CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Mirela Borchin         Ediţia nr. 1047 din 12 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Cafeaua vorbită
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

În zilele de sărbătoare de peste săptămână, bunicul se îmbrăca în costum, îşi punea cravată, îşi lua bastonul, pe care îl purta pe braţul drept, ca semn de distincţie, şi pleca la oraş, unde se întâlnea cu prietenii la o „cafea vorbită”. Se întorcea la fel de sobru cum pleca, dar ochii îi râdeau mai sprinteni.  

De altfel, în fiecare sâmbătă, la şapte seara fix, se adunau la noi prietenii lui pockerişti. Se trăgeau obloanele şi bărbaţii se închideau într-o cameră, unde bunica le mai ducea din când în când cafele, căci proviziile de băutură şi le făceau ei singuri, din timp. Soţiile lor se delectau cu nechezolul în bucătăria de jos, râzând din orice, mai cu seamă atunci când îşi ghiceau în cafea sau în cărţi de joc mai uzate, pesemne lepădate de bărbaţi. Nu mă puteam abţine să nu trag cu ochiul la ce se întâmpla în camera bărbaţilor, unde era o linişte de mormânt. Prin gaura cheii îi vedeam stând nemişcaţi pe scaunele lor. Îşi mânuiau cărţile minute în şir, le ascundeau sub palmă, fumau şi sorbeau din cafele. Arareori, foarte rar, slobozeau vorbe de neînţeles atunci pentru mine: pass, blind, full... Misterul jocului lor, demnitatea posturilor, distanţele dintre ei şi mişcările rezervate mă făceau să înţeleg că oamenii aceştia îşi beau cafeaua cu stil, vorbind puţin şi în surdină, ca personajele masculine din „Forsyte Saga”, serial ce rula pe atunci la TVR. Dar nu puteam să îi filez prea mult, fiindcă bunica îmi remarca imediat absenţa şi mă certa că nu stau unde mi-e locul. Noaptea însă, trebuia să dormim în camera alăturată lor. Atunci trăgeam cu urechea şi savuram cuvintele acelea pe care nu le înţelegeam: pass, blind, full, la care se adăugau lungi tăceri.  

După Revoluţie am început şi eu să beau cafea. Insista soacra mea să mă servească cu cafea naturală. De multe ori seara, constata dezamăgită că nici n-am gustat din minunea aceea neagră, care pentru mine nu însemna nimic, dacă nu aveam cu cine „să o vorbesc”..  

Am pierdut cu vremea orice idee de companie la cafea. Nu am musafiri, nu ies în oraş decât ca să merg la serviciu şi la cumpărături sau să-mi plimb căţeluşa. Şi oricât de crud ar fi adevărul, nu am prieteni reali cu care să stau de vorbă la o cafea. Am colegi cu care nu mi se potriveşte orarul, am cunoscuţi care se folosesc de mine şi ceva rude care s-au obişnuit şi ele să-şi bea singure cafeaua.  

Am redescoperit totuşi cafeaua vorbită după un sfert de veac. Şi nu la cafenelele din Unirii sau de la Mall. Ci în amăgitoarele medii de socializare. Şederea pe net m-a făcut să descopăr şarmul unei asemenea cafele. E ceva comparabil cu lectura unei cărţi în speranţa de a găsi acolo viaţă adevărată. Sau cu filarea cărţilor de joc pe care le ţii apoi ascunse sub degete. Dialogul cu prieteni virtuali, pe care nu ai cum şi poate nici n-ai avea de ce să-i întâlneşti, e o plăcere nouă în timp ce-mi beau cafeaua. Intru pe facebook şi urmăresc şirul de beculeţe verzi pentru a-mi alege cea mai potrivită companie. Bat apoi un salut sau o întrebare şi aştept. Dacă mi se răspunde, mi se deschid uşi, ca în 1001 de nopţi. Savurez cafeaua laolaltă cu cuvintele din jurul ei, româneşti sau englezeşti. După interfaţă, niciodată nu ştiu exact unde, dar poate fi oriunde pe mapamond, văd un om frumos fără să-l ating cu ochii, citesc mesajele unui necunoscut care vine spre mine fără să-mi ceară nimic, ci doar fiindcă în acel moment chiar are timp sau chiar are poftă de o cafea vorbită, iar acolo unde este... nu are cu cine să o bea. Orice iluzie de comunicare e mai frumoasă decât tăcerea la care te obligă însingurarea.  

- Vrei să ne-ntâlnim la o cafea?! Pass...  

Referinţă Bibliografică:
Cafeaua vorbită / Mirela Borchin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1047, Anul III, 12 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mirela Borchin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Borchin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!