CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Stihuri > Mozaic >  

CARTEA CU PRIETENI (VII) - MIHAI LEONTE

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ioana Voicilă Dobre - Poeta anotimpurilor

 
Poezia feminină din toate timpurile a fost şi a rămas plină de sensibilitate. Este şi cazul creaţiilor poetice ale Ioanei
VOICILĂ DOBRE. Se pare că scrisul l-a avut înnăscut şi asta se vede prin atracţia de a participa în toate etapele vieţii la
activităţi literare fiind o prezenţă activă la cenaclurile literare pe unde a învăţat, a locuit şi muncit. Natura este prezentă în foarte multe creaţii, aceasta fiindu-i cunoscută. Nu consider că este necesară nominalizarea creaţiilor prin care tablouri peisagistice sunt redate prin
minunate măiestrite versuri. Abordarea unui stil liber în creaţii este ceva specific pentru creaţiile acestei poete, dar nici forma clasică nu îi este străină. Natura se înterpătrunde cu fiinţa umană în majoritatea creaţiilor, făcându-le astfel mult mai atractive şi deosebit de curajos surprinse. Anotimpurile devin fiinţe care se personalizează printr-o cromatică specifică. Toamna devine o doamnă distinsă împodobită cu bijutierii de fructe, frunzele devin veşminte preţioase, iar ca distincţia să fie deplină, paşii sunt măsuraţi, iar privirea îi este blajină.
Imaginea iernii este ca fiind sora toamnei care vine peste câmpii cu plăpumi albe, care să acopere frunzişul toamnei. Iarna este o femeie furioasă şi geloasă. Primăvara este frumoasa transformată în acea tânără cu palme de flori şi împodobită cu acele creaţii ale naturii pe care le ignorăm cu inocenţă. Citind creaţiile Ioanei, revăd tabloul lui Sandro BOTTICELLI (1445-1510) cu acea ,,PRIMĂVARĂ”
încântătoare! Dar primăvara este şi simbolul iubirii de viaţă, de tot ce este frumos devenind o subtilă sau comună metaforă. Dragostea şi iubirea a devenit un subiect omniprezent. Devenită mamă, desigur că iubirea se răsfrânge şi asupra fiilor săi. Invocarea dorului acel cuvânt intraductibil în alte limbi ca fiind un crai, venind odată cu razele Lunii, doamna nelipsită în poezie. Acest crai pare să fie o nouă înfăţişare a celebrului zburător creat tot de un român. Fericirea poetei vine la ea fără un motiv anume, în tăcere, împlinindu-i visele.
Pentru Ioana viaţa rurală este ceva foarte normal, fiindcă vacanţele le petrecea la sat unde mediul natural îi era prieten, câmpia fiind ,,liniştea supremă,, iar lanurile devenind ,,culmea bucuriei,, de unde ne creşte nouă pâinea cea de toate zilele. Aici în ,,casa bătrânească,, unde este sanctuarul copilăriei, unde oaspeţii sunt primiţi cu dragoste şi respectul specific satului românesc. Mai sunt multe de spus despre creaţiile Ioanei VOICILĂ DOBRE, viitorul va descoperi desigur alte valenţe ale acestei distinse creatoare de frumos. Ca orice poetă care se respectă nu îi lipsesc visele şi iluziile, cuprinzând acele dorinţe magice pe care numai poezia
ţi le poate aduce. Poate aceste rânduri nu aveau să fie scrise, dacă nu eram fermecat de scrierile Ioanei, în care am găsit unele asocieri cu satul meu natal din ţinutul Moldovei lui Ştefan, situat în apropierea municipiu Fălticeni.  
Distinsă Ioana mergi înainte, scriind mereu tot ce sufletul tău sensibil îţi va dicta. Sunt sigur că cititorii tăi te vor aprecia aşa cum meriţi, pentru creaţiile tale minunate.  

Eseu scris de Mihai LEONTE,
Un anonim printre poeţii care îţi doreşte mult succes în viitor.
Moldova Nouă 22 ianuarie 2010  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
CARTEA CU PRIETENI (VII) - MIHAI LEONTE / Ioana Voicilă Dobre : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 251, Anul I, 08 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ioana Voicilă Dobre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Voicilă Dobre
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!