CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Versuri > Farmec >  

Cântarea României...

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

de Alexandru Russo

Recitesc acum, a câta oară ? şi de ce oare?, acest poem în proză, „ una din cele mai splendide opere pe care le-a produs spiritul românesc- Cântarea României”, scrisă de Alexandru Russo, basarabean de origine, în anul 1830, departe de ţară, pe când se afla la studii în Elveţia, în Institutul lui Francois Naville din satul Vernier de lângă Geneva.
După cum se aminteşte în prefaţa cărţii , „Cântarea României a fost compusă în limba franceză ... şi tradusă în româneşte în două rânduri: odată de marele istoric Bălcescu şi altă dată chiar de autorul ei...
Până acum adevăratul text al ei nu era cunoscut, iar cel cunoscut- al lui Bălcescu- costă scump ca să-l citească oricine. Acum ambele neajunsuri se înlătură...adevăratul text care este al Cântărei României este acela ce urmează”, publicat de către Biblioteca Populară „Minerva” ( anul 1908, ediţia a IV-a) în traducerea autorului, şi cuprinde 65 de capitole, imnuri închinate pământului românesc.
„Care e cea mai mândră decât tine între toate ţările semănate de Domnul pe pământ?”
„Patria e aducerea aminte a zilelor copilăriei..., coliba părintească cu copaciul cel mare din pragul uşii, dragostea mamei...plăzmuirile inimii noastre...locul unde am iubit şi am fost iubiţi...câinele care se juca cu noi, sunetul clopotului bisericei satului ce ne vesteşte zilele frumoase de sărbătoare...zbierătul turmelor când se întorceau în amurgul serii de la păşune...fumul vetri ce ne-au încălzit în leagăn înălţându-ne în aer...barza de pe streaşină ce caută duios pe câmpie...şi aerul care nicăierea nu e mai dulce!...”
„Nu eşti frumoasă, nu eşti înavuţită?.. N-ai feciori mulţi care te iubesc? N-ai cartea de vitejie a trecutului şi viitorul înaintea ta?... pentru ce curg lacrimile tale?...”
„Deşteaptă-te, pământ român! Birueşte-ţi durerea... E vreme să ieşi din amorţire, seminţie a domnitorilor lumii! Aştepţi oare, spre a învia, ca strămoşii să se scoale din morminte?.. Într-adevăr ei s-au sculat, şi tu nu i-ai văzut... ei au grăit, şi tu nu i-ai auzit... Cinge-ţi coapsa ta, caută şi ascultă... ziua dreptăţii se apropie... toate popoarele s-au mişcat... căci furtuna mântuirii a început... Vezi! cu cât mai mult pleci capul, cu atâta cei nelegiuiţi îşi bat joc de tine şi sug sângele tău... Din a dreapta şi din a stânga piticii şi uriaşii râvnesc la tine, oricât de slabă şi zdrumicată eşti.”
„Cinge-ţi coapsa ta, ţeară română...duhul Domnului trece pe pământ.”
 

Referinţă Bibliografică:
Cântarea României... / Nicolae Nicoară Horia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 397, Anul II, 01 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Nicolae Nicoară Horia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nicolae Nicoară Horia
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!