri cu flacăra lumânării, cu care am mărturisit că suntem păcătoşi şi smeriţi, i-am cerut iertare. Cu bună întocmire de Cuvânt, cu inimă deschisă şi gând curat. 
  
Aşa să ne ajute Dumnezeu! 
  
14 aprilie 2012 
  
CEZARINA ADAMESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CE-A FOST DE SPUS, S-A TOT SPUS - tabletă spirituală în Sâmbăta Sfântă a Patimilor - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 470, Anul II, 14 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!