CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Casa pădurarului (4)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Casa pădurarului (4)  
 
În dimineaţa zilei, Ionică şi Eliza îşi făceau temele în acelaşi timp, la aceiaşi masă. Ionică avea de rezolvat teme grele la matematică, iar Eliza trebuia să facă un desen. Deşi erau încă certaţi, din seara aceea când Eliza dăduse în vileag mamei sale cu cine a fost el la film, Eliza stătea ostentativ cot la cot la masă cu fratele ei mai mare, care încă avea ciudă pe ea.  
 
Războiul acesta psihologic nu putea să dureze mult, căci pe Eliza o cuprinsese o curiozitate irezistibilă. Ea tot încerca să deseneze un chip de fată în desenul ei, dar nu-i ieşea nimic. La un moment dat s-a supărat pe creaţia ei şi-a rupt foaia de desen. Şi-a scos o altă foaie şi se gândea de unde s-o înceapă. Dar nu se putea concentra. În mintea ei căuta să şi-o imagineze pe noua prietena a lui Ionică. Oare ce nume avea? Cum o fi părul, ochii ei? Erau albaştri sau căprui?  
 
Ionică era şi el chinuit, nu-i ieşea rezultatul din carte la problema de matematică. Se uita pe furis la Eliza. O vedea căzută pe gânduri. Deodată o vede pe Eliza ridicându-se în picioare şi venind chiar aproape de el. Îi puse o mână pe umarul lui şi-l privi ţintă în ochi.  
 
- Ionică ... spune-mi cum se numeşte prietena ta?...  
 
Baiatul se zăpăci, nu ştia ce să facă, să-i tragă o sfântă de bătaie, sau să-i facă pe voie.  
 
- Nu-ţi spun nimic!... Sunt supărat rău de tot pe tine!...  
 
Eliza nu dezarmă, se uită şi mai de aproape în ochii lui  
 
- Hai, spune-mi!... E frumoasă?...  
 
Sora lui mai mica era irezistibilă. În cele din urmă băiatul cedă şi-i răspunse încet:  
 
- Da!  
 
- Cât de frumoasă?  
 
- Frumoasă de tot!... Are ochi ca puiul de caprioară al nostru!...  
 
Eliza rămăsese în extaz. Vra' să zică e frumoasă. Curiozitatea ei nu putea fi potolită până nu află tot adevărul.  
 
- Şi cum e părul ei? Negru? Auriu?...  
 
- Nici negru, nici blond ... E chaten!...  
 
Eliza îşi ridică privirile în sus, cu ochii între-deschişi, imaginând o fată frumoasă, cu ochi căprui şi părul chaten.  
 
- Vezi ce rău eşti?... De ce nu-mi spui cum o cheamă?  
 
Ionică ţinea prea mult la prietena lui. Cu privire visătoare, băiatul zise, ca pentru el:  
 
- O cheamă Claudia!...  
 
- Claudia? Ce nume frumos! răspunse Eliza.  
 
Mulţumită ca aflase de la fratele ei ce-şi dorise mai mult, Eliza îşi reluă desenul ei. De data asta avea mai mult spor. Chiar începu să deseneze o fată cu ochi căprui, cu păr chaten şi chip visător. Când termină desenul, Eliza îl arătă şi lui Ionică, zicându-i:  
 
- Aşa arată Claudia? Am ghicit-o?  
 
- Ceva-ceva ai ghicit!... Dar nu-i seamănă!... Las' că o să ai timp s-o vezi adesea!...  
 
Ionică termină temele, îşi făcu ghiozdanul, luă ceva o gustărică din bucătărie şi fugi la şcoală. Eliza, de cum plecă fratele ei, se duse drept în camera la maică-sa zicându-i:  
 
- Mamă, am aflat cum o cheamă pe prietena lui Ionică!...  
 
- Nu mai spune!... Cum ai aflat?  
 
- Mi-a spus chiar el!... O cheamă Claudia, are păr chaten şi ochi căprui!...  
 
- Ochi căprui?... Las' că-i arăt eu lui!... În loc să-şi vadă de şcoală, a început să umble cu fete!...Las' că vine el acasă!  
 
Eliza simţi că lucrurile se complică. Deveni tăcută, chiar îngrijorată. Îşi luă şi ea ghiozdanul şi plecă îngândurată la şcoală. Avu, totuşi, o consolare la ora de desen: desenul ei a fost foarte apreciat. Chiar era cel mai frumos dintre toate.  
 
Puiul de caprioară deveni din ce în ce mai îndrăgit de cei ai casei. Picioruşul lui începu să se refacă, nu-i mai provoca dureri. Într-o noapte se ridică în piciore şi începu să umble prin casă, tropăind. Nu mai era chip să doarmă cineva în odaie. Ce era de făcut? Iar, la un moment dat, a început să facă salturi prin casă, sări peste paturi. Totul culmină când vătuiul sări şi pe masă, făcând un tărăboi monstru prin oalele de pe masă.  
 
Era limpede, vătuiul nu mai putea fi ţinut în casă. Spre marea deziluzie a copiilor. De cum se făcu dimineaţa, au luat puiul de caprioară şi l-au dus în grajd. S-au gândit să-l pună la un loc cu oile. Dar oile aveau frică de el. Ba mai venise şi oaia cea batrână, neagră, şi începu să-l împungă, cu capul, înghesuindu-l la colţ. Atunci au luat vătuiul de-acolo şi l-au pus în ţarcul de viţei. Acolo n-a fost primit nici atât! În fine, l-a acceptat Joiana, vaca cea bătrână şi înţeleaptă. A început să-l miroase bot în bot, apoi a continuat să rumege liniştită. Vătuiul s-a culcat chiar lângă ea, de parcă era maică-sa de când e lumea.  
 
(va urma)  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Casa pădurarului (4) / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1153, Anul IV, 26 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!