CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Cezarina Adamescu         Ediţia nr. 515 din 29 mai 2012        Toate Articolele Autorului

CÂTĂ TRISTEŢE... - tabletă - CEZARINA ADAMESCU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CÂTĂ TRISTEŢE 
  
-tabletă- 
  
O, Evora, Evora, câtă tristeţe de fum în tonul tău, câte lagrimas negras! Bune pentru sufletul meu de catran, astăzi, ieri şi întotdeauna! 
  
Cabo Verde a dat, una din cele mai strălucite interprete de la morna, cântece triste, unduioase, melodioase, între fado şi tango argentinian.  
  
Îmi spală inima, sufletul, mă spală pe dinăuntru! 
  
Câtă frumuseţe, tot atâta înşelăciune! 
  
„Ustură dar trece” – spunea mama, când mă văitam că mă ustură sufletul. Nu. Această usturime nu trece. E mai rea ca tăietura de hârtie pe deget. E rea ca moartea. 
  
Până şi morticica ar fi mai blândă, mai caldă, mai îndurătoare. Şi ea s-ar milostivi şi ar lăsa-o mai moale cu secera. 
  
Cesaria, în care lume cânţi tu acum, după ce ai părăsit Arhipelagul Capului Verde? 
  
Ce fel de scenă şi ce fel de microfon te sprijină? 
  
Dar tu te sprijini de vocea ta guturală, tabacică, îmbibabă de wischy, dă-mi şi mie o drojdie, mi-ar prinde bine, măi fato, acum, când mi s-a albăstrit inima de fantasticele intemperii stelare. 
  
Unde eşti, desculţo? 
  
De-atâta umblet prin cer ţi s-au făcut tălpile butii. Ai băşicuţe pe inimă. 
  
Şi mie. De stat în casă. De stat degeaba. De stat în sine. 
  
Evora, Evora, Cesaria mea, cât dor mi-e de tine! De fumul urcând din trabuc, de tavernele pe unde-ai cântat cu cei mai iscusiţi negri. 
  
O să plec să te caut. Doar aşa se va linişti dorul meu care a funcţionat ireproşabil, încă dinainte de naştere. Dor de lumea aceea. Poate din pricina asta n-am vrut să mă nasc şi-n salonul de pe strada Dumitru Chicuş, au stat aplecaţi între picioarele mamei, o armată de medici! 
  
La morna – poveşti triste, poveşti cântate, plânse, suspinate, doine, balade. Cât de fragilă e viaţa. Şi noi cum ne mai frângem pentru o vorbă-n doi peri, pentru un gest, pentru chiar o intenţie, de parcă s-a sfârşit lumea.  
  
Şi tu, cu buzele tale cărnoase, podidite de cântece, precum de dumnezeire! 
  
29 mai 2012  
  
Ziua când iar mi-am îngropat sufletul 
  
CEZARINA ADAMESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CÂTĂ TRISTEŢE... - tabletă - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 515, Anul II, 29 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!