CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Fantezie >  
Autor: Cornelia Curtean         Ediţia nr. 644 din 05 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Călătorie în Univers
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Primul planetariu digital HD (high definition) din Europa şi cel de-al treilea din lume functioneaza, la Piteşti, in clădirea Muzeului Judeţean Argeş. Celelalte două se află în Ucraina şi în Italia, dar acesta este singurul situat într-un muzeu. Investiţia a fost suportată de Consiliul Judeţean Argeş, fiind evaluată la 280.000 de euro. Poate gazdui aproximativ 40 de spectatori, inclusiv persoane cu nevoi speciale de deplasare. Mobilierul este proiectat şi realizat special pentru planetariu care dispune de un sistem de climatizare optim şi ecologic.  

Vizită în Univers  

Planetariul este de tip “In Space Systems” (ISS) , are un ecran cu diametrul de 7 metri şi oferă vizionarea unor proiecţii de cinematografie panoramică şi simultană şi de expoziţii virtuale de înaltă definiţie (1900×1900 pixeli), sonorizate cu un sistem audio 5.1 pentru săli de cinematograf. Echipamentul tip ISS 2C HD poate fi interconectat prin sisteme digitale de transport a informaţiei cu echipamente de observare astronomică pentru facilitarea unor proiecţii live de observaţii astronomice făcute oriunde pe Terra. In maxim 35 de minute, iubitorii stelelor pot realiza o calatorie completă prin Univers urmărind mişcările planetelor şi ale stelelor din Cosmos.  

Finalizarea lui a fost posibilă prin stădania a 60 de angajaţi ai firmei fanceze RSA Cosmos, care au finalizat construcţia planetariului in 4 luni. Societatea a fost aleasă în urma unei licitaţii publice internaţionale.  

Este destinat tuturor categoriilor de public, de la 7 la 90 de ani, spre a se înţelege mai uşor primii paşi făcuţi în cucerirea cosmosului.  

Principalele activitati  

Ora de astronomie” – cuprinde noţiuni elementare de astronomie pentru public şcolar de toate gradele);
“Cerul nostru, azi!” – informaţii generale, la zi, despre astronomie pentru public larg;
 

“Universul pentru tine!” – noţiuni medii de astronomie şi date referitoare la simfonia dintre diferitele discipline, concepte şi modalităţi aplicative ştiinţifice folosite în cercetarea Universului oferite prin intermediul unor conferinţe şi ateliere celor care sunt pasionaţi de astronomie  

 

Zilnic este vizitat de foarte mulţi localnici şi turişti, ţinandu-se cont de programările făcute din timp.  

 

Referinţă Bibliografică:
Călătorie în Univers / Cornelia Curtean : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 644, Anul II, 05 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cornelia Curtean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Curtean
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!