CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Castelul de sticlă
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Castelul de sticlă 
  
-Mamă, Tată, zise Prinţesa, am crescut mare şi vreau să văd lumea şi cu alţi ochi decât fiică de împărat! Am de gând să cutreier lumea până găsesc acel pământ, unde mi-ar 
  
plăcea să trăiesc. Am visat o insulă frumoasă care mă cheamă şi n-o să am pace 
  
până n-o găsesc. 
  
Împăratul şi împărăteasa n-aveau ce face, decât să înţeleagă dorinţele fetei, să lăcrimeze de dorul ei, dar de oprit din visele ei, n-aveau atâta putere. 
  
Prinţesa a aşezat coroniţa pe pat, apoi a chemat camerista şi a rugat-o să se dezbrace. După ce şi-au schimbat hainele între ele, prinţesa arăta ca o fată obişnuită şi aşa a pornit la drum ca să nu atragă privirile. 
  
Prima noapte a dormit într-un luminiş şi a visat că a venit un pui de căprioară cu lacrimi în ochi, fiindcă nişte vânători i-au străpuns inima mamei sale, cu gloanţe grele. Puiul 
  
de căprioară şi-a aşezat capul în poalele ei şi aşa au dormit toată noaptea. Când s-a trezit fata, miracol, pe fusta ei a găsit o petală de trandafir roz, fără să fie prin apropiere trandafiri. Mirosea frumos, iar prinţesa a înfăşurat-o cu mare grijă, într-o batistă de borangic. 
  
A doua seară oboseala drumului a răpus-o la poalele unor munţi plini de brazi falnici. S-a aşezat sub un copac iar în vis a venit un pui de vultur, care degeaba îşi aştepta toată ziua părinţii, ei nu s-au întors iar el murea de foame. A găsit nişte firimituri pe fusta fetei şi le-a ciugulit cu mare poftă. Drept mulţumire, i-a lăsat amintire o mărgea, pe care o păstra până acum în cuibul de pe stâncă. Dimineaţa, fata, după ce a admirat mărgeau de culoarea rubinului, şi-a continuat drumul. 
  
A treia seară chemată de sunetul mării, descoperi aproape de mal, o insulă prietenoasă. Se gândea, oare cum ar putea ajunge la ea, dar între timp osteneala drumului a trimis-o în lumea viselor. În somn a fost căutată de un peştişor cu solzi argintii şi cu o crenguţă acvatică în gură. După ce a admirat frumuseţea fetei, care semăna cu strălucirea sirenelor, a aşezat o crenguţă magică în palmă. În zorii zilei, odată cu răsăritul soarelui, fata se bucura de atâtea minunăţii de culori, câte putea trimite pe pământ soarele care se ridica încet, deasupra apei întinse, scăldându-şi faţa în marea cu reflecţii albastre-verzui. Iar crenguţa din palmă reflecta simfonia culorilor din natură. Dându-şi ea seama că ramura este magică, a vrut să-i încerce puterile şi cu un oftat prelung a exclamat: 
  
-Ce mult aş dori să ajung pe această insulă enigmatică! 
  
Dorinţa i s-a împlinit pe loc. În căutare de hrană, a trecut printr-o vegetaţie nemaiîntâlnită, fiind meri pitici cu fructe albastre. Foamea o îndemna să guste din acele fructe şi a smuls un măr. În acel moment a sunat toată pădurea şi au venit în întâmpinarea ei iepurii, veveriţele, căprioarele, chiar şi popândăii. Iepurii i-au oferit o varză verde, drept cadou, veveriţele i-au înmânat nuci roşii, iar căprioarele scoarţă dulce de copac care se chema scorţişoară. De atâta hrană sănătoasă, fata şi-a recăpătat puterile şi a pornit în explorarea locului, însoţită de fiinţele insulei. La prima cotitură a găsit un izvor cu apă limpede, făcându-şi căuş din pălmi şi-a potolit şi setea. 
  
Era un peisaj exotic, cu iarbă fină, copaci scunzi, cu trunchiuri întortocheate, tufe pline 
  
de fructe de pădure, flori necunoscute dar atrăgătoare, animale cu licăriri prietenoase în priviri. Şi lumea aceasta era înconjurată de apa strălucitoare a unei mări fără sfârşit. 
  
-În acest loc mi-ar plăcea să trăiesc! - a izbucnit dintr-odată fata, cu inima plină de 
  
admiraţie. Mărgica, care se pitea în buzunarul de la bluză, auzind această dorinţă, a trecut la minuni şi a construit în câteva clipe un castel din sticlă, care începea din apă şi se ridica până mai sus de copaci. Prinţesa, rămasă uluită de acea construcţie deosebită, împreună cu animalele prietene, a trecut la vizitarea ei. Holul cel mare ducea în două direcţii: sub apă şi deasupra pământului spre cer. Prima dată au vizitat camera de jos care semăna cu un acvariu. În jurul camerei înotau tot felul de peşti mici şi negri, cu burta rotundă şi cu picăţele galbene, peşti lungi cu înotătoare sidefate, sanitari galbeni, transparenţi, care făceau curat în mare, delfini, care-şi ţuguiau gura în semn de salut. Căluţul de mare o distra grozav, nu mai văzuse aşa ceva, nici corali albaştri sau polipi incandescenţi. Era un spectacol miraculos, ce se desfăşura în faţa ochilor, iar prinţesa se gândea la părinţi, cu părere de rău că ei nu au ocazia să vadă lumea acvatică. 
  
După câteva ore de desfătare a privirii, fata a pornit către etaj, pereţii din sticlă îi dădeau posibilitatea să poată cuprinde cu privirea tot peisajul maritim. Era o splendoare şi se simţea fericită! Îi părea bine că s-a lăsat ambiţionată de curiozitatea de a desoperi lumea şi frumuseţile ei. 
  
Cu ajutorul micilor animale a trecut să aranjeze camerele, pe gustul ei. Fotoliile le-a împins spre pereţii de sticlă pentru a savura panorama din această poziţie, patul de baldachin l-a acoperit cu o mătase albă să îndepărteze ţânţarii, explorând garderoba din dulapurile pline de haine, s-a îmbrăcat cu o rochie roz pal, ca o petală de trandafir. În momentul acesta şi-a amintit de petala dăruită de vultur, a scos-o din batista de borangic şi a mirosit-o, petala încă avea parfum de brad. Ţinând-o în palmă a ieşit pe balcon să privească marea şi ce a văzut? Silueta unui pescar care zăcea pe mal, iar lângă el valurile îi legănau barca. 
  
Ridicându-şi colţul rochiei cu o mişcare bruscă, alerga pe scările în jos, să-l poată salva la timp pe străin. L-a tras pe nisipul cald cu sprijinul animalelor-prieteni care o însoţeau pretutindeni şi i-a făcut respiraţie artificială ca să intre aer din nou în plămâni. Bărbatul s-a mişcat la un moment dat şi a dat afară apa ce-i bloca respiraţia, apoi şi-a deschis ochii ca să vadă o frumuseţe de fată în faţa lui. 
  
După ce şi-a mai revenit, pescarul i-a povestit fetei ce a păţit. Când pescuia în mare ca şi în alte zile obişnuite, a venit o balenă şi i-a răsturnat barca. Atunci valurile uriaşe l-au aruncat către stâncile din apropierea malului. Mai departe nu mai ştia nimic. Pesemne că valurile l-au dus spre mal, iar aici frumoasa fată, despre care nu ştia că e prinţesă, l-a salvat. 
  
Fata bucuroasă că nu mai este nevoită să stea singură pe insulă, l-a invitat să viziteze alături de ea, împrejurimile, apoi castelul de sticlă, care avea o panoramă simultană către lumea acvatică, pământeană, dar şi aeriană. De acolo puteau vedea toate fiinţele care trăiau în jur, puteau învăţa mult, observând comportamentul lor. 
  
Seara, lângă un foc de tabără, şi-a povestit fiecare viaţa. Vulturii stăteau pe stânci, 
  
iepurii, veveriţele, căprioarele, popândeii în jurul focului, pe movile şi pietre pestriţe, peştişorii pe malul mării, delfinii în apropiere, şi aşa ascultau povestirile lor. Au urmat alte zile însorite, pe care le petreceau cu vânatul, pregătit mâncare în ciaun, afară la foc, plimbări lungi şi observarea animalelor, plantelor. În nopţile cu mii de stele, stăteau pe nisipul cald, şuşotind vorbe de iubire, sub lumina lunii pline, cu picioarele în apă clipocind. 
  
Fiind două fiinţe curioase şi dornice să cunoască universul, au hotărât să facă descrieri cât mai ample despre animalele din jur, chiar şi despre plante, şi împreună cu nişte fotografii splendide, să le trimită la editurile de reviste ştiinţifice, să vadă şi alţi 
  
copii şi adulţi, lumea vie de pe insula castelului de sticlă. 
  
Suzana Deac 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Castelul de sticlă / Suzana Deac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 324, Anul I, 20 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Suzana Deac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Suzana Deac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!