CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Cand grija Ta ma-nvaluie...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Acum o săptămână, când mă gândeam la Crăciun, îmi aminteam doar durerea din viaţa mea...nopţi de Crăciun, din ani şi ani, când adunam sticlele de wisky şi dozele de bere din jurul fotoliului fostului meu soţ...când trebuia să duc un război necurmat cu el...ca să dea muzica mai încet, că nu-i concurs de boxe în bloc...când totul se termina cu discursuri din an în an mai grosolane despre „tată-tu şi soră-ta...” sau cu manele disperate „Dac-aveam şi eu un tată”...urmate de un grohăit asurzitor...în fotoliu...cu saliva trecută de mijlocul cămăşii. Iată Crăciunul din “familia mea”…timp de 11 ani.  

Chiar azi îi scriam unui prieten, cu sinceritate, că cel mai bun lucru pe care l-am făcut, pentru mine, a fost să divorţez. „De ce m-am căsătorit cu un astfel de om?” „Pentru că a ştiut să-şi ascundă adevărata faţă, până după nuntă.” „De ce n-am divorţat mai repede?””Pentru că, trăind într-o societate conservatoare, nimic nu e mai blamabil decât...divorţul.” „Niciodată nu-i numai unul vinovat!”... mai filozofează şi azi câte unul/una.  

Dar Dumnezeu mi-a văzut suferinţa...şi răbdarea...şi umilinţa...şi m-a salvat. A câta oară, Doamne? Din câte mici şi mari primejdii?  

Adevărul e ca niciodată nu m-am temut, când L-am ştiut alături...ori chiar în mijlocul inimii mele. În plină furtună, visam raza de soare. În rătăcire, vedeam limanul.  

Unul dintre oamenii frumoşi, sufleteşte, şi tot aşa...încercat...însă în alte „focuri”... e...(să-i zicem) Deny. Provenit dintr-o respectabilă famile de creştini, din Timişoara, acest tânăr a fost purtat de viaţă, de dorinţa de a cunoaşte şi de a se desăvârşi, prin mai multe ţări ale lumii. Cel mai mult a stat în Germania şi în Spania. Nu ştiu sigur ce a îndurat printre străini, fiind din firea lui mai sensibil...deşi vrea să pară dur...şi este, verbal...dar n-a fost situaţie dificilă în care să-l văd şi să nu se abandoneze pe sine pentru a-l rezolva pe cel în nevoie...”Căci Dumnezeu va lucra şi-n dreptul lui.”  

Tatăl său, când îi vin în casă fraţi, îl apără/îl scuză, cu durere: „Lasă, frate, că fiul meu nu este încă...cu Domnul!”  

Deny ştie asta şi, cu toate că ţine foarte mult la tatăl lui, la familia lui, la biserica din care s-a desprins...îmi povesteşte „ că nu se simte pregătit sufleteşte pentru acest pas. Când îl voi face, va fi pentru totdeauna şi în adevăratul sens. Un creştin doar cu numele e o ruşine mai mare decât unul care se caută pe sine.”  

Eu sunt ortodoxă...sunt cu 9 ani mai mare decât el. El zice că nu aparţine niciunei biserici...dar n-am auzit pe nimeni vorbind mai pătimaş şi mai documentat despre fiecare eveniment al vieţii...pe care Biblia să nu-l creioneze...undeva, cumva. Pentru fiecare pasaj biblic ştie să facă pertinente corelaţii cu orice altă religie...cu filozofii noi şi vechi.  

De ce se teme? Nu ştiu. Eu trăiesc întru Hristos cu naivitatea şi bucuria sinceră a copilului. El vede altfel credinţa...ca pe un legământ statornic şi responsabil...până peste marginile omenescului.  

Nu suntem sfinţi...suntem oameni! Suntem supuşi păcatului...mai alunecăm...dar putem fi iertaţi, prin scump sângele mielului.  

Acum, în Ajun de Crăciun...şi-mi aduc bine aminte, că şi înainte de Înviere, a făcut în aşa fel încât să ne găsim, dar să avem şi răgazul pentru o frumoasă lectură biblică.  

Efectul a fost cel scontat. Am plecat acasă senină, cu inima deschisă pentru a mă bucura de sfânta taină a naşterii Domnului. După trei ani...întunecaţi de amintiri...am făcut un brad frumos şi luminos.  

“Crăciun fericit, C!....lângă brăduleţul care sunt sigur ca are cele mai luminoase beculeţe, de la bucuria ta.”…aşa mi-a scris M., amicul şugubăţ.  

Aşa a fost şi de Paşte…nu ştiu cum s-a făcut, că tot aşa m-am găsit cu Deny. Şi atunci mi-a citit ceva frumos şi senin, de am plecat ca o amforă la Înviere…şi chiar am lăsat să mă umple bucuria, până în adâncul inimii.  

Cât de frumos poate fi, Doamne, când Te simt cum lucrezi în oamenii din preajma mea!  

Ce taină şi ce misiune i-ai dat şi lui Deny…că apare doar în momente de acest fel? De ce reuşeşte în mine ceea ce pentru el însuşi nu poate? Sau nu sunt eu însămi vrednică să fac acelaşi lucru pentru el?  

E un dar sau o mustrare omul acesta în viaţa mea?  

Dă-mi, Doamne gândul cel bun…căci grija Ta mă-nvăluie!  

Timişoara, 25.12.2010 Corina-Lucia Costea
 

Referinţă Bibliografică:
Cand grija Ta ma-nvaluie... / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 56, Anul I, 25 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!