CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Capcanele destinului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Voichiţa Pălăcean VEREŞ 
  
CAPCANELE DESTINULUI, DE IOAN HENTEA  
  
(Editura Napoca Nova, Cluj-Napoca, 2012) 
  
Ioan Hentea, un spirit ales, a avu privilegiul de a se naşte nu doar într o familie frumoasă – cea a notarului din frumosul sat de pe malul râului Mureş Noşlac, dar şi sub norocoasa constelaţie a balanţei. 
  
Adevărat creator al unui „Zodiac de vise“, precum însuşi se mărturiseşte, Ioan Hentea caută, prin versurile sale, „Efigii ale purităţii“, întrucât dorinţa i de taină este „să strâng lauri în umbra credinţei“, astfel încât cel mai recent volum al său de poezie, Capcanele destinului, se constituie în sinteza unei filosofii de viaţă.  
  
Aflat în al nouălea deceniu de existenţă – o existenţă rodnică şi frumoasă, în pofida nenumăratelor piedici pe care destinul şi istoria implacabilă i le au pus în cale –, poetul se află la ceasul bilanţurilor. Ştie că nu se poate sustrage vârstei biologice, însă, spre a compensa mulţii ani din documentele de stare civilă, îşi păstrează spiritul tânăr. Iubeşte cu aceeaşi pasiune şi se bucură ca un copil nevinovat de venirea primăverii, de ciripitul păsărelelor şi parfumul florilor... În acelaşi timp, mare parte din energia sa este închinată Celui de Sus: „trupul să mi-l scalzi în baie de lumină,/ Să am parte de linişte şi pace/ Şi sufletul cu trupul să se-mpace.// Să pot urca pe piscurile fericirii,/ Să am în inimă dreptatea Ta şi patima iubirii“. 
  
Balanţa ţine în echilibru dragostea pentru familia de suflet şi pentru familia în care s-a născut. Astfel, doamnei Ludmila, soţia sa, „Aceeaşi fiinţă blândă, diafană,/ ( ... ) fiinţa bună de s o pui pe rană“ , îi închină versuri pătimaşe, în timp ce părinţii sunt surprinşi în ipostaze din care răzbate deopotrivă admira ţia şi profundul respect: „O, mamă dulce, ca fagurul de miere, / Cum puţine au mai fost sub Soare,/ Tu ne ai dat din marea ta putere/ O forţă şi o iubire făr asemănare“ (O, mamă dulce); „De când al meu părinte plecat a la Cer/ ( ... ) nu e zi să treacă fără de mari regrete/ Şi nici să ncerc a dezveli un vechi mister“ (Tata – întru aducere aminte). Durerea nestinsă a despărţii este alinată doar de credinţa: „Doar vagi speranţe/ a unei reîntâlniri/ în sferele cereşti, / sau dincolo de ele, / Mai potolesc acest nestins dor/ şi lacrimile mele“. 
  
Nostalgia şi melancolia prilejuite de evocări sunt contra balansate de luciditatea cu care poetul realizează portretul clasei politice. În fond, parcurgând tra seul liric din volum, înţelegem de ce a ales autorul titlul Capcanele destinului: ajuns la timpul examenului de con şti inţă din apus, eroul liric realizează că echilibrul interior (stând sub semnul armoniei, al liniştii şi al acordului cu dum ne zeirea) i a fost în permanenţă ameninţat de fenomenele po litice la care a fost martor. Rezistenţa în faţa pericolului de a şi pierde propria identitate i a fost conferită de marea voinţă per sonală; prin voinţă, a reuşit să se menţină în cadrele înal telor valori morale în care a fost educat, astfel încât a ieşit în vin gător din confruntarea cu istoria şi nu a fost nevoit să facă vreun compromis nici faţă de sine, nici în relaţie cu alţii. Cel mai mare ajutor i a venit de Sus, fiindcă – susţine Ioan Hentea – „credinţa [este, n.n.] – stâlpul solid al speranţei,/ Care e mare dascăl ce ne învaţă/ Că totul se poate“. Din păcate, cele două decenii trecute de la instaurarea democraţiei în ţară nu i-au împlinit speranţele în mai bine, aşa că fenomenul politic românesc îi lasă un gust amar şi îi blochează şansa de a întrezări mai-binele la care spera. Ciclul final al cărţii, Satirice, este, din această cauză, aproape în totalitate închinat aleşilor noştri care nu încetează să ne dezamăgească. 
  
Capcanele destinului este o carte de suflet; poetul se confesează cu sinceritate cititorilor, împărtăşindu-le valorile morale în care crede, năzuinţele sale, durerile ce i-au marcat existenţa, dar şi dragostea nemărginită pentru oameni şi pentru dumnezeire. Vibraţia lirică atinge de multe ori pragul extremei emoţii, iar vorbele simple, rostite din inimă constituie atuuri importante în a transforma lecturarea sa într-una atractivă şi memorabilă! 
  
Voichiţa PĂLĂCEAN VEREŞ 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Capcanele destinului / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 706, Anul II, 06 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!