CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Poezie > Familie >  

CARTEA CU PRIETENI XXI-AUTORI BUZOIENI

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ARTICOL PRELUAT DIN ZIARUL OPINIA BUZAU
* Buzoienii şi-au lansat volumele din colecţia „Opera Omnia” şi vor fi incluşi într-o antologie de lux, care se va lansa la Bruxelles  
Debutul zilelor „V. Voiculescu” a coincis ieri cu lansarea volumelor „opera omnia” aparţinând poeţilor buzoieni Marin Ifrim şi Nicolae Pogonaru. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa cunoscutului scriitor Casian Maria Spiridon, redactorul şef al „Convorbirilor Literare” şi preşedintele USR Iaşi.  
Beneficiind de o grafică deosebită impusă de Editura „Tipo Moldova”, cele două volume de versuri sunt două „bijuterii” care ar face cinste oricărui autor.  
„Colecţia Opera Omnia înseamnă poezia românească contemporană. Ne-am propus ca într-un timp scurt să cuprindem 150 de autori. Special la aceste volume este că fiecare autor va face parte dintr-o antologie, o colecţie de lux, cu traducerea a cinci texte în franceză, engleză şi germană, antologia urmând să fie lansată la Bruxelles”, a declarat şeful Editurii „Tipo Moldova”, Aurel Ştefanache.  
Motivul după care au fost aleşi cei doi pentru includerea în prestigioasa colecţie îl constitue, potrivit editorului, „creaerea a două universuri poetice extraordinare” şi faptul că sunt membri în Uniunea Scriitorilor. În ceea ce priveşte valoarea poeţilor, buzoienii prezenţi în sală au desfăşurat un adevărat maraton de prezentări elogioase, începând de la descrieri ale creaţiei şi până la amintiri din anii petrecuţi împreună în diferite cenacluri.  
„Când simţi că nu te mai poţi depăşi, trebuie să te opreşti”  
Fostul „copil teribil al poeziei buzoiene”, măcinat de subiecte precum „decepţia vieţii şi eşecul artei”, Marin Ifrim avea să mărturisească celor prezenţi că nu şi-a dorit să devină scriitor.  
„Nu am crezut că voi avea vreodată o asemenea carte. Eu nu am vrut să fiu scriitor, ar fi fost mai bine să tipăresc eu cărţile altora... Am ajuns aici din greşeală, pentru că mi-a plăcut să citesc. Îmi amintesc cum venea tatăl meu să îmi stingă lumina şi mă găsea citind sub plapumă. E adevărat că citeam ce îmi plăcea mie şi nu ce mi se dădea de la şcoală. Mă întreabă lumea de ce nu mai scriu poezie şi m-am oprit la publicistică. Mi-am jurat pe la vreo 45 de ani că, după ce împlinesc 50, nu mai scriu versuri. În clipa în care simţi că nu te mai poţi depăşi şi te tot repeţi, trebuie să te opreşti. În schimb, publicistica face parte din hemoglobina mea; voi scrie până văd toată politica românească în Marea Neagră”, a declarat Marin Ifrim.  
„Aveam mâncărici la limbă din tinereţe; de aceea m-a anchetat Securitatea trei luni”  
Celălalt buzoian a cărui volum a luat ochii prietenilor din sală, Nicolae Pogonaru, a fost prezentat drept „insurgentul” care „desfigurează metodic faţa realului”, un poet cu o „lirică hiperbolică”, anecdotic, care exprimă o revoltă prin care „discreditează confortul modern”.  
„Am fost luat puţin pe neprăgătite de apariţia acestui volum. Eu tocmai strângeam texte pentru a scoate o carte nouă cu titlul . A trebuit însă să folosesc acum titlul pentru acest volum din colecţia Opera Omnia. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine în evoluţia literară şi le spun celor care mă numesc un autor acid că am avut mâncărici la limbă încă din tinereţe, motiv pentru care am trecut prin trei luni de anchetă la Securitate şi mi s-a retras şi bursa de student”, a declarat Nicolae Pogonaru.  
 
„Păcat că Voiculescu nu are festival la Buzău”  
Redactorul şef al „Convorbirilor literare”, Casian Maria Spiridon, publicist de numele căruia se leagă peste 30 de titluri de poezie şi eseu, şi care a fost tradus în aproape toate limbile , de la chineză până la poloneză, a adus în discuţie obligaţia buzoienilor de a organiza un festival cu numele lui V. Voiculescu.  
„Este mare păcat că cel care a pus Buzăul pe harta culturală a ţării nu are aici un festival cu numele său. Este unul dintre scriitorii de sertar ai României, un om care după moartea soţiei este repudiat de comunişti, închis pentru cinci ani. Voiculescu a avut şansa de a fi remarcat din start, iar George Călinescu îl considera unul dintre cei mai importanţi scriitori români. Să ştiţi că el a luat-o înaintea sud-americanilor cu realismul magic. În 93 l-au făcut membru post-mortem al Academiei, dar este o reparaţie aproape neimportantă. De aceea ar trebui să facă ceva colegii mei de la Buzău pentru promovarea unui festival”, a declarat Casian Maria Spiridon.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
CARTEA CU PRIETENI XXI-AUTORI BUZOIENI / Ioana Voicilă Dobre : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 295, Anul I, 22 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ioana Voicilă Dobre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Voicilă Dobre
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!