CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Ion C. Hiru         Ediţia nr. 410 din 14 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

CA VĂCARUL PE SAT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ca văcarul pe sat... 
  
MOTTO: 
  
„Pisica blândă zgârie rău!” 
  
(Proverb românesc) 
  
... s-a supărat domnul prim-ministru. S-a supărat rău de tot pe cei care stau „cu mâinile încrucişate”. Bine că nu s-a supărat pe cei care dau din mâini, istovind la lopată, spărgând zăpada îngheţată ce depăşeşte incredibila înălţime de circa şase metri. S-a supărat, chipurile, pe cele aproximativ şaptezeci de victime ale unei ierni cum de mult n-a mai fost. Ei stau „cu mâinile încrucişate” pe piept, unii de peste şapte zile, neputând fi îngropaţi, aşteptând liniştiţi, cuminţi, ca cineva să le poată face o groapă creştinească, fără să mai fie certaţi de primul-ministru. 
  
Ştiţi ce-i spunea P.D.L.-istul Mircea Toader scriitorului Varujan Vosganian la o emisiune pe Realitatea TV? „...Au murit beţi, prin şanţuri îngheţaţi”. Ce ruşine!... Ce noroi aruncat peste poporul român! 
  
„Aşteptaţi ca statul să vă dezăpezească?!” Tonul face muzica, domnule premier. După ce mii de oameni necăjiţi, înfometaţi, neîncălziţi, bătrâni, copii, bolnavi fără medicamente care beau apa provenită din zăpada pe care o topesc, luminaţi de lumânări, curentul electric lipsind de multe zile, lipsiţi de apă pentru animale, după ce că stau în camere în care nu pătrunde lumina zilei din cauza troienelor de zăpadă, spulberată până la acoperişul caselor, după ce că urgia ce s-a abătut peste ei le-a dărâmat case, grajduri, le-a omorât animalele, veniţi acum dumneavoastră şi îi certaţi, îi urecheaţi, îi puneţi pe coji de nucă, ca pe nişte copii neascultători! El, bietul creştin, căruia nu i-a mai rămas decât să înalţe o rugă către Dumnezeu, ca să stăvilească urgia, el este ocărât, pălmuit pe ecranele televiziunilor, şi direct de către omul care, în cuvântul de învestire, vorbea despre modestie, înţelegere, despre acea politică pentru oameni şi interesele lor. Tonul face muzica! 
  
Acelaşi lucru, acelaşi mesaj, domnule prim-ministru, se poate transmite în două feluri, în două moduri. Unul, este modul în care domnia voastră l-aţi transmis după două zile de domnie (nu-l numesc) şi altul, este modul blajin, mobilizator, apropiat de sufletul necăjit al celui aflat în durere, nemâncat, în întuneric, apăsat de grijile cauzate de tragismul stihiilor ce s-au abătut. Căci, vorba aceea, bietul român, „şi bătut, şi cu banii luaţi!” Dar, iată că ambalajul este unul şi conţinutul e altul. Un om şcolit ca dumnevoastră, la mari universităţi, umblat prin lume, cunoscător a patru limbi, un om al cărui viitor s-a întrevăzut încă de acum peste douăzeci şi cinci de ani când, datorită ataşamentului faţă de partidul comunist, faţă de politica sa, faţă de oamenii acestei ţări, aţi fost ales membru supleant al C.C. al U.T.C. 
  
Cine putea ocupa aceste funcţii decât un om serios, merituos, cu viziune spre „cele mai înalte culmi ale comunismului atotbiruitor”? Şi eu am trăit această experienţă, nu mă ascund. Sincer să fiu, deşi de stânga, m-am bucurat că în fruntea guvernului este un intelectual adevărat. Tot sincer să fiu, m-aţi dezamăgit, prin comportament şi comunicare necontrolată. 
  
La ce bun amfiteatrele Oxfordului unde v-aţi şcolit, v-aţi instruit în limbajul dur al englezului, nu în cel blând al românului. 
  
Dar, iată că azi sunteţi „Baciul ungurean al României” mioritice, în lacrimi şi dezastre, criticând „prohodul din stradă”. 
  
Atâta timp cât nu veţi respecta oamenii, nu le veţi înţelege păsurile, nu vă veţi controla exprimarea, mai ales când este vorba de oameni supăraţi, veţi avea un mare semn de întrebare. Nu mai împrumutaţi limbajul altuia. Lăsaţi-i, domnule prim-ministru, pe oameni să-şi îngroape morţii liniştiţi, să-şi adune forţele istovite, să iasă din iarnă în primăvară, când îi veţi vedea precis umplând, troienind pieţele şi piaţetele capitalei şi ale oraşelor acestei ţări, îi veţi vedea neputându-i număra, ei fiind „câtă frunză, câtă iarbă”. 
  
Ştiţi lectura aceea din clasele primare: pălmuit din dragoste, bunicul suportă loviturile nepoţilor, întorcând obrazul care, de fiecare dată, era proprietatea unuia dintre micuţi, „, ba, e al meu! ba, al meu...” Cam aşa e şi cu românul necăjit: ba prefectul portocaliu, ba preşedintele Consiliului Judeţean U.S.L., de parcă poporul nu ar fi al amândurora! Şi peste toate ministrul Berca cu tonul său dictatorial: „Mişcaţi-vă!”.  
  
Să nu cumva să ne apuce dorul de domnii Boc şi Igaş! 
  
Prof. Ion C. Hiru 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CA VĂCARUL PE SAT / Ion C. Hiru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 410, Anul II, 14 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion C. Hiru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion C. Hiru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!