CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

Câinele stăpânul omului? Povestire de Titina Nica Ţene
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Câinele stăpânul omului ? 
  
Povestire de Titina Nica ŢENE 
  
Se spune că omul este stăpânul câinelui.sau, “omul e măsura tuturor lucrurilor”, spunea Protagoras din Abdera. Nimic mai greşit, având în vedere şiretenia nevinovată a câinelui. La început intră timid în viaţa omului.Te ascultă privindu-te în ochi. Apoi se urcă în patul tău, în cada de baie, îţi gustă mâncarea, îţi bea chiar berea. Te scoală dimineaţa să îl plimbi. Cel care are câine nu mai observă aceste fapte, fiind orbit de iubirea faţă de patruped.Te-a câştigat. Ai devenit, din clipa aceasta, “cârpa” zdrenţuită cu care se joacă acest animal. Nu mai contează că intră în casă murdar cu mii de microbi, că îl speli în cada în care faci tu baie, că chiar dacă e vaccinat când mergi cu el afară pune botul pe toate mizeriile lăsate de câinii vagabonzi, că are boli pe care poate să ţi le transmită, că are paraziţi, că lasă păr peste tot şi de multe ori hainele stăpânului au păr pe ele, că-i suflă în gură la copilul tău iar noaptea când dormi respiri acelaşi aer cu el. 
  
.Câinele a devenit un membru al familiei. Sau mai degrabă familia ta omenească a devenit membră a familiei canine. Aceasta dacă posesorul de câine are copii. Dacă nu are, am constatat, printr-un sondaj, că deţinătorii de câini nu mai fac copii.El, câinele înlocuieşte dorinţa de avea copii. El este totul. Ba şi mai mult, cei care deţin câini în casă, mai mulţi ani, încep să semene cu câinele la faţă. 
  
Am întâlnit o femeie de 30 de ani care plimba doi câini lup. I-am spus să-i ţină în lesă căci o sperie pe nepoţica mea. Atât mi-a trebuit că am îndrăznit să-i atrag atenţia pentru a respecta legea. 
  
-Ce ai cucoană cu câinii mei!? Nu-i dau pe zece bărbaţi şi pe zece copii! 
  
Am tăcut, ţinând de mână fetiţia, şi-am trecut pe trotuarul de vis-a vis. 
  
Altă dată am îndrăznit să spun unui om care îşi plimba câinii pe sub balconul meu, unde îmi beau cafeaua primăvara şi vara, să ridice mizeria câinelui. Nu a comentat dar timp de trei săptămâni am avut parte de rahatul câinelui chiar în faţa scării blocului. 
  
Începusem să-mi pun întrebări. Să mă îngrijorez, chiar să cred că nu sunt bună la suflet dacă nu suport ca un câine să-mi controleze viaţa. .Noroc că într-o seară la radio am ascultat o emisiune cu un preot. Reporterul l-a întrebat ce crede despre oamenii care pun mai presus , animalele de companie şi mai ales câinele, decât omul. Preotul a spus că Dumnezeu a creat omul după chipul şi asemănarea sa. Cei care deţin câini nu mai gândesc omeneşte, ei gândesc câineşte. Nu zice nimeni să nu iubeşti animalele dare ele îşi au locul lor, nu le urci în cap. De vină sunt şi revistele care fac o reclamă agresivă în favoarea animalelor de companie. 
  
Era seara târziu şi înainte de a adormi m-am liniştit. 
  
Dimineaţa, pe balcon, îmi beam cafeaua cu soţul. Pe trotuarul din faţa balconului am văzut o mămică, de pe scara alăturată, cu un cărucior. În el un bebeluş. De mânerul căruciorului era legat un câine lăţos.  
  
-Unde mergi vecină? Am întrebat-o. 
  
-Mă duc la alergolog. Copilul are alergie la părul câinelui. 
  
-Eu zic să dai câinele la cineva care are curte ...  
  
-Nu pot să mă lipsesc de câine. Îl iubesc foarte mult! 
  
-Mai mult decâte pe copil?! 
  
Femeia a tăcut, plecând mai departe ...  
  
Pe strada alăturată trec trei stăpâni ai omului, târând după ei prin toate gardurile, doi bătrâni şi o tânără fată ...  
  
Titina Nica Ţene 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Câinele stăpânul omului? Povestire de Titina Nica Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 293, Anul I, 20 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!