CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  
Autor: Dorina Şişu         Ediţia nr. 205 din 24 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Când vom învăţa tăcerea? Autor Viorel Ploeşteanu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

Orbecăiam năuc pe internet. 

Mă născusem cu o deficienţă, cred. Nu, nu aveam chelie. Sau, cine ştie, oi fi avut când am dat prima oară mâna cu lumea. Vorba vine, lumea. O lume mică, acolo, cam ce putea să fie într-un salon de naşteri, adică domn doctor, donşoara asistentă şi ajutorul de primar, zvonacul, ăl de împrăştia veştile dinspre primărie în satele comunei. 

Se nimerise pe la dispensar, fiindcă era o iarnă grea în februarie ' 72, d-aia nici nu mai ajunsese mama, a, da, era să uit, era şi mama în lumea aia mică în care tocmai intrasem, de fapt ieşisem, mă rog, ideea e tot aia, deci după cum spuneam, din cauza iernii grele mama nu mai ajunsese să mă nască la unul din oraşele apropiate, respectiv Roşiorii de Vede sau Turnu Măgurele, pentru Alexandria ar fi trebuit să mai număr vreo 30 de km şi se oprise la dispensarul comunei Călmăţuiu, iarnă din cauza căreia şi zvonacul intrase la dispensar din două motive, unul să se mai încălzească, el fiind mai tot timpul pe drumuri, nu avusese timp să-şi strângă lemne pentru iarnă şi fiind mai ruşinos din fire nici primarului nu-i ceruse şi a doua, să dea veste în sat că născuse Tanţa, nora lui Dovleac, văzuse cu ochii lui, băiat făcuse, dolofan, sănătos şi nu chel, că neamu' ale Dovleac nu se pomenise chelie, deci nici motiv de gâlceavă nu va fi. 

Zic că orbecăiam pe internet în căutare de reviste literare. 

Toţi ameninţă cu frumosul, refugiu al artelor, al bunei cuviinţe, al sufletelor sensibile, al sferelor înalte etc. Fâs! Vorbe pe care nici ei nu le cred sau le-or fi crezut atunci când visul lor nici nu spera să se materializeze. Aceste site-uri literare sunt mici imperii, conduse în mod firesc de imperatori ( câţi dintre noi n-om fi visat odată să conducem propria noastră lume!), care au nevoie de gloată, poporul aservit şi de aparat administrativ ( altfel cum ţii sub control poporul?). 

Cum este şi firesc toate aceste imperii se conduc cam după aceleaşi principii, reacţie firească a stadiului în care a ajuns societatea mondială, însă fiecare are particularitatea lui, raportată la mentalul grupului conducător, grup care deseori schimbă gândirea însăşi imperatorului. 

Aşa ia naştere o mică dictatură. 

Acolo unde există o fărâmă de putere apare şi dorinţa de a o folosi în interes propriu. Sau nici măcar. Este numai plăcerea de a-ţi demonstra că ai putere şi dispui de ea după bunul plac. Celorlalţi nu prea le pasă, pentru că, deocamdată, nu a apărut şi îngrădirea libertăţii de mişcare între imperii. Poate şi pentru că aceste imperii apar ca ciupercile după ploaie. 

Cine sunt aceste victime ale exerciţiului de putere? 

O categorie ar fi mitocanii. Corect, ăştia trebuie extirpaţi din orice comunitate literară. Libertatea ta nu are voie să-mi lezeze libertatea mea. 

O altă categorie ar fi compusă din cei care prea îşi dau frâu liber ideilor intime. Ei, asta deranjează, domnule! Cum adică, dumneata gândeşti? Şi te mai şi exprimi? Asta se cheamă îngrădirea libertăţii de expresie şi nu se face. 

A treia categorie de victime o reprezintă cei care au tupeul să-i spună unui membru al aparatului central, precum Cocoşilă, că e prost. Ei, nu chiar aşa, dar să nu fie de acord cu respectivul. Păi, asta este aproape crimă de lezmajestate! Jos cu instigatorul! Sus cu Republica! 

Se mai creează curente în aceste imperii, gen francafoni, francmasaji sau thaimasaji, tajmahali, mă rog, fel şi fel de simpatii şi vai de fundul celor care, nu că au alte gusturi, dar au ceva împotriva simpatizaţilor de către aparatul central. 

Delete! Textul. Şi dacă nu se potoleşte, delete şi autorul. 

De ce n-or înţelege ei că nu cuvintele fac răul pe lume ci atitudinea oamenilor împotriva născătorilor de cuvinte? 

Vorba combate-o cu vorbe. Dacă n-ai argumente las-o-n pace, că, dacă nu-i o vorbă mare, oricum nu o aude nimeni, iar dacă e chiar mare, apăi musai trebuia rostită. 

Aceste imperii sunt clădite pe cuvânt. Distrugând cuvintele ele îşi sapă propria temelie. 

Când o să învăţăm să răspundem ideilor cu idei sau, dacă nu ne regăsim în ele, pur şi simplu să tăcem? 

 

24 iulie 2011 

Autor Viorel Ploeşteanu 

Dublin - Irlanda 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Când vom învăţa tăcerea? Autor Viorel Ploeşteanu / Dorina Şişu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 205, Anul I, 24 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dorina Şişu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorina Şişu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!