CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Stihuri > Mozaic >  

CARTEA CU PRIETENI (VI)- ION BUCIUMAN

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CUVANT INAINTE

Ioana Voicilă Dobre vine sfioasă şi cutezătoare, după mai multe popasuri antologice şi ajunge până la noi, pentru a-şi face loc încet şi confortabil, printre culorile curcubeului, cu această carte de autor. Pentru motive bine întemeiate, fata asta, şi-a ales fanta de lumină dintre verde şi albastru. În acest spaţiu de har şi descântec, poetesa îşi deschide sufletul pentru a ne da ocazia să-i admirăm freamătul transparent-diafan al creuzetului literar şi zborul senin spre esenţele cumpănite şi simple ale trăirilor ei artistice. Cartea de faţă este partea materială şi tangibilă a sufletului ei de albină perenă şi consecventă propriului crez literar, presărat câte puţin în fiecare rostire atinsă de lumina argintie a versului.
ÎNTRE VERDE SI ALBASTRU-(Ioana Voicilă Dobre) găseşte loc suficient pentru a-şi declama gândurile îmbibate de iubire, precum şi pentru a-şi întinde cearceaful violaceu-liliachiu al aşteptării şi speranţei. Gâlgâie vara aici, ca într-o felie de pepene spintecată, proaspăt şi se scutură petalele florilor de nu-mă-uita, pregătindu-se să-şi nască bobiţele năzdrăvane ale rodirii bine temperate.
ÎNTRE VERDE ŞI ALBASRU este un loc de rugăciune luminoasă şi limpede, pentru momentele de singurătate şi aducere aminte a visurilor, fie neatinse şi reci, fie deschise prea demult pentru a mai fi proaspete şi răcoroase. Oricum, aici este locul reluărilor cu încetinitorul a fazelor de interes major, sau ale noilor începuturi mai fecunde şi mai promiţătoare.
Deşi ne-am aştepta ca ÎNTRE VERDE ŞI ALBASTRU să nu fie loc pentru trăirile alb-umbrite ale iernii, sau pentru ocrul viu şi îmbelşugat al toamei încărcate de bine, Ioana Voicilă Dobre este binecuvântată cu un dezvoltat sentiment al abundenţei, aşa că anotimpurile nu mai trebuie să stea la coadă, la intrare. Deşi cele două culori sugerează vara cea senină, până la urmă se găseşte loc pentru fiecare parte a anului în 365 de culori şi nuanţe.
Dincolo de toate şi mai presus de orice, ÎNTRE VERDE ŞI ALBASTRU, Ioana Voicilă Dobre îşi cântă iubirea. Îngână ca o turturea senină ca zarea şi se frământă ca o columbă albă ca laptele, în strofe de dor generos şi atins de aşteptare.
,, Poate că aerul nu mai miroase a crini sau lăcrămioare,/ poate că timpul a aruncat parfumul acesta dulceag odată cu iubirea noastră./ Poate că...între verde şi albastru cititorul îşi va găsi măcar o singură dată propriile linişti pentru care merită să parcurgă toată această distanţă la pas, dus-întors.
Merită!

Ion Buciuman, realizator „Poezia Speranţei”, SperanţaTV.  
Referinţă Bibliografică:
CARTEA CU PRIETENI (VI)- ION BUCIUMAN / Ioana Voicilă Dobre : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 251, Anul I, 08 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ioana Voicilă Dobre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Voicilă Dobre
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!