CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Confluenţe Româneşti         Ediţia nr. 383 din 18 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Când dragostea de viaţă învinge dorul de acasă
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

'Exilul Românesc la mijloc de secol XX' oferă un foarte interesant periplu în lumea celor care au ales să trăiască într-o altă ţară decât cea natală. Şi eu fac parte din această categorie, şi eu m-am simţit exilată din România ceea ce bineînţeles că mi-a trezit un interes imediat faţă de această lectură. Dar cartea domnului Octavian Curpaş m-a făcut să văd cât de diferite în formă, dar asemănătoare în esenţa sunt majoritatea acestor experienţe.

Un prânz cu Nea Mitică declanşează o avalanşă de povestiri emoţionante prin felul în care suntem lăsaţi să pătrundem în viaţa unor oameni care au avut curajul sau poate doar nevoia de a-şi căuta fericirea în afara graniţelor în care s-au născut.

M-am simţit cuprinsă de nostalgie citind poveştile lor, devenind mai conştientă şi de povestea mea. Când te muţi într-o altă ţară, oricât de mare e bagajul cu care pleci (şi de cele mai multe ori aceasta nu este o opţiune), tot nu ai cum să iei totul cu tine. Îţi lipseşte mereu ceva. Dar acesta este până la urmă şi motivul pentru care pleci. 'Traieşte clipa' devine mai mult decât un clişeu auzit de o mie de ori. Rişti să rămâi între două lumi dacă nu o faci. Şi cu toată conştiinţa mea că Pământul ne aparţine tuturor în egală măsură, dezrădăcinarea fizică de un teritoriu crează confuzie. Dar numai uitând cine suntem, ne putem reinventa. Eu cred că orice om ar trebui să locuiască măcar un an într-o altă cultură decât cea în care s-a format. Procesul de adaptare crează o altă dimensiune în care individul suferă o expansiune a sufletului şi a minţii. Dar suferă... în Statele Unite şi o expansiune a corpului uneori… Umorul este în orice caz cel mai sigur colac de salvare. Şi umorul romanului 'Exilul…' este esenţial în temperarea afectului cititorului sensibilizat de empatia cu aceste personaje complexe şi pline de o viaţă grea, dar trăită din plin.

Cartea este fascinantă pentru că prezintă destinele unor oameni care au fost nevoiţi să lase în urmă tot ce agonisiseră până când au luat decizia de relocare. Şi când te afli în această situaţie, te agăţi mult mai puternic de orice amintire. Orice sentiment devine mai pregnant şi fiecare experienţă mai importantă. Mulţi dintre cei care pleacă ajung să-şi aprecieze ţara mai mult decât cei care rămân. Poate şi dintr-un ciudat sentiment de vină. Dar înveţi să te bucuri de ceea ce îţi creezi acolo unde trăieşti.

Aşa cum mă bucur eu că l-am cunoscut pe domnul Octavian Curpaş şi că am avut onoarea să citesc această carte cu suflet şi să va împărtăşesc modul profund în care m-a atins şi a rezonat cu mine, sperând să va trezesc şi interesul dumneavoastră de a călători alături de aceste personaje, indiferent de locul de unde veţi porni în această aventură.

Maria Roman - actress

New York, USA
 

http://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com  

Referinţă Bibliografică:
Când dragostea de viaţă învinge dorul de acasă / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 383, Anul II, 18 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!