CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Camelia Tripon         Ediţia nr. 1206 din 20 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Camelia TRIPON - SĂRBĂTOAREA LUMINII: GAUSS ŞI PAŞTELE ORTODOX*
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În noaptea de Înviere preotul ne îndeamnă: „Veniţi să luaţi lumină!”; apoi unii credincioşi merg la mormintele celor dragi pentru a duce lumină.  
 
Anul acesta se împlinesc 159 de ani de la moartea savantului Carl Friedrich Gauss (1777-1855) şi trei ani şi o lună de când Papa Ioan Paul al II-lea a trecut Porţile Cerurilor. Să le dăm lumină prin gândurile noastre. Poate nu întâmplător numele Wojtyla cu Voicilă care a fost purtat de mulţi boieri moldoveni. Aşa cum poate nu din întâmplare Nostradamus scria că poporul român de pe paralela 45, Mesopotamia Europei, a fost şi va fi strălucitor.  
 
Poate nu întâmplător germanul Gauss a descoperit formula de calcul a zilei în care se sărbătoreşte Paştele: 4 aprilie+X+Y (unde X şi Y se calculează în funcţie de an) - şi care pentru anul acesta este 27 aprilie, iar pentru anul viitor este în 19 aprilie. Unii vorbesc de un fenomen unic, de aprindere a unei candele sau lumânări în Ierusalim doar în timpul slujbei ortodoxe de Înviere. Poate nu-i o întâmplare că în 1964 s-au întâlnit pe Muntele Măslinilor Patriarhul ecumenic Athenagoras (aromân după mamă) cu Papa Paul al VI-lea, iar un an mai târziu au ridicat reciproc anatemele care au fost spuse la Marea Schismă din 1054.  
 
Poate nu întâmplător Papa Ioan Paul al II-lea (numit de unii Papă al Soarelui) s-a născut în timpul unei eclipse şi a venit în România cu trei luni înaintea unei eclipse totale de soare pentru a întări binecuvântarea pentru construirea Bisericii Întregirii Neamului, rebotezată Biserica Mântuirii Neamului - ceea ce a dus la întârzierea construcţiei, căci pământul a „fugit” de temelia ei. Ca Biserică a Întregirii Neamului, reprezintă acoperişul (dach în germană, dak în olandeză) pentru neamul întreg (din care fac parte şi românii), mai ales în vremuri tulburi. Mântuirea depinde de fiecare dintre noi - prin faptele bune, prin iubire şi sacrificiu pentru tot ce este pozitiv.  
 
Creştinismul are un mare învăţător, pe Iisus, şi o veneraţie pentru mama lui, pe care Dumnezeu a ales-o. Ioan Paul al II- lea, care a reuşit să reunească şi dincolo de mormânt oameni şi personalităţi diverse, a rostit la Bucureşti două fraze care vin să întărească un destin care încă nu s-a manifestat: „România este Grădina Maicii Domnului” şi „Am venit să contemplu chipul lui Cristos în Biserica voastră”.  
 
După cum se spune în Biblie prima biserică este în sufletul nostru, clădită pe credinţa în Dumnezeu, iar noi suntem cei care locuim în Grădina binecuvântată de El. Actualul Papă, Joseph Ratzinger (ne duce cu gândul la termenul raţiune şi la numelui avocatului Ioan Raţiu care în 1866 s-a opus alipirii Transilvaniei la Ungaria) şi-a ales un nume, Benedict, adică „Bună zicere”; chiar dacă nu are un talent de poliglot, va fi emisarul cuvântului şi al dialogului spiritual în lumina raţiunii şi sub lancea (ger în germană) unui om sincer (gera'de în germană).  
 
Fie ca Lumina de Paşti să cureţe rănile trecutului şi să vegheze viitorul nostru, al tuturor făpturilor din lume - oameni, vietăţi sau lucruri.  
 
* Eseu revăzut şi reactualizat.  
 
Camelia TRIPON  
 
Aprilie 2008-2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Camelia TRIPON - SĂRBĂTOAREA LUMINII: GAUSS ŞI PAŞTELE ORTODOX* / Camelia Tripon : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1206, Anul IV, 20 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Camelia Tripon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Camelia Tripon
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!