CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Casa de sub Măgulice: EXPLICAŢII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ciclul; Casa de sub Măgulice…autor Mihai LEONTE  

 

12 EXPLICAŢII  

 

Am rămas dator cititorilor acestei povestiri cu unele explicaţii.  

Voi încerca să vă aduc unele mici explicaţii. Povestirea Casa de sub Măgulice se termină totuşi aici. Mulţumesc celor care au citit povestirea, cât şi celor care au comentat cele 11 episoade.  

Am oferit posibilitatea cititorilor să citească toată povestirea aici;  

 

http://en.calameo.com/books/0001367692aade14afcf9  

 

 

1 Cum arăta casa de sub Măgulice?  

 

Casa Minicăi era una specifică zonei. Era amplasată în coasta dealului şi avea două geamuri la stradă unde era şi intrarea principală. Camerele se înşiruiau de a lungul unui coridor tip cerdac, iar dedesubt erau magazii şi pivniţa. Construcţia casei era din lemn cu o susţinere de zidărie din piatră brută un fel de granit din această zonă.  

 

2 Ce era de fapt Mocăniţa?  

 

Mocăniţa anilor 1950 – 1960 era un mijloc de transport feroviar, specific Munţilor Apuseni.  

Ecartamentul căii ferate era mai îngust faţă de ecartamentul căii ferate obişnuite. Din Alba Iulia până la Zlatna sunt circa 35 kilometri parcurşi de acest tren în peste 2 ore şi jumătate.  

 

http://albaiulianultv.ro/cultura-si-istorie/398-mocnia.html  

 

3 Cum se făcea practica la minele de aur din Munţii Apuseni?  

 

Ucenicii şcolii profesionale din Zlatna, cât şi altor şcoli profesionale din România din acele vremuri aveau drepturi dar şi obligaţii. Semnai un contract de şcolarizare cu o întreprindere. În cazul meu Exploatarea Minieră Gheorghe DOJA Zlatna. E ceva curios? Acest era numele întreprinderii la care urma să lucrez.  

 

4 Gara mică din Alba Iulia.  

 

Clădirea gării este în faţa cetăţii reconstruită de Împărăteasa Austro-Ungariei Maria Tereza, cea care a primit drepturi depline şi prin Dieta Maghiară de la Budapesta în 1843. S-ar putea să nu credeţi, dar Marea Împărăteasă a plâns în faţa Dietei să i se acorde puterea deplină. Cetatea Alba Iulia reconstruită pe vechi vestigii romane a fost doar consolidată de cea care avea să domnească peste un imperiu construit pe supunere indestructibilă. Au fost totuşi 40 (patruzeci) ani de stăpânire! Vorbesc din punctul de vedere al unui istoric amator. De ce spun asta? Fiindcă nimeni nu-mi dă dreptul să spun decât ceea ce cunosc! Alba Iulia a devenit simbolul românismului prin ideile unor militanţi arhicunoscuţi prin acţiunile lor.  

Dacă liniştea era desăvârşită aici se putea asculta un adevărat concert de broaşte cu un oac-oac, întrerupt de sosirea mai mult sau mai puţin celebru tren. Cum trenul pleca din gara mică,concertul broaştelor reîncepea! Vis a vis de gara mare din Alba Iulia se găsea o linie în care aştepta la venirea trenurilor mari pe cei care voiau să intre în interiorul Munţilor Apuseni pe o cale bătută de toţii moţii, adică cei care erau porecliţi ,,mocani”. Era un termen impropriu, fiindcă odată ce te depărtai de Alba Iulia deveneai ,,mocan”! Fenomenul Mocăniţa era acelaşi şi pe ruta Turda – Abrud.  

 

5 Oraşul Zlatna.  

 

Istoria acestei localităţi are mai multă istorie decât multe alte localităţi din Munţii Apuseni. Aici au fost multe sedii imperiale de unde se gestiona AURUL! Desigur pe mulţi va surprinde, dar asta este realitatea! Zlatna, e totuşi un nume slav! Zoloto egal AUR!  

Întrând în istorie putem descoperi multe aspecte inedite! Minele din jurul Zlatnei au încă ascunse secrete dintre cele mai neprevăzute. Doresc să scriu doar ce am văzut eu, însa vă dau link-ul spre alte informaţii.  

 

http://ro.wikipedia.org/wiki/Zlatna  

 

Referinţă Bibliografică:
Casa de sub Măgulice: EXPLICAŢII / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 622, Anul II, 13 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!