CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Cânile moare de drum lung şi prostul de grija altuia
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia 
  
Fără nicio aluzie la a-micul Cosmin Dragomir. 
  
( Pamflet) 
  
Nu se ştie dacă unii oameni au împrumutat caracterul şi comportamentul animalelor din vremuri ancestrale, însă, sigur se cunoaşte că unii dintre noi se comportă asemeni câinelui. Acest animal care a devenit stăpânul omului, a făcut ca unii dintre noi să împrumute caracterul acestuia. Astfel de oameni tot latră la lună, pentru a nu se plictisi, s-au la alţi oameni care îşi văd de treabă în drumul lor prin viaţă . Nu ne-ar deranja, vorba aceea, fiecare „animal” are dreptul la exprimare prin limba lui. Însă, atunci când lătratul lor deranjează bunul mers al vieţii noastre ar fi necesar să -i mai lovim cu câte un băţ.Dar...nu facem acest lucru pentru a nu ne amenda cei de la Protecţia Animalelor. Cunoscând faptul că fiecare “pasăre” moare pe limba ei, aşteptăm acest eveniment să se petreacă şi la ... câinele despre care vorbeam .În general îmi plac câinii , mai ales cei dresaţi .Din păcate , majoritatea dintre ei nu au avut norocul să fie...”şcoliţi” . 
  
Îmi pare rău de neînţelegerea “câinelui”, de care fac vorbire, că mă latră degeaba. Au făcuto şi alţi câini , tot degeaba, pe motiv că le-am arătat băţul pe care scria colaboratori cu coteţul pe care se afla firma “Securitate”.Chiar m-au exclus din haită crezând că am făcut vreodată parte din regnul lor. Eroare. Cel de care fac vorbire, fiind câine, pe dealtă parte, nu are cum să înţeleagă libertatea omului de a se asocia cu cine doreşte .Chiar să înfiinţeze organizaţii profesionale. Întotdeauna diversitatea conduce spre progres.Doar,nu o să rămânem la un singur partid unic . 
  
În aceste condiţii îi scriu “prietenului” meu “javra”, să latre pe la alte case ,dacă nu are ceva mai bun de făcut . Mai bine ar fi să nu mai latre, căci nimeni nu-l bagă în seamă . Dacă ar fi fost un câine de circ ,cu o operă în spate, ar fi altceva . Se pare că , mai nou , cochetează cu “scârţa ,scârţa pe hârtie”, însă , întotdeauna i-au ieşit nişte schelălăituri jalnice . Iar unele ziare au scris că personajul nostru, îi place să amuşineze sexul masculin al unor dulăi de prin “Ţara Vrâncioaiei “. 
  
Nu doream să mă cobor până la nivelul acestei javre care mă latră de câţiva ani încoace, dar am făcuto dintr-o necesitate practică : să-i arăţi câinelui nuioaua atunci când scapă din lesă şi muşcă . 
  
Fiind javră nu are de unde să cunoască proverbul românesc:”Câinii latră,ursul merge.”Însă, se pare,în incoştienţa acesteia , practicarea ideeii ”calomniază,calomniază,că tot rămâne ceva”, poate să aibă efect . 
  
Îm pare rău de timpul pierdut cu răspunsul la lătratul... javrei .Insistenţa acesteia m-a împins la un răspuns. Poate v-a înţelege, într-un final, proverbul “Zgâlţie lesa să priceapă câinele”, sau “Bate şaua să priceapă iapa”. Păcat că nu este iapă, ar fi fost mai înţelept . Oare, mă întreb, javra noastră ştie să citească ? 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cânile moare de drum lung şi prostul de grija altuia / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 227, Anul I, 15 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!