CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Cărţi noi-MARIANA CRISTESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Lazăr Lădariu 
  
Cărţi noi 
  
MARIANA CRISTESCU - „Timpul iubirilor” 
  
„Acum, când totul se năruie în jur, e timpul jertfei de sine şi al iubirilor fundamentale. Calea e lungă şi scara înaltă” – scrie Mariana Cristescu în cele câteva cuvinte „În loc de prefaţă” la noua ei carte, „Timpul iubirilor” (Editura „Nico”).  
  
Un titlu – capcană, oarecum înşelător, într-adevăr, într-un moment al existenţei româneşti, în care, aşa este, „totul se năruie în jur” într-un timp al „jertfei de sine”. De fapt, este o vreme a implicărilor responsabile şi necesar benefice prin dragoste de meserie, inspiraţie, ştiinţa selectării momentelor şi evenimentelor, chemare, talent şi inteligenţă 
  
Mariana Cristescu le are pe toate. Ca scriitor şi reporter de talent şi intuiţie, prin scrisul său, cu ochiul atent la realitate, adică la viaţă, cu inteligenţă, har şi dăruire, şi prin noua ei carte – „Timpul iubirilor” – dovedeşte că scrisul gazetăriei zilnice poate fi şi altceva decât acea spusă argheziană potrivit căreia ziarul şi publicistica ar fi doar acea „scânteie de o zi”. 
  
Sub tutela cuvântului, a imperiului imaginar-creativ, îmbinat cu cel real, al trăirii în griul zilnic, uneori din nevoia fundamentală nu doar a noutăţii, ci a adevărului, înainte de toate, autoarea aşază, de pildă, mizerabilele atacuri dirijate împotriva preacucernicului părinte protopop Gheorghe Nicolae Şincan, după un jalnic, penibil, prostesc şi nedemn scenariu. În aceeaşi nelinişte continuă include „blestemul aurului de la Roşia Montană”, cu interesele şi sforăriile din jurul ei în veşnicele tensiuni ale prezentului. O tensiune personală implicată, total, în spaţiul cunoaşterii publice a dinamicii realului. 
  
Diferenţierile de teme, abordate cu judecăţi favorabile şi, uneori, nefavorabile, se succed în paginile despre Înaltul Domn, de strajă Basarabiei – Mihai Eminescu, despre Nichita Stănescu, Armata Română, Radu Golban, Vida Gheza, despre „anonima nesemnată” sau vreme când bufonii devin eroi, despre Ceardaşul care se joacă la Cotroceni, în timp ce, în Transilvania, ungurii pregătesc un martie... autonomist, dar şi despre cei care îşi uită istoria, mereu în vâltoarea viforelor, şi care riscă să o retrăiască, din păcate. 
  
Receptarea raportului dintre viaţă şi literatură, cu inteligenţă, incisivitate, promptitudine şi asumare, sinonimia cu responsabilitatea cuvântului scris într-o Galerie Gutenberg, în care noi, gazetarii, suntem mereu în salopete de lucru, fac parte din acea estetică a receptării, cuprinzându-i pe Tudor Vladimirescu, pe Nicolae Bălcescu, Mihai Viteazul, Aurel Vlaicu, dar şi evenimentele dramatice de la Târgu-Mureş, din martie 1990, istoria cea „ascunsă în beci”, craniile de cristal, trăirea în legendă. 
  
Într-o dinamică a semnificaţiilor şi a demersurilor tipologice se situează acei români pentru un Nobel: Mihail Diaconescu, Florentin Smarandache, Mihai Prepeliţă, dar şi umbrele slugărniciei Guvernului român în faţa obrăzniciilor autonomiste, peste care trece raza de aur a „Punţilor de lumină într-un veac cu noapte mare”.  
  
Noua carte a Marianei Cristescu, „Timpul iubirilor”, în devălmăşiile unui timp prezent, reconfirmă o reală personalitate în domeniu, cu sentimentul deplin al clipei reîmbogăţite de acea necesară vocaţie salvatoare. Mai ales în ziua de azi, când tot mai mult se adeveresc cuvintele poetului Grigore Vieru: „Ca să fii român trebuie să poţi!” 
  
Felicitări! 
  
LAZĂR LĂDARIU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cărţi noi-MARIANA CRISTESCU Timpul iubirilor / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 976, Anul III, 02 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!